
Τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που υπάρχουν, κυρίως σους νομούς Ηρακλέιου και Χανίων, η φιλοξενία που προσφέρουν οι άνθρωποί τους και οι συντονισμένες ενέργειες που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι κρητικοί οινοπαραγωγοί υπόσχονται ένα λαμπρό οινοτουριστικό μέλλον.
Η Κρήτη με 12.8% είναι στην 3η θέση μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών ως προς την έκταση των αμπελιών. Με 521 κωδικούς είναι στην 4η θέση ως προς το πλήθος των κρασιών.
Τοπικές ποικιλίες:
βηλάνα (Ηράκλειο, Λασίθι, λ), κοτσιφάλι (σχεδόν παντού, ε), μαντηλάρι (η μανδηλαριά, ε), λιάτικο (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, ε), ρωμέικο (Χανιά, Ρέθυμνο, ε), θραψαθήρι (Λασίθι, Ηράκλειο, λ), βιδιανό (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, λ), δαφνί (Ηράκλειο, λ), πλυτό (Λασίθι, Ηράκλειο, λ), μοσχάτο Σπίνας (Χανιά, Ηράκλειο, λ), τσαρδάνα (Ρέθυμνο, ε).
Ενδείξεις:
Οίνοι ΟΠΑΠ: ΟΠΑΠ Σητεία (Λασίθι), ΟΠΑΠ Πεζά (Ηράκλειο), ΟΠΑΠ Αρχάνες (Ηράκλειο), ΟΠΑΠ Δαφνές (Ηράκλειο).
Τοπικοί οίνοι: Κρήτης (περιφέρεια), Λασιθίου, Ηρακλείου, Κισσάμου (Χανιά).
http://winesurveyor.weebly.com/tour19.html
2 σχόλια:
Καλό είναι να αναφέρεται και η πηγή.
Έχεις δίκιο !!
Δημοσίευση σχολίου