Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ 2012


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ζ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ*
Οχι ότι διαφέρει από άλλα καλοκαίρια, το Κεδρόδασος εξακολουθεί να είναι μια από τις ομορφότερες και μοναδικές τοποθεσίες (και όχι παραλία) σε όλη την Κρήτη. Εχω συνδέσει αναμνήσεις και βιώματα εκεί καθ' ότι το Ιναχώριο είναι και ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου, οπότε η βαρύτητα του τόπου αυτού είναι πιο μεγάλη για μένα. 
Ευτυχώς αυτή η μοναδικότητα της περιοχής έχει αναγνωριστεί και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας και γι' αυτό συμπεριλαμβάνεται και στις περιοχές Νatura 2000. Και σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος «το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αποτελεί λοιπόν, μαζί με την ευρύτερη περιοχή, ένα προστατευόμενο οικοσύνολο μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.
Αλλά την αξία της ευρύτερης περιοχής την ξέρουμε και την έχουμε ζήσει, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, ποιος Χανιώτης δεν έχει πάει, στο κεδρόδασος, στο Ελαφονήσι. Βασικός λόγος που γράφω δεν είναι να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το κεδρόδασος και η περιοχή γενικότερα, αλλά για να επισημάνω την κατάσταση που επικρατεί ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ καλοκαίρι εκεί. Σχεδόν κάθε κέδρος έχει και ένα αντίσκηνο από κάτω, φωτιές, πυρομάχια και κάθε λογής εξοπλισμός καθώς και κομμένοι θύμοι, αστοιβίδες και άλλα ξύλα, από διάφορα δέντρα, έτοιμα να γίνουν προσάναμμα για τους μεζέδες των κατασκηνωτών. Σκουπίδια κάθε είδους, τα οποία με το πρώτο φύσημα του αέρα (και ξέρουμε πολύ καλά ότι στο νησί μας φυσάει αρκετά!) μεταφέρονται παντού! Υπάρχουν ακόμα και σημεία τα οποία είναι «τουαλέτες», με τα κόπρανα διάσπαρτα στο έδαφος και το χαρτί υγείας να ανεμίζει! Υπέροχες σκηνές πολιτισμού ειδικά γι' αυτούς που μένουν εκεί! Ολο αυτό, λοιπόν, προκαλείται αποκλειστικά από εμάς, τους Ελληνάρες (στο πάρκινγκ, αν το αποκαλέσουμε πάρκινγκ το σημείο αυτό πριν την παραλία, παρατήρησα ότι δεν υπήρχε κανένα ενοικιασμένο αυτοκίνητο!). 
Δεν τα βάζω με τους κατασκηνωτές, αφού μπορούν και το κάνουν, ούτε με τον Δήμο που πέφτει λίγο μακριά για να κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων, καθ' ότι τ. Δήμος Πελεκάνου. Αλλά ας θυμηθούμε την καταστροφική πυρκαγιά πριν δυο χρόνια μόλις, στο φοινικόδασος του Πρέβελη. Θα ψάχνουμε να βρούμε αιτίες και φταίχτες κατόπιν εορτής αν (ω μη γένοιτο) κάτι πάει στραβά. Λύσεις υπάρχουν πολλές και οικονομικές, απλά πρέπει πρώτα να θέλουμε να τις δώσουμε. Και ας σταματήσουμε επιτέλους να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Θέλουμε να είναι κάμπινγκ; Πάρκο; Πλαζ; Ας οργανωθεί και ας έχει τις κατάλληλες υποδομές. Ας γίνει κάτι επιτέλους!
*αρχιτέκτων μηχ. - μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: