Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

HOMO ERECTUS TO KRITIKAKI

Αρχαιολογικά ευρήματα στην Πρέβελη, ηλικίας 130.000 ετών, αποδεικνύουν πως οι πρόγονοι του ανθρώπινου είδους ήρθαν από την Αφρική πολύ νωρίτερα απ’ ό, τι πίστευαν οι επιστήμονες.
Στην ετήσια συνάντηση των επιστημόνων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας ο αρχαιολόγος του Κολλεγίου του Πρόβιντενς στο Ρόουντ Άιλαν, Θωμάς Στράσσερ, δημοσιοποίησε τα συμπεράσματά του μετά από έρευνα που διενήργησε στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου που άφησαν την Αφρική πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήρθαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο όχι δια μέσου της στεριάς αλλά από τη θάλασσα.
Στη συνάντηση των αρχαιολόγων, ανέφερε τις νέες ανακαλύψεις που έκανε στην Κρήτη, βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που αποδεικνύουν πως το αρχαίο είδος Homo – ίσως ο Homo Erectus- είχε χρησιμοποιήσει λέμβους ή άλλες ναυτικές κατασκευές για να περάσει από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, μέσω, τουλάχιστον, όπως φαίνεται από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου.
Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες δίκοπα λίθινα εργαλεία σε εννέα τοποθεσίες στην νοτιοδυτική Κρήτη που χρονολογούνται 130.000 χρόνια νωρίτερα από ότι μέχρι τώρα πίστευαν.
Ο Στράσσερ στο συνέδριο που έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου διατύπωσε την άποψη πως τα ευρήματα ομοιάζουν με λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Αφρική και χρονολογούνται 300.000 χρόνια πριν τον Homo erectus.
Μέχρι πρότινος ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός στην Κρήτη χρονολογείται περί το 9.000 π.Χ.
Ο ομιλητής υποστήριξε τις απόψεις του λέγοντας πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος της εποχής αυτής (ο Homo erectus) γνώριζε τη ναυτιλία και διάνυε μικρές θαλάσσιες αποστάσεις όπως στην Ινδονησία πριν από 800.000 χρόνια ή οι Νεάντερταλ που διέσχισαν το Γιβραλτάρ, ίσως, πριν από 60.000 χρόνια.
Φυσικά υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο τα αφρικανικά ανθρωποειδή που εμφανίστηκαν στην Κρήτη, χρησιμοποίησαν το νησί ως σκαλοπάτι για να φτάσουν στην Ευρώπη ή αν κατά λάθος κατέληξαν εκεί παρασυρμένοι από τα κύματα της θάλασσας.
Στις ανασκαφές που διενήργησε η ομάδα του Στράσσερ στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης το 2008-2009, έφεραν στο φως λίθινα εργαλεία που βρίσκονταν σε σπηλιές και σε καταφύγια μέσα στους βράχους. Μια από αυτές τις τοποθεσίες είναι η περιοχή Φαράγγι Πρέβελη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: