Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ;


Του Κώστα Α.Μπογδανίδη
Ο Κλωστρογιώργης... Φωτογραφία του Ανυφαντή!!
"Μπήκα στο περιφερειακό συμβούλιο Χανιώτης και βγήκα κρητικός". Η φράση, όπως την κατέγραψε το cretalive, ανήκει σε ένα περιφεριακό σύμβουλο -τον Αν.Κουρουπάκη- που κατάφερε μέσα σε 8 λέξεις να διηγηθεί όλη την σύγχρονη ιστορία της Κρήτης! Το νησί των πάλαι ποτέ 100 ισχυρών πόλεων, των μύθων και της δημιουργίας πολιτισμών, που 'δημιουργεί περισσότερη ιστορία από αυτή που μπορεί να...καταναλώσει', βρέθηκε τα τελευταία χρόναι διαιρεμένο, διχασμένο από ανόητους και επουσιώδεις τοπικισμούς. Μια τα Χανιά με το Ηράκλειο, μια το Λασίθι με τους άλλους νομούς, τα Ανώγεια με τους γείτονες, η Ασή Γωνιά με τους καμπίτες. Εάν δεν είχαμε τον 'Καποδίστρια' να μας διχάζει θα είχαμε το...ΚΤΕΛ. Εάν δεν ήταν η...έδρα της Αστυνομικής διοίκησης θα ήταν το Εφετείο!
Ναι, για τέτοια ζητήματα οι Κρήτες 'καπετάνιοι' -συνήθως...ο Γκρούεζας του κάθε Μαυρογιαλούρου- μας έβαζαν να βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν ήθελαν την Κρήτη ενωμένη, να διεκδικεί πόρους, να έχει φωνή κι εκπροσώπηση, να έχει δύναμη! Δεν λέω ότι υπήρξε καμιά συνωμοσία εναντίον μας. Δεν πιστεύω τόσο στις συνωμοσίες. Αλλά ότι εξυπηρετήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα κυρίως τοπικών και όχι μόνο πολιτικών παραγόντων είναι πλέον προφανές.
Ξέραμε, όλα αυτά τα χρόνια, ότι η λύση ήταν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, να περιφρουρηθεί η ενότητα, να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα 'αγκαλιάσει' όλους τους Κρήτες. Γνωρίζαμε ότι μόνο εάν η Κρήτη λογιστεί ως ενιαία περιφέρεια μπορούσε να υπερβεί τους σοβινιστικούς παραλογισμούς. Τώρα με τον ελάχιστο χρόνο που λειτουργεί ως θεσμός η Περιφέρεια Κρήτης δείχνει να κερδίζει το στοίχημα. Είναι μόνο η αρχή και φυσικά η Κρήτη ενωμένη είναι...κίνδυνος για πολλούς να χάσουν...τα πολιτικά τους βιλαέτια και απομένει να δούμε εάν θα την αφήσουν. Αυτό όμως εν πολλοίς εξαρτάται και από τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να δώσουν αυτή τη μάχη. Οι οιωνοί είναι καλοί, ας περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: