Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Ο  βιολογικός αυτός έχει εγκριθεί και χωροθετηθεί το καλοκαίρι του 1996 στην θέση "ΤΗΓΑΝΙ", ξεκινώντας οι μελέτες του έργου αυτού μία δεκαετία νωρίτερα το 1985.
Η θέση 'ΤΗΓΑΝΙ" βρίσκεται ανατολικά της Χερσονήσου της Παλαιόχωρας, στην άκρη, χωρίς σπίτια ή επιχειρήσεις σε προβλεπόμενη και λογική απόσταση, κοντά στο λιμάνι και αριστερά αυτού σε αρκετή απόσταση.
Ο αγωγός που μεταφέρει τα λύματα όλου του οικισμού και τα ρίχνει μέχρι και σήμερα στην θάλασσα, απέχει από τον χώρο του βιολογικού στο Τηγάνι 80μ.(ογδόντα μέτρα).
Ο ευρύτερος χώρος της θέσης "Τηγάνι" καθώς καί οι γύρω χώροι του λιμανιού που ευρίσκεται εντός του Τηγανιού, έχουν καταντήσει εδώ και δεκαετίες ένας μεγάλος σκουπιδότοπος-χαβούζα που μπορεί κάποιος να βρει ό,τι σκουπίδι και απόβλητο φανταστεί και ένα οικοσύστημα κατεστραμμένο, μη αναστρέψιμο, καθότι ό,τι σκουπίδι και απόβλητο είχαν οι παρόχθιοι και παράπλευροι ιδιοκτήτες εδώ και δεκαετίες τα "ξεφορτώνονταν και τα ξεφορτώνονται" χωρίς τύψεις σε αυτόν το χώρο. Ταυτόχρονα όλα τα λύματα απ' όταν κατασκευάστηκε το αποχετευτικό στην Παλαιόχωρα καταλήγουν σε αυτόν το χώρο πέφτοντας στην θάλασσα ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ με αποτέλεσμα να δημιουργείται τόση μόλυνση που να φτάνει έως και το δίπλα παραθαλλάσιο χωριουδάκι, την Σούγια με τους κατοίκους της να έχουν "επαναστατήσει" με αυτό. Ο αγωγός κατέληξε στο Τηγάνι τότε, γιατί το Τηγάνι ήταν ο πιό "νεκρός" χώρος απο όλον τον τόπο, γι αυτό και επελέγει. Δέν είχε και ούτε έχει τίποτα μα τίποτα το ιδιαίτερο αυτό το κομμάτι γής στην μύτη της Παλαιόχωρας.
Το 1985 και μετά, όταν ξεκίνησαν οι διεργασίες που αφορούσαν την κατασκευή εν τέλει του βιολογικού καθαρισμού, κοινοτάρχης ήταν ο κ. Αλυγιζάκης. Το 1998 εκλέγεται δήμαρχος ο κ. Δερμιτζάκης Γιώργης............. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ    http://sites.google.com/site/palbio55/home

Δεν υπάρχουν σχόλια: