Σε 7.000 περίπου ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων ξένων χωρών, ευρωπαϊκών ή μη, που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και ζουν στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί που σήμερα βρίσκονται επίσημα καταγεγραμμένοι στο αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και πληρούν όλες της προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, είναι 6.866. Φυσικά υπάρχουν και οι διαμένοντες παράνομα, εκείνοι δηλαδή που είτε δεν πήραν ποτέ άδεια παραμονής είτε πήραν αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε για κάποιο λόγο, ο αριθμός των οποίων, κατ’ εκτιμήσεις, φτάνει τις 3.000.Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 10% του πληθυσμού του νομού, είναι μετανάστες.
Οι αλλοδαποί κάτοικοι του Ρεθύμνου, πολλοί απ’ τους οποίους διαμένουν επί χρόνια είτε στην πόλη είτε στην ενδοχώρα, αποτελούν μια μεγάλη πολυεθνική κοινότητα. Προέρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη αφού είναι υπήκοοι 52 διαφορετικών χωρών. Από τα Βαλκάνια ως την Κούβα και από την Αίγυπτο μέχρι την Αυστραλία.
Τη μεγαλύτερη κοινότητα αριθμούν οι Αλβανοί, που αποτελούν το μισό περίπου του συνόλου των μεταναστών του νομού και ανέρχονται σε 4.246 άτομα. Ακολουθούν οι Ινδοί που φτάνουν τους 947 και έπονται οι υπήκοοι Συρίας οι οποίοι φτάνουν τους 635. Οι υπήκοοι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία-Μολδαβία-Ρωσία-Γεωργία) έχουν επίσης μια δυναμική κοινότητα στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις εκείνες μεταναστών που μάλλον νιώθουν «μοναξιά» καθώς αποτελούν μονάδα, όπως ο Λίβυος μετανάστης, η Λευκορωσίδα, η Αυστραλέζα, ο Γκανέζος, η Δομινικανή, ο Ισραηλίτης, η Αιθιοπή, η Ουγγαρέζα, η Σουδανέζα κ.λπ.
Οι άνδρες μετανάστες υπερέχουν αριθμητικά των γυναικών αφού ανέρχονται σε 3.985 έναντι 2.931. Ο συνολικός αριθμός των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στο Ρέθυμνο, έχει ελάχιστα διαφοροποιηθεί το 2009 σε σχέση με το 2008 με μια μικρή αύξηση.
Στους 7000 περίπου αλλοδαπούς, περιλαμβάνονται και παιδιά καθώς πολλοί απ’ αυτούς είναι οικογενειάρχες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 4.500-5.000 είναι εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, αυτήν την ώρα παραμένει άγνωστο πόσοι απ’ αυτούς εργάζονται αφού μεγάλος αριθμός έχει πληγεί από την ανεργία που τους έχει οδηγήσει στο ταμείο του ΟΑΕΔ για το σχετικό επίδομα. Εκτιμήσεις πάντως λένε πως τουλάχιστον οι μισοί αν όχι περισσότεροι, βρίσκονται χωρίς εργασία καθώς το αντικείμενο τους σχετίζεται κυρίως με τον κλάδο της οικοδομής ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η ανεργία μεταξύ των χιλιάδων αλλοδαπών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, γεγονός που ίσως δημιουργήσει δυσάρεστες εξελίξεις.
http://greecelands.blogspot.com/2010/01/10.html
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ! ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου