Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ο Καλλικράτης είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στο ομώνυμο οροπέδιο των Λευκών Ορέων στην επαρχία Σφακίων της Κρήτης με μέσο υψόμετρο 540 μέτρα. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σφακίων του νομού Χανίων. Το χωριό είναι προσβάσιμο είτε μέσω των γειτονικών χωριών Ασφένδου από τα δυτικά, Ασή Γωνιάς από τα ανατολικά, είτε από έναν ασφαλτοστρωμένο ελικοειδή δρόμο που ξεκινά βόρεια του χωριού Καψοδάσος και καταλήγει στο οροπέδιο του Καλλικράτη προσφέροντας καταπληκτική θέα στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου και στο Λιβυκό Πέλαγος. Νοτιοδυτικά του οροπεδίου βρίσκεται το φαράγγι του Καλλικράτη, το οποίο καταλήγει στο χωριό Πατσιανός. Το φαράγγι διασχίζεται από ένα μονοπάτι μήκους 4 χλμ.
Ο Καλλικράτης έχει μακρά παράδοση συμμετοχής σε απελευθερωτικούς αγώνες. Κατά τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1867, τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Ομέρ πασά προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στα Σφακιά από τον Καλλικράτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα, Καλλικρατιανοί εθελοντές πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, αντιστασιακές δυνάμεις είχαν εγκαταστήσει έναν ασύρματο στο σπήλαιο Ανεμόσπηλιος κοντά στον Καλλικράτη. Ο αντιστασιακός Γεώργιος Ψυχουντάκης στο βιβλίο του Ο κρητικός δρομέας αναφέρει ότι είχε διαμείνει κρυμμένος στο σπήλαιο αυτό την άνοιξη του 1942, βοηθούμενος από τους ντόπιους. Το 1943, η Γερμανική Βέρμαχτ λεηλάτησε και έκαψε το χωριό και εκτέλεσε πάνω από 30 κατοίκους ως αντίποινα για την συμμετοχή των ντόπιων στην Αντίσταση κατά των Ναζί.

Χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε την νέα αρχιτεκτονική της Δημόσιας Διοίκησης με το όνομα Καλλικράτης!!! Από το όνομα του ενός εκ των 2 αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, και ίσως προς τιμή και του δικού μας Χανιώτικου χωριού Καλλικράτης.
Το πλάνο λοιπόν για τον νέο Καλλικράτη είναι :
Η θέσπιση των αιρετών Περιφερειαρχών.
Η ενσωμάτωση Δήμων και Κοινοτήτων με υποχρεωτική κατανομή των πόρων με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν όλες τις αρμοδιότητες του κράτους εκτός από αυτές που ρητά απαγορεύονται από το Σύνταγμα.
Θεσπίζεται η δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των οργανισμών ΟΤΑ.
Θεσπίζεται η αυτοτελής οικονομική εποπτεία των Δήμων.
Υποχρεωτικό διπλογραφικό σύστημα στους Δήμους.
Αντικατάσταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑ με νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης!!!
Δημιουργία συνηγόρου του πολίτη.
Μικρά και ευέλικτα ΚΕΠ σε κάθε γειτονιά με έκδοση “έξυπνης κάρτας” για το κάθε πολίτη… έκδοση πιστοποιητικών μέσω ATM ..
Πρόγραμμα Διοικητικής Βοήθειας στο σπίτι.
Και δημοτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010!

Φωτογραφία: Η διαδρομή για να πας στον Καλλικράτη Χανίων ...πιστεύω να μην έχει τόσες στροφές ο άλλος "Καλλικράτης"  που επέλεξε και η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: