Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” Η ΚΙΣΑΜΟΣ

Ορατός είναι ο κίνδυνος απένταξης του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου καθώς δεν έχει συσταθεί ακόμα φορέας διαχείρισης από τους Δήμους Κισάμου και Μηθύμνης, ενώ μολονότι η πρώτη φάση του έργου είναι ολοκληρωμένη (εργοστάσιο, κεντρικός αγωγός και ορισμένα δίκτυα) δεν λειτουργεί. Από μεριάς του Δ. Μηθύμνης σημειώθηκε πως εδώ και ενάμισι χρόνο ζητούν από τον Δ. Κισάμου να προχωρήσουν από κοινού στη σύσταση φορέα διαχείρισης χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η δήμαρχος Κισάμου, κα Φ. Σκουλάκη, υπογράμμισε πως η μελέτη για τον φορέα διαχείρισης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Παράλληλα επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή το κόστος λειτουργίας του βιολογικού φτάνει τις 880.000 ευρώ ετησίως όταν υπάρχουν 150 συνδέσεις. “Αν λειτουργήσει τώρα το έργο, εκτός του ότι δεν έχουμε αρκετά λύματα με 150 συνδέσεις αυτοί οι άνθρωποι θα επιβαρυνθούν με τεράστια κόστη”, ανέφερε η κα Σκουλάκη.
Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ, κ. Μάρκος Πατρελάκης,  τόνισε για τον βιολογικό της Κισάμου πως “είναι ένα έργο που είναι σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα για να απορρυπανθεί ο κόλπος της Κισάμου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει επέκταση του δικτύου σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες. Ο ΟΑΔΥΚ ανέλαβε μετά από εντολή των δήμων Κισάμου και Μηθύμνης να μαζέψει όλες τις υπάρχουσες μελέτες να τις επικαιροποιήσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε πρόταση στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μιλάμε για συνολικό κόστος, ώστε να περιλάβει τους δορυφορικούς οικισμούς του Καστελλιού, της Μηθύμνης και τον Πλάτανο, 13,7 εκατ. ευρώ”.

Ο κ. Καρούντζος επεσήμανε πως τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν ποτέ, αν πρώτα δεν δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης και αν δεν λειτουργήσει ο βιολογικός. “Βάλτε τώρα να λειτουργήσει ο βιολογικός. Εχουν δοθεί μέχρι στιγμής 5,5 εκατ. ευρώ. Αν έλθει ένας έλεγχος από την Ε.Ε. τι θα τους πούμε; Ας λειτουργήσει έστω με αυξημένο κόστος ώστε η πρότασή μας να διεκδικήσουμε 13,5 εκατ. ευρώ να είναι πειστική”, ανέφερε ο γ.γ., ενώ σύμφωνος ήταν και ο νομάρχης Χανίων. “Δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα φρεάτια, το παλιό δίκτυο αποχέτευσης δεν λειτουργεί. Aν δεν έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης μέχρι σήμερα με κάποιον πιστοποιημένο φορέα, όπως ο ΟΑΔΥΚ, οφείλεται στο ότι δεν ήλθαν τα οικονομικά στοιχεία που είχαμε ζητήσει από τον Οργανισμό”, παρατήρησε η κα Σκουλάκη. Ο νομάρχης κ. Αρχοντάκης κάλεσε τους δύο δήμους να προχωρήσουν στη σύσταση του φορέα εφιστώντας τους την προσοχή ότι το έργο μπορεί να απενταχθεί.
Τελικά προκειμένου να επισπευθούν οι διαδικασίες συμφωνήθηκε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Κισάμου, Μηθύμνης και ΟΑΔΥΚ έτσι ώστε να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης που θα αναλάβει τη λειτουργία του έργου.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Α'ρε Βάρναλη για μας το'γραψες να κάτεχα;
«Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα,
περιμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: