Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αιρετός περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες
Γραφει ο Γιώργος Γεωργακάκης
Διάβασα με προσοχή το πολυσέλιδο σχέδιου νόμου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Αρκετά άρθρα του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στέκομαι σήμερα σε ένα εξ αυτών, την ύπαρξη του οποίου ομολογώ ότι αγνοούσα. Δεν είναι το σημαντικότερο. Ωστόσο, δημιουργεί, εν μέρει, νέα δεδομένα στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες.
Πρόκειται για το άρθρο 160, με τίτλο: «Αντιπεριφερειάρχες». Σε αυτό αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άµεσα, καθώς και τρεις επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται µε απόφαση του περιφερειάρχη, που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Με όμοια απόφαση ο περιφερειάρχης αναθέτει σε όλους τους αντιπεριφερειάρχες την άσκηση τομέων αρμοδιότητας της περιφέρειας και μπορεί να τους μεταβιβάζει αρμοδιότητές του».
Επτά οι αντιπεριφερειάρχες, λοιπόν, στην Κρήτη. Τέσσερις οι εκλεγμένοι στους ισάριθμους Νομούς του νησιού και τρεις οι διορισμένοι. Οι δύο εξ αυτών αναμένεται να έχουν ως «βάση» το Ηράκλειο και ο τρίτος τα Χανιά, με ελάχιστη θητεία τα 2,5 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα είναι, πλέον, πενταετής.
Ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης, κατά πρώτο λόγο, και ο διορισμένος, κατά δεύτερο, θα έχουν σημαντικό ρόλο και έργο, αν φυσικά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας λειτουργήσει πραγματικά αποκεντρωμένα. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αιρετή Περιφέρεια.
Στον Νομό Χανίων έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα τουλάχιστον τεσσάρων εκλεγμένων αιρετών (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση), που δεν θα έλεγαν όχι -τουναντίον- στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες. Προς το παρόν, βέβαια, εκείνο που προέχει είναι η επιλογή -από το ΠΑΣΟΚ- του υποψήφιου περιφερειάρχη.
Τα ονόματα γνωστά, λίγο - πολύ. Και όλα (!) προέρχονται από το Ηράκλειο. Πρώτο φαβορί θεωρείται .....ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης. Άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχος Αρχανών και πρώην ευρωβουλευτής, ο κ. Αρναουτάκης -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, προκειμένου να είναι έτοιμος, αν το Μαξίμου και η Ιπποκράτους αποφασίσουν ότι θα είναι, τελικά, ο «εκλεκτός» του κόμματος.
Η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη είναι σίγουρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέφεραν στη στήλη συνάδελφοι από το Ηράκλειο, ότι με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επιθυμεί την πολιτική της «αναβάθμιση», ως αιρετή περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης... καλοβλέπει την αιρετή Περιφέρεια. Αν δεν επιλεγεί, ωστόσο, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, αυτή τη φορά στον νέο Δήμο Ηρακλείου, που δημιουργείται με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Ενδιαφέρον για την αιρετή Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει ιδιαίτερες ελπίδες, έχει εκφράσει και ο καρδιολόγος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Ηρακλείου και νυν νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου.
Η επιλογή του «εκλεκτού» του ΠΑΣΟΚ για την αιρετή Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες, καθώς δεν τίθεται θέμα πίεσης χρόνου, αφού θεωρείται δεδομένη η επικράτηση όποιου υποψήφιου στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα στο λεγόμενο και «πράσινο νησί».
Θέμα τίθεται, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις επιλογές των προσώπων. Η πρόκληση της αιρετής Περιφέρειας, η πρόκληση να «περπατήσει» αποτελεσματικά ο νέος θεσμός είναι μεγάλη. Απαιτούνται, λοιπόν, άξιοι άνθρωποι, που γνωρίζουν τα προβλήματα, που τολμούν να προτείνουν ριζοσπαστικές λύσεις όταν χρειάζεται και που έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα της σύνθεσης. Άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι μπορούν πραγματικά να προσφέρουν στην Κρήτη. Σε όλη την Κρήτη. Χωρίς εξαιρέσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: