Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΙΒΑΝΙΑ

Τα στιβάνια είναι υποδήματα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Κρήτη και ο τρόπος κατασκευής τους είναι μοναδικός. Κάθε ζευγάρι μπορεί να το φορέσει μόνο αυτός που το έχει παραγγείλει γιατί φτιάχνετε αποκλειστικά στα δικά του μέτρα.
Πιστοί στην παράδοση (οι στιβανάδες) προσπαθούν να διατηρήσουμε το υπέροχο αυτό υπόδημα το οποίο έχει συνδεθεί με την περήφανη φορεσιά και λεβεντιά των Κρητικών.

Τα στιβάνια υπήρξαν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των κτηνοτρόφων στα όρη της Κρητης, λόγω της μεγάλης αντοχής τους και της προστασίας που προσφέρουν.
Με το πέρασμα του χρόνου τα στιβάνια έγιναν υπόδημα υψηλής ποιότητας και αισθητικής χάρη στην βοήθεια των φανατικών θαυμαστών, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οι Κρητικοί αλλά άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου.
 Τα στιβάνια χωρίζονται σε δύο βασικά είδη : Τα μονοκόμματα και τα κομματιαστά.
Τα μονοκόμματα κατασκευάζονται από ένα και μόνο κομμάτι δέρμα με κατάλληλη επεξεργασία πάνω σε ξύλινο καλούπι που έχει την μορφή του ποδιού. Τα μονοκόμματα στιβάνια πρωτο-κατασκευάστηκαν από τον Βασίλη Κονιό το 1958 Στα Ανώγεια.
Τα κομματιαστά στιβάνια κατασκευάζονται από δύο κομμάτια δέρμα ένα για τη γάμπα και ένα για το κάτω μέρος του ποδιού με αντίστοιχη διαδικασία.
Υλικά κατασκευής
Εξωτερικό μέρος = Δέρμα μοσχαριού

Εσωτερικό μέρος (φόδρα) = Δέρμα γίδας
Πάτος = Πετσί καρφωμένο με ξυλόπροκα και με επένδυση λεπτή σόλα από λάστιχο.
ΠΗΓΗ
Στα Χανιά πίσω από τη δημοτική αγορά βρίσκεται ο εμπορικότερος δρόμος των Χανίων η οδός Σκρίντλοφ ή Σκρύδλωφ με πολλά καταστήματα στη σειρά.
Στο σημείο που συναντιέται με την οδό Χάληδων, την κεντρική οδό της παλιάς πόλης, η περιοχή έχει το χαρακτηριστικό όνομα Στιβανάδικα.
Κάθε μεγάλη πόλη της Κρήτης είχε μία συγκεκριμένη περιοχή στο εμπορικό της κέντρο που βρίσκονταν μαζεμένα τα παραδοσιακά υποδηματοποιεία, δηλαδή τα στιβανάδικα. Στα στιβανάδικα, εκτός από τα παραδοσιακά στιβάνια, θα βρείτε δερμάτινα είδη και διάφορα σουβενίρ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό άρθρο! Για αγορά παραδοσιακών Κρητικών στιβανιών υπάρχει το http://www.stivania.gr

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Την Τρίτη θα σου κάνω αφιέρωμα

Ανώνυμος είπε...

Ωραιο άρθρο, απλά επειδή τυχαίνει να γνωρίζω, στιβάνια δεν υπάρχουν μόνο στο νησί της Κρήτης.