Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

Σχετικά με τους νέους δήμους, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα είναι τελικά κάτω από 370 με βάση τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (προβλέπει 380 -390) και θα καθορισθούν με ενιαία κριτήρια τα οποία θα είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά και χωροταξικά. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι νησιωτικές περιοχές (κάθε νησί και δήμος με εξαίρεση περιπτώσεις όπως της Κρήτης και της Μυτιλήνης) που αποτελούν το 25% του συνόλου των δήμων και οι ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να απαντήσει σε ορισμένες επικρίσεις ότι οι νέοι δήμοι θα βρίσκονται πιο μακριά από τον πολίτη, μίλησε για την αναβαθμισμένη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων: "Η Νέα Αρχιτεκτονική ενισχύει την υπόσταση των ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας: του χωριού στην περιφέρεια και της γειτονιάς στην πόλη. Οι υπηρεσίες πηγαίνουν κοντά στον πολίτη, και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων", είπε χαρακτηριστικά.85. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο κείμενο διαβούλευσης "συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων (για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω από 500 εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος). Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα και στην έδρα των σημερινών δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και συγκροτούνται αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. Το τοπικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά."

Επίσης, καταργούνται περίπου 4000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις με αποτέλεσμα από τα περίπου 6.000 να παραμείνουν κάτω από 2000. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, οι νέοι δήμοι αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Την πρόνοια, την προστασία της δηµόσιας υγείας και τον υγειονομικό έλεγχο
- Την ανέγερση σχολικών κτιρίων,
- Την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισµού και την ένταξη των µεταναστών
- Τις πολεοδοµικές εφαρµογές
- Την προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,
- Τις λαϊκές αγορές
- Τις αδειοδοτήσεις και τον έλεγχο των τοπικών, οικονοµικών και
κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Την πολιτική προστασίας, µε την ένταξη τους στον εθνικό σχεδιασµό µε συγκεκριµένο ρόλο και αρµοδιότητες.
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5468

Δεν υπάρχουν σχόλια: