Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΑΤΑΛΑ

Του Μ. Νταλούκα
Το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει τα Μάταλα. Και διοργανώσε τριήμερο φεστιβάλ πουροχίπιδων με προφανείς στόχους. Επικεφαλής της επιχείρησης «Flower Power» η νεόκοπος δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη. Ακολουθούν ειδικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτές ενηλίκων (και ανηλίκων ίσως), μέλη του YouthNet Hellas και άλλοι παρατρεχάμενοι του κομματικού μηχανισμού.
Τι έχει συμβεί; Όταν ο γερμανός πρώην χίπις και νυν Δημοσιογράφος Arn Strohmeyer, αποφάσισε να διοργανώσει ένα reunion των παλαιών χίπιδων και έβγαλε στο Διαδίκτυο την ανακοίνωση…
We want to arrange a meeting with former inhabitans of the caves and all friends of Matala on the 11./12. of june 2011 in Matala. We hope many Matala-veterans will come! Contact us!...τον τσίμπησαν αμέσως τα σαΐνια.
Γιατί άραγε;
Διότι με τον γερμανό είχαν μία μοναδική ευκαιρία να στήσουν ένα φεστιβάλ κύρους, να προσελκύσουν (μέσω του γερμανού) δημοσιογράφους από το εξωτερικό και συνεπώς να αποφορτίσουν το Αγανακτισμένο Πανελλήνιο κλίμα.
Πού ήσουν ρε γερμανέ σωτήρα; Δύο μέρες είπες; Πάρε τρεις. Και θα σου παρουσιάσουμε και το βιβλίο σου και ό,τι άλλο θέλεις, αρκεί να έρθουν οι ξένοι δημοσιογράφοι και επιτέλους να πάψει ο έλληνας (ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημερομηνίες) να ασχολείται με τις πλατείες. Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν οι ιθύνοντες.
Στην ανακοίνωση της Δημάρχου Φαιστού, το θέμα τίθεται ως εξής…
“Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε όλους σ' ένα τριήμερο φεστιβάλ αναβίωσης του τρόπου ζωής των πρώην χίπις, με πολύ μουσική, χορό και πάρα πολλές εκπλήξεις για κάθε ηλικία”
Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε την Δήμαρχο (δραστήριο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) ότι;
1- Ο τρόπος ζωής των χίπιδων ΔΕΝ αναβιώνει. Και αν επιχειρηθεί αυτό, ιδιαίτερα με κομματικά πανηγύρια, youthnet οργανώσεις και πλούσιους χορηγούς, καταλήγουμε στο απόλυτο κιτς. Οι χίπιδες έμεναν στις σπηλιές, αν έχετε ακούσει, δεν έμεναν στα Ξενοδοχεία.
2- Οφείλατε, πριν την επιχείρηση «αναβίωσης» να ζητήσετε ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ από τους χίπιδες, που κάποιοι τους έδιωξαν κάποτε από τις σπηλιές χρησιμοποιώντας τον Στρατό και την χουντική Αστυνομία. Σε εκείνη την άθλια επιχείρηση σκούπα, βεβαίως και δεν φταίτε εσείς, ήσασταν τριών χρονών. Ούτε βεβαίως φταίνε οι Κρητικοί. Φταίνε οι «Αρχές» της εποχής. Έγινε όμως κριτική; Εντοπίστηκαν οι υπαίτιοι που και ρεζίλεψαν τότε την Κρήτη και όλη την Ελλάδα αλλά και τσαλαπάτησαν το πνεύμα των Λουλουδιών, το οποίο θέλετε τώρα να αναβιώσετε;
3- Κανείς χίπις δεν πρόκειται να κατέβει στα Μάταλα. Απλούστατα διότι σήμερα χίπις ΔΕΝ υπάρχουν. Μαθαίνουμε όμως, ότι προσκαλέσατε τον Γερουλάνο. Αυτό εννοείτε με το «πολλές εκπλήξεις για κάθε ηλικία»; Έχετε τρελαθεί εντελώς;
4- Ανακοινώνετε ότι με αυτό το «φεστιβάλ» θα αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή. Σε αυτό βεβαίως και συμφωνώ και μακάρι και μπράβο. Αλλά, αν (λέω αν) και αυτή η περιοχή, έχει μπει από το κόμμα σας, στον κατάλογο των ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, τότε τι νόημα έχει η αξιοποίηση αυτή για την Ελλάδα; Μήπως θα έπρεπε πρώτα να σχιστούν τα ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ και μετά να μιλάμε για αξιοποιήσεις;
Τα Μάταλα είναι ένας πανέμορφος και ιερός τόπος. Είναι το Όνειρο και η Αθωότητα του Καλοκαιριού της Αγάπης. Σε αυτό το πολύτιμο Όνειρο δεν έχουν θέση οι πολιτικάντηδες, οι εμπορικοί σύμβουλοι και οι κομματικοί σαλτιμπάγκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: