Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πρώτος σε καταθέσεις ανά κάτοικο και τελευταίος σε ανεργία έρχεται ο νομός Λασιθίου σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τους δεικτες ευημερίας κι ανάπτυξης που έχουν αποσταλεί σε όλες τις Περιφέρειες, καταγράφοντας την οικονομική κατάσταση κάθε νομού. Σε καλύτερη κατάσταση, μεταξύ των τεσσάρων νομών της Κρήτης, φαίνεται να βρίσκεται ο νομός Λασιθίου, σύμφωνα με μελέτη για τους δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης από το 2000 ως το 2008, μελέτη η οποία καταγράφει με σαφήνεια την οικονομική κατάσταση κάθε νομού. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, ο οποίος έρχεται τελευταίος και στους τέσσερις, υπό εξέταση, τομείς.
Η μελέτη που έχει σταλεί σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες του Νησιού, καταγράφει στοιχεία όπως το ποσοστό αποταμιεύσεων ανά κάτοικο, το ποσοστό ανεργίας καθώς και τη συμμετοχή ανά κλάδο απασχόλησης στο συνολικό πλούτο, για μια μακρά περίοδο από το 2000 έως το 2008.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι:
Στις αποταμιεύσεις ανά κάτοικο, ο Ν. Λασιθίου έχει την πρωτιά με ποσοστό 79,9%, ακολουθεί ο Ν. Χανίων με 76%, ο Ν. Ηρακλείου με 71,4% και τελευταίος το Ν. Ρεθύμνου με ποσοστό 66,6%.
Στην τελευταία θέση βρίσκεται .....
....
....ο Ν. Ρεθύμνου και στα ποσοστά συμμετοχής της Γεωργίας στο ΑΕΠ του νομού με τάσεις διαρκούς μείωσης. Έτσι, το 2006 ο νομός εμφανίζει ποσοστό 8,7% επί του ΑΕΠ, όταν ένα χρόνο πριν, το 2005 το ποσοστό ήταν 20%, κατρακυλώντας κατά 11,3 μονάδες!
Στο νομό Λασιθίου για το 2006 το ποσοστό ήταν 13,9%, για τα Χανιά 8,1% και για το Ηράκλειο 6,5%. Όμως, σε αυτούς τους νομούς τα ποσοστά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…
Ως προς την ανεργία το Λασίθι και πάλι φαίνεται ευνοημένο με ποσοστό 3,8%, ακολουθεί ο Ν. Χανίων με 4,6%, ο Ν. Ηρακλείου με 6,7% και πάλι στη χειρότερη θέση βρίσκεται ο Ν. Ρεθύμνου με ποσοστό 10,3%!
Ωστόσο, ο τομέας στον οποίο το Ρέθυμνο εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά είναι στα στοιχεία για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια επί του ΑΕΠ. Εκεί, εμφανίζεται πέμπτο στην πανελλαδική λίστα με ποσοστό 20,8% το 2006, έχοντας πάντως υποχωρήσει από το 26,9% το 2000. Αυτό σημαίνει ότι το Ρέθυμνο στηρίζει κατά κύριο λόγο την οικονομία του στον τουρισμό, ενώ προφανώς η ύπαρξη μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων στο νομό έχει ως αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα να αφήνει πίσω του τους Νομούς Λασιθίου (16,2%), Ηρακλείου (12,3%) και Χανίων (11,3%).
Όσον αφορά την ανεργία, από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα Κρητικούς δεν έχει δουλειά και κατά συνέπεια αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ η κατάσταση ανεπίσημα προφανώς θα είναι ακόμη πιο δραματική. Η αύξηση της ανεργίας αποδίδεται κυρίως στην καταβαράθρωση του πρωτογενούς τομέα (γεωργία - κτηνοτροφία) και στην ύφεση που παρατηρείται στον τριτογενή, ειδικά τις τουριστικές περιόδους 2008 - 2009, 2009 - 2010. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το νησί παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό όσον αφορά στους μακροχρόνια άνεργους (22,8%, 5.431 άτομα, το έτος 2010).
Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια: