Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.....

Μετά και την ανάρτηση της Κυριακής "Για τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης" δυσανασχέτησαν οι άλλες ομορφιές μας ........ ορίστε λοιπόν για να μην έχουμε πρόβλημα:

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ-ΜΠΑΛΟΣ
Η Γραμβούσα δεν είναι ένα αλλά δύο νησάκια απέναντι απο το Μπάλο. Η ήμερη και η άγρια Γραμβούσα. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από τον Κίσσαμο και το ταξίδι διαρκεί μια ώρα περίπου.
Η Γραμβούσα είναι οχυρωμένη απο την εποχή των Ενετών με κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή της σε ύψος 137 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκε και σαν ορμητήριο 3000 επαναστατών κατά την διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων κατά της Τουρκοκρατίας. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και έναν από τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Στη χερσόνησο και στα νησιά της Γραμβούσας εντοπίζονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών και 400 είδη φυτών. Σε σπήλαια της περιοχής γεννά η μεσογειακή φώκια, ενώ στην περιοχή έρχεται να αναζητήσει συχνά την τροφή της και η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta.
ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
Η Ελαφόνησος είναι μία μοναδική και ειδυλιακή.

Είναι μια αρκετά απομονωμένη περιοχή, ιδανική για κάμπινγκ και εκδρομές. Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία, η οποία έχει ένα απίστευτο ροζέ χρωματισμό. Η νησίδα κοντά στην ακτή δίνει την εντύπωση σχηματισμού ενός ακρωτηρίου. Το νερό είναι πολύ ρηχό και η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή και ήρεμη.  
ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ
Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω από τη θάλασσα στο βράχο, με μοναδική θέα. Το όνομα του το πήρε γιατί σύμφωνα με την παράδοση ένα από τα 90 σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί είναι ολόχρυσο. Το σκαλοπάτι όμως αυτό δεν μπορούν να το δουν οι αμαρτωλοί. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την Αγία Τριάδα. Η ασημωμένη εικόνα της Κοίμησης στο προσκυνητάρι, φτιάχτηκε πριν από 1.000 χρόνια.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΥΡΙΚΑΡΙΟΥ
Το φαράγγι του Σηρικάριου αρχίζει από το χωριό Μέσα Σηρικάρι και καταλήγει στην Πολυρρήνια έξι χιλιόμετρα από την κωμόπολη Κίσσαμος. Είναι κατάφυτο με καστανιές και πλατάνια, αγριαγκινάρες, αγριελιές, λιόπρινα, χαρουπιές, σκίνα και τα μυρωδάτα βότανα του δίκταμου, της φασκομηλιάς. Στα μισά της διαδρομής συναντούμε την πηγή "Γρα Βρύση" για την οποία θρύλοι αναφέρονται σε «δαιμονικά» και «ξωτικά» του φαραγγιού. Η διάβαση του απαιτεί ελαφριά πεζοπορία 3 μέχρι 3 1 / 2 ωρών. Στο τέρμα του βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πολυρρήνιας. 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Το μικρό μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου, το οποίο βρισκόταν μέσα στην περίμετρο του βενετσιάνικου κάστρου και φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην ίδια την Κίσσαμο και στη γύρω περιοχή.
 Στη συλλογή του μουσείου συμπεριλαμβάνονται μωσαϊκά δάπεδα από ρωμαϊκές οικίες του 2ου και του 3ου αιώνα από την πόλη της Κισσάμου, καθώς και ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Πολυρρήνειας και της Φαλάσαρνας, κυρίως αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: