Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ....


.... το 1602.
Του Μιχάλη Ανδριανάκη
Το λιμάνι των Χανιών, λεπτομέρεια από pianta του Emanuele Mormori το 1602. Απεικονίζεται η δυτική λεκάνη. Στην άκρη το Rivellino Del Porto (φρούριο Φιρκά). Ακολουθεί σειρά μεγάλων κτηρίων σε ημισελινοειδή διάταξη (Ακτή Κουντουριώτη), που φτάνουν μέχρι την πύλη του Castello. Στη θέση της πλατείας Συντριβανίου διακρίνεται καθαρά η Porta del Colombo. Ένα ιδιόρρυθμο κτήριο με τοξωτή στοά στο ισόγειο, θα πρέπει να είναι η Loggia των Ευγενών.
Ανατολικά φαίνεται το επισκευασμένο από τους Βενετούς Πρωτοβυζαντινό τείχος της ακρόπολης (Καστέλι). Η πύλη του τείχους εμφανίζεται στο ισόγειο πύργου, ο οποίος δεν σώζεται. Σώζεται όμως ο προς τα νότια μεγάλος πύργος (οικία Αντωνακάκη). Στο λιμάνι εμφανίζεται κρηπίδωση. Στη θέση του τζαμιού του Κιουτσούκ Χασάν απεικονίζεται μονόχωρος ναός, τα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν προ ετών σε ανασκαφή μέσα στο τζαμί.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρώιμη εικόνα της πόλης, που μας δίνει αρκετά στοιχεία, ιδίως όσον αφορά στις οχυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: