Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ολόκληρη την Κρήτη οι επισκέπτες έχουν πολλές δυνατότητες οινοτουρισμού και αγροτουρισμού. Στην Κρήτη υπάρχει ο αρχαιότερος και διαχρονικά συνεχής και  παραγωγικός αμπελώνας της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Στο βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού, τα αμπέλια, σε αγαστή συνύπαρξη με τα λιόφυτα και τους ελαιώνες (παρότι δε συνηθίζεται η κοινή καλλιέργειά τους στο ίδιο χωράφι, όπως στην Ιταλία) θα είναι σχεδόν μόνιμο μοτίβο στις περιηγήσεις σας.
Τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που υπάρχουν, κυρίως σους νομούς Ηρακλέιου και Χανίων, η φιλοξενία που προσφέρουν οι άνθρωποί τους και οι συντονισμένες ενέργειες που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι κρητικοί οινοπαραγωγοί υπόσχονται ένα λαμπρό οινοτουριστικό μέλλον.
Η Κρήτη με 12.8% είναι στην 3η θέση μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών ως προς την έκταση των αμπελιών. Με 521 κωδικούς είναι στην 4η θέση ως προς το πλήθος των κρασιών.
Τοπικές ποικιλίες:
βηλάνα (Ηράκλειο, Λασίθι, λ), κοτσιφάλι (σχεδόν παντού, ε), μαντηλάρι (η μανδηλαριά, ε), λιάτικο (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, ε), ρωμέικο (Χανιά, Ρέθυμνο, ε), θραψαθήρι (Λασίθι, Ηράκλειο, λ), βιδιανό (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, λ), δαφνί (Ηράκλειο, λ), πλυτό (Λασίθι, Ηράκλειο, λ), μοσχάτο Σπίνας (Χανιά, Ηράκλειο, λ), τσαρδάνα (Ρέθυμνο, ε).
Ενδείξεις:
Οίνοι ΟΠΑΠ: ΟΠΑΠ Σητεία (Λασίθι), ΟΠΑΠ Πεζά (Ηράκλειο), ΟΠΑΠ Αρχάνες (Ηράκλειο), ΟΠΑΠ Δαφνές (Ηράκλειο).
Τοπικοί οίνοι: Κρήτης (περιφέρεια), Λασιθίου, Ηρακλείου, Κισσάμου (Χανιά).
http://winesurveyor.weebly.com/tour19.html

2 σχόλια:

Wine Surveyor είπε...

Καλό είναι να αναφέρεται και η πηγή.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Έχεις δίκιο !!