Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ


  «Φιλολογικός» - Συλλογικός
  Είναι γνωστή η πνευματική δραστηριότητα του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου. Υπάρχουν ευάριθμα γνωστά πρόσωπα που πρωτοστατούν και με ικανότητες, εργατικότητα ήθος και  μόρφωση, συντηρούν έτσι μια εστία πολιτισμού που συναγείρει και συγκεντρώνει όλο και περισσότερους. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν επιθυμώ καίτοι θα έπρεπε να αναφερθώ ξεχωριστά σε πρόσωπα.
Ο λόγος της αναφοράς μου, η παρουσίαση του θεατρικού έργου του Άντον Τσέχωφ «Βότκα Μολότωφ» από το Θεατρικό σχήμα Κισάμου.
Χωρίς πολλά λόγια « Μπράβο παιδιά»: Το πολυπρόσωπο « Θεατρικό Σχήμα» χωρίς μεγάλη εμπειρία απετόλμησε να ανεβάσει « Τσέχωφ». Το εγχείρημα ήταν δύσκολη υπόθεση ακόμη  και για έμπειρους θιάσους.
Το αποτέλεσμα: μια άρτια δομημένη πολυπρόσωπη παράσταση. Οκτώ μονόπρακτα, όπου διαπλέκονται τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει επιπρόσθετη δυσκολία αφού οι ίδιοι ηθοποιοί υποδύονται και άλλους ρόλους, άλλους χαρακτήρες.
Το αποτέλεσμα μαρτυρεί πολλή προσπάθεια  μεράκι και αγάπη ώστε να έλθει αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα.
Όσοι είχαμε τη χαρά να απολαύσωμε αυτή τη δημιουργία, μια θεατρική παράσταση άνω των δύο ωρών, χωρίς διάλειμμα και χωρίς να κουρασθούμε, νοιώθομε την ανάγκη να ευχαριστήσομε όλους όσους συνέβαλλαν. Οι πρωταγωνιστές, γιατί σε μια άρτια παράσταση είναι όλοι, μας είναι οι περισσότεροι γνωστοί αλλά και τα νέα πρόσωπα  φάνηκαν όλοι μαζί να δένουν και να απολαμβάνουν μια διδασκαλία θεατρικής παιδείας που μας προσέφεραν . Εξίσου ικανοί και επίμονοι για να φθάσουν το τέλειο και όσοι δεν φάνηκαν στη σκηνή. Η επιλογή του έργου και η διδασκαλία των ρόλων, η σκηνοθεσία και η απόδοση των χαρακτήρων στο ανάλογο ύφος και ήθος. Τα επιλεγμένα και επιμελημένα  κουστούμια. Τα σκηνικά και η μουσική. Ο φωτισμός και ο ήχος.
Βοηθούντος και του καιρού ήταν ζεστή και ευχάριστη η μικρή σκηνή του Δήμου μας, έδειχνε την ανάγκη ενός ευρύτερου χώρου.
Το « πέτρινο Θέατρο» του πάλαι ποτέ « Ευρωμεσογειακού» είναι έργο της Εκκλησίας» « ενορίας Κισάμου.»
Συμπερασματικά στα πλαίσια του «Φιλολογικού» και με την συμμετοχή τόσων νέων  αξίων «ταλαντούχων» δημιουργήθηκε ήδη η δυνατότητα μιας εν δυνάμει «Θεατρικής σχολής».  Μια τόσο δουλεμένη παράσταση σημαίνει, ότι το έργο θα μπορούσε να παίζεται αρκετές φορές  το καλοκαίρι στη μικρή αίθουσα του Δήμου ή κάποιες στο «πέτρινο Θέατρο». Πολλώ δε μάλλον που η παρουσίαση τόσο πολυπρόσωπου έργου δε έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τους ανά την Κρήτη και την Ελλάδα περιφερομένους επαγγελματικούς θιάσους.
Ελπίζω τα χειροκροτήματα μας και η αισιόδοξη αίσθηση ότι μπορούμε και έχομε δυνάμεις για κάτι ποιοτικότερο στον τόπος μας να είναι κάποια αμοιβή και δικαίωση..
Γ. Πευκιανάκης
 Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: