Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ


Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος εκπαιδευομένων, παιδιών, νέων και ενηλίκων, λειτούργησαν, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, οι πολλές και ποικίλες δομές και δράσεις του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Ανάμεσα στο πλήθος των δράσεων του και το Εργαστήρι Πληροφορικής, το οποίο παρέχει πιστοποιημένα διπλώματα, η Εκπαιδευτική Ρομποτική και η Ακαδημία Σκακιού. Περισσότεροι από 100 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μετείχαν των δράσεων αυτών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για την φετινή εκπαιδευτική περίοδο. Ενδεικτικό της ποιότητας του έργου των, το γεγονός ότι ικανό μέρος από το μαθητικό δυναμικό των ανωτέρω δράσεων έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς και αγώνες, με αρκετούς από τους μετέχοντες να αποκτήσουν σχετικές βεβαιώσεις, αναγνωρισμένες από το κράτος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Τσατσαρωνάκειου, δήλωσε: «Χαιρόμαστε την πρόοδο και την εξέλιξη ανθρώπων του τόπου μας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, που μετέχουν στο πλήθος των εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, κ.α. δραστηριοτήτων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Κοιτίδα πολιτισμού το Τσατσαρωνάκειο, δίδει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να βελτιώσουν την κριτική σκέψη, να οξύνουν τις ικανότητες τους στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, αναπτύσοντας και νέες δεξιότητες, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των έμπειρων και πιστοποιημένων Εκπαιδευτικών μας.  Τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η εκπαιδευτική χρονιά για το Εργαστήρι Πληροφορικής, την Εκπαιδευτική Ρομποτική και την Ακαδημία Σκακιού, όπου μετείχαν περισσότεροι από 100 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, αρκετοί από τους οποίους είχαν ευκαιρίες επιτυχούς συμμετοχής σε διαγωνισμούς, αποκτώντας όχι μόνο προσόντα, αλλά κυρίως, εμπειρίες ζωής. 
Ευχαριστούμε τους έμπειρους Εκπαιδευτικούς των Τμημάτων αυτών κα Δέσποινα Αξυπολύτου και κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, ως και όλους τους Εκπαιδευτικούς και Εθελοντές του πλήθους των δραστηριοτήτων του Πολύκεντρου (Ωδείο, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Χορωδίες, Σχολές Αγιογραφίας, Χειροτεχνίας, Θεατρικό Εργαστήρι, κ.α.), δομές και δράσεις, πολλές από τις οποίες θα συνεχίσουν την λειτουργία τους κατά την περίοδο του θέρους, όπως το Ωδείο, οι Χορωδίες, κ.α. και μετέχουν, σε εβδομαδιαία βάση, περισσότεροι από 350 νέοι, έφηβοι και ενήλικες. Με χαρά σας περιμένουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ως και όσους άλλους επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, σε όποια δραστηριότητα του Ωδείου σας εκφράζει», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.    
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΟS

Στη ΜΕΤΚΑ κατέληξε το έργο κατασκευής του νέου πολυτελούς IKOS Kissamos στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες, ο αντιπρόεδρος και CEO της METKA, Ντίνος Μπενρουμπή, η εταιρεία του ανέλαβε το κατασκευαστικό έργο για το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στην Κίσαμο Χανίων.
Το Δεκέμβριο του 2023 είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων και η σχετική οικοδομική άδεια.
Η νέα μεγάλη επένδυση, ύψους 125 εκ. ευρώ από τον όμιλο Sani / Ikos για το νέο resort 5 αστέρων στην Κρήτη, θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισάμου.
Για τον λόγο αυτόν ο όμιλος αγόρασε περισσότερα από 33 διαφορετικά αγροτεμάχια στην περιοχή και προετοιμάζει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης στην έκταση 203 στρεμμάτων.
Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 414 δωματίων, σουιτών και bungalows, με 1.280 κλίνες, και θα αναπτυχθεί κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων.
Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.
Περισσότερα ΕΔΩ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΕΠΟΦΕΚ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Επιστολή συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023, για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών
Κυρία Πρόεδρε, Αγαπητές φίλες και φίλοι
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. (με μέλη 48 πρωτοβάθμιους πολιτιστικούς συλλόγους ) μετά το Δ.Σ. την Δευτέρα 10/6/2024 και με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, επιθυμεί με την παρούσα επιστολή, να εκφράσει τη βαθύτατη συμπαράστασή της στο Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023 και στους 1.500.000 πολίτες που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του ασύλου των βουλευτών.
1. Ανάγκη για δικαιοσύνη και αποκατάσταση της αλήθειας: Η τραγωδία στα Τέμπη άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική κοινωνία, με τις οικογένειες των θυμάτων να βιώνουν ανείπωτο πόνο και αδικία. Η αναζήτηση δικαιοσύνης δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα των πληγέντων, αλλά καθήκον της κοινωνίας και του κράτους. Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενίσχυση της πίστης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ενισχύοντας την απονομή δικαιοσύνης, όχι μόνο στηρίζουμε τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά συμβάλλουμε και στη διασφάλιση ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.
2. Αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών: Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι επίσης καίριας σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών.
Η διαφάνεια και η λογοδοσία των αρμόδιων αρχών μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μελλοντικά περιστατικά αμέλειας ή κακοδιαχείρισης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι υπεύθυνοι θα δρουν με μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα.
3. Ενίσχυση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας: Η συμμετοχή 1.500.000 πολιτών στη διαδικασία ψηφοφορίας για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών αποτελεί σημαντική απόδειξη της λαϊκής βούλησης για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στο πολιτικό σύστημα. Το άσυλο των βουλευτών, όπως ισχύει σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προστασίας έναντι νομικών συνεπειών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πραγματικών ευθυνών. Η κατάργηση του ασύλου θα προάγει τη λογοδοσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
4. Διαφάνεια και υπευθυνότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων: Η διαφάνεια στις ενέργειες των εκλεγμένων αντιπροσώπων είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία. Η κατάργηση του ασύλου θα επιτρέψει τη δικαστική διερεύνηση πιθανών ατασθαλιών ή παρανομιών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Οι βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του λαού, πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες νομικές συνέπειες με όλους τους πολίτες, ενισχύοντας έτσι την αρχή της ισονομίας.
5. Υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου στηρίζει ακλόνητα τις πρωτοβουλίες που προάγουν τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και τη δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι η απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα των Τεμπών και η κατάργηση του ασύλου των βουλευτών θα συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο διαφανούς κράτους. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών είναι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται από όλους τους θεσμούς της χώρας.
Είμαστε στο πλευρό σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί σας για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον.
Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Μέρος 1ο 
Φιλοζωική.
Η απορία μου ειναι αν η φιλοζωική και συν αυτής έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα ή απλά θέλουν να εξαντλήσουν τα όρια όλων μας... μιας και βλέπω οτι δεν σταματάνε, να γράφουνε και να μας υποβαθμίζουν.
Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή στο ψήσιμο του μοσχαριού υπεύθυνοι ειναι άλλοι.. 
Ούτε σφαγιάστηκε δημόσια το ζώο, ούτε έγινε για πρώτη φορά, παγκόσμια ένα τετοιο γεγονός, και φυσικά όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν το ζώο έχουν κατατεθεί στα σχετικά Γραφεία.
Λογικά με την..... ίδια λογική που αναζητά η φιλοζωική πατήματα να δυσφημίσει μια περιοχή, θα μπορέσουν και υπεύθυνοι της εκδήλωσης να ζητήσουν το καταστατικό της φιλοζωικής να δούνε κατά πόσο ειναι στην αρμοδιότητα τους οι έλεγχοι αυτοί.
Όσο φιλόζωοι και να είμαστε η ουσία ειναι μια, το 2023 μόνο, 6,8 εκατομμύρια τόνους βοείου κρέατος διατέθηκαν στην αγορά της Ευρώπης.
Υ.Σ Και μην μου πείτε οτι τα κάνετε επειδή δεν εχετε ξαναδεί σούβλισμα .....γιατί υπολογίζω οτι οι μισές απο τις κυρίες που δυσανασχέτησαν, η χαρά τους ειναι να ξετσιμπήσουν την πέτσα του αρνιού το Πάσχα... 

Μέρος 2ο 
Εμείς...
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα λίγες μέρες για να μην πάρω μπρος αμέσως μπας και δω να στηρίζουν την προσπάθεια του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου Καλουδιανών και οι φορείς της περιοχής μας. 
Καλό είναι αν δεν το έχουν πράξει που δεν το βλέπω και πουθενά να αρχίσουν από "τούδε και πέρα".
Ερωτώ λοιπόν και περιμένω μια απάντηση.
Γιατί δεν στηρίχτηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Καλουδιανών από τον ΕΠΟΦΕΚ;
Γιατί δεν στηρίχτηκαν οι επαγγελματίες της πλατείας από τον ΝΕΣΚ;
Γιατί δεν στηρίχτηκαν κάτοικοι, επαγγελματίες, πολιτιστικός σύλλογος από τον Δήμο μας;
Γιατί δεν στηρίχτηκε η εκδήλωση του χωριού από την τοπική κοινότητα;
Είμαστε σίγουρα στον πλευρό όλων αυτών και καλό είναι να αρχίσουν όλοι όσοι έχουν τις καλές καρέκλες να καταλαβαίνουν και λίγο της υποχρεώσεις τους.
Φτάσαμε σε σημείο να μπαίνουν όλοι οι παραπάνω χορηγοί σε κάθε τέτοια ή παρόμοια εκδήλωση αλλά όταν βρεθεί η ώρα που πρέπει να στηρίξουν το δίκαιο της περιοχής τους γενικά και ειδικά είναι άφαντοι.
Όλοι ξέρουμε από πού πηγάζει αυτό .. αλλά καιρός να καταλάβουν και οι εκλεγμένοι μας τις υποχρεώσεις τους.
Υ.Σ Εν κατακλείδι κανείς δεν είναι ποιο φιλόζωος απο μένα, σέβομαι και αγωνίζομαι για την μη κακοποίηση των ζώων αλλά ως σ ένα βαθμό... 
Το μυαλό μου ακόμα δεν έγινε χυλός ..

 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ

Μία ελληνική παραλία, το Ελαφονήσι στην Κρήτη, περιλαμβάνεται στο Top 5 του Ευρωπαϊκού Δείκτη Παραλιών 2024, που συνέταξαν για μία ακόμη χρονιά οι ειδικοί του Quotezone.co.uk στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τον ιδανικό προορισμό για διακοπές στην παραλία.
Ωστόσο, με υπολογιζόμενη ημερήσια δαπάνη στα 184 ευρώ, το Ελαφονήσι είναι η δεύτερη πιο ακριβή παραλία της λίστας με τις δέκα καλύτερες παραλίες.
Ο δείκτης, που δημιούργησαν οι εμπειρογνώμονες ταξιδιωτικής ασφάλισης του Quotezone.co.uk, κατατάσσει δέκα δημοφιλείς ευρωπαϊκές παραλίες με βάση παράγοντες όπως η θερμοκρασία της θάλασσας και του αέρα, οι κριτικές 5 αστέρων, το μέσο ημερήσιο κόστος και το ύψος των κυμάτων.
Η παραλία Nissi Beach στην Αγία Νάπα της Κύπρου ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης, γνωστή για τα γαλαζοπράσινα νερά της, τη χρυσή άμμο, τις ζεστές θερμοκρασίες της θάλασσας και του αέρα.
Αυτός ο απόλυτος παραθαλάσσιος προορισμός έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητά του και προσφέρει ένα φιλικό προς τον προϋπολογισμό ημερήσιο κόστος €103, το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστεί κανείς για μια ημερήσια εκδρομή, όπως γεύματα, μεταφορά, ακόμη και διανυκτέρευση.
Η παραλία Mellieha Bay της Μάλτας είναι η δεύτερη στη λίστα, προσφέροντας κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για καταδύσεις, αλλά και κολύμπι.
Η παραλία Portoroz στη Σλοβενία είναι ένα κρυφό στολίδι της Ευρώπης, η οποία εισήλθε στην πρώτη τριάδα λόγω του συνδυασμού χαμηλού κόστους, ζεστής θερμοκρασίας της θάλασσας και ήπιων κυμάτων, που την καθιστούν ασφαλή παραλία για μικρά παιδιά.
Τα ελληνικά νησιά είναι απίστευτα δημοφιλή στους τουρίστες, και ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία όμορφων παραλιών, η παραλία Ελαφονήσι στην Κρήτη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στη λίστα.
Στην αντίπερα όχθη, μια παραλία στην Κορσική της Γαλλίας ήρθε τελευταία στην κατάταξη, κυρίως λόγω των ακριβών εξόδων για φαγητό, διαμονή και μεταφορά, που κοστίζουν στους ταξιδιώτες υπερδιπλάσια χρήματα, σε σύγκριση με τον φθηνότερο προορισμό, τη Σλοβενία.
Σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικής ασφάλισης στην Quotezone, Greg Wilson, δήλωσε:
“Οι ταξιδιώτες που επιδιώκουν την τέλεια καλοκαιρινή απόδραση θα αναζητήσουν προορισμούς όπου μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και να χαλαρώσουν στην παραλία χωρίς να ανησυχούν για τα μεγάλα κύματα και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ομάδα μας εξέτασε δέκα δημοφιλείς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών σε όλη την Ευρώπη, κατατάσσοντάς τους με βάση παράγοντες όπως οι θερμοκρασίες νερού και αέρα, τα κύματα και οι κριτικές 5 αστέρων. Ένας άλλος παράγοντας που λάβαμε υπόψη μας ήταν το μέσο ημερήσιο κόστος σε κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, των μεταφορών και των ξενοδοχείων, καθώς πολλές οικογένειες αναζητούν διακοπές φιλικές προς τον προϋπολογισμό”.
Σύμφωνα με τον κ. Wilson, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Παραλιών 2024 αποκάλυψε ότι η παραλία Nissi Beach, στην Αγία Νάπα της Κύπρου, είναι ο νούμερο ένα παραλιακός προορισμός με εξαιρετική βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, υψηλότερα από μερικούς από τους πιο φημισμένους, ευρωπαϊκούς παραλιακούς προορισμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας και του αέρα, καθώς και λόγω του ότι είναι από του πιο προσιτού από πλευράς ημερήσιων εξόδων.

ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ....

Με έγγραφο της στην διαύγεια η ΚΤΥΠ Α.Ε μας ενημερώνει οτι εγκρίθηκε η κατεδάφιση του κτηριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ Κισάμου, μάλιστα με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2024.  
Το βλέπετε παρακάτω.
Αυτό φυσικά μας μπερδεύει λιγο μιας και δεν ξέρουμε με ακρίβεια αν πρόκειται για την παλιά κατεδάφιση του Αυγούστου του 2022 ή για μια νέα κατεδάφιση που έχει να κανει με τα παλαιά θεμέλια που ειναι ακόμα στην γη.
Σίγουρα στον δήμο μας που παρακολουθούν απο κοντά τις εξελίξεις και μας ενημερώνουν πάντα, θα ξέρουν για το τι σημαίνει αυτό το έγγραφο.
Πάντως όπως φαίνεται ειναι ολόφρεσκο ...φυσικά αν δεν πρόκειται για κάτι νέο και ειναι απόφαση για την παλιά κατεδάφιση που έχει γινει πριν 2 χρόνια τότε τρέχουμε με καλές ταχύτητες προς την υλοποίηση της υπόσχεσης και η 25ετία φαντάζει δυνατή ως προς την ολοκλήρωση των έργων.
Είμαι σίγουρος οτι η επιτροπή (αν υπάρχει ακόμα) θα μας ενημερώσει.


ΕΝΑΡΞΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ο Δήμος Κισσάμου ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 26 Ιουνίου ξεκινούν οι εγγραφές για τα δωρεάν μαθήματα κολύμβησης «Εις μνήμην του Θεόδωρου Εμμ. Σταθάκη». 
Τα μαθήματα θα παραδίδονται, πρωινές ώρες, σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στην παραλία ¨Μαύρος Μώλος¨.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
1. Αίτηση συμμετοχής (παρέχεται κατά την εγγραφή). 
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 από το Γονέα (παρέχεται κατά την εγγραφή).
3. Βεβαίωση υγείας του παιδιού από παιδίατρο που θα αναφέρει ότι το παιδί είναι υγιές.
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη του Θεόδωρου Εμμ. Σταθάκη και αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται είτε στη Γραμματεία του Δήμου είτε ηλεκτρονικά στο e-mail dkisamou@gmail.com έως και τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δήμου στο τηλέφωνο 28223-40200.
Εκ του Δήμου.

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έλευση Χαριτοβρύτου Σταυρού στην Κίσαμο

Το εσπέρας της ημέρας του Αγίου Πνεύματος τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνήματος του σπηλαιώδους Ι. Ναού, Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος ευρίσκεται στην θέση «Ντάμιαλης», λίγο πριν το λιμάνι της Κισάμου. Ναός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ο οποίος, κατά την παράδοση, ιστορείται από τον 10ο αιώνα, κτίσμα του Οσίου Κυρ-Ιωάννη του Ξένου. Τόσο ο Ναός, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος του ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, εξωραΐστηκαν, καλλωπίστηκαν, σε χρόνο ταχύτατο, καθώς, παρά το μέγεθος και τον όγκο των πολλών εργασιών που απαιτήθηκαν, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν ακριβώς σε ένα (1) μήνα, υλοποιώντας εγκεκριμένη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία έδωσε την έγκριση 21 Μαΐου. 
Των Θυρανοιξίων προηγήθηκε υποδοχή χαριτοβρύτου Σταυρού του Οσίου Ευμενίου του Κρητός, του νέου, τον Οποίο όταν ήταν εν ζωή, χάρισε σε πνευματικό του παιδί, τον Παν. Αρχ. π. Ιερόθεο Δασκαλάκη, Κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με την παραγγελία «… με τον Σταυρό αυτό να σταυρώνεις τον κόσμο». Ακολούθησαν τα Θυρανοίξια του Ναού, αποκάλυψη αναθηματικής πλακός και Αρχιερατικός Εσπερινός, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, κατά την διάρκεια του οποίου απένειμε στον μηχανικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου κ. Απόστολο Ανδρεάδη, την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σταυρό του Αγίου Νικηφόρου του λεπρού. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ.Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τον Παν. Αρχ. π. Ιερόθεο Δασκαλάκη, δια «την μεγάλη ευλογία που κόμισε», ευχαριστώντας και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο «δια την ευλογητική άδεια» ανέφερε: «Μεγάλη η συγκίνηση μας και πολύ η χαρά μας καθότι αξιωθήκαμε, 77 χρόνια μετά από τα εγκαίνια του όμορφου και ιδιαιτέρου κάλλους σπηλαιώδους αυτού Ιερού Ναού, να προβούμε, με την Χάρι του Θεού και τις ακοίμητες πρεσβείες του Τίμιου Προδρόμου, στην εκ βάθρων ανακαίνιση του ιερού ετούτου τόπου ως και στον εξωραϊσμό και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου του, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του. 24 Ιουνίου του 1947, δηλαδή την ίδια ημερομηνία με την σημερινή, 24 Ιουνίου, πριν από 77 ολόκληρα χρόνια, ο τότε Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου, Ευδόκιμος, είχε τελέσει τα Ιερά Εγκαίνια ετούτου του Ναού. Και εμείς αξιωνόμαστε σήμερα 77 χρόνια μετά, χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό αυτό όταν πήραμε την τελική απόφαση αλλαγής της ημερομηνίας, αφού είχαμε προγραμματίσει την τέλεση των Θυρανοιξίων δια την 23η  Ιουνίου (παραμονή της εορτής του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου), την οποία μετακινήσαμε κατά 1 ημέρα, καθώς συνέπιπτε με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, αξιωνόμαστε, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, 24 Ιουνίου, να τελούμε τα Θυρανοίξια του ίδιου Ναού! 
Είναι σαφές, πιστεύουμε, ότι  αυτό δεν λογίζεται ως «τυχαίο» γεγονός, καθώς στην ζωή της Εκκλησίας δεν υπάρχουν «τυχαιότητες», πρόκειται περί  «θείας συγκυρίας», με πολλά μηνύματα για όλους μας». Αναφερόμενος στον λόγο απονομής της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως στον πολιτικό μηχανικό κ. Απόστολο Ανδρέαδη, ο ομιλών Ιεράρχης, σημείωσε: «Πολλοί οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση απονομής της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον αγαπητό μας κ. Απόστολο Ανδρεάδη, μηχανικό της Ι. Μητροπόλεως μας καθώς, έμπειρος και αποτελεσματικός ως είναι, διευθετεί και λύνει θέματα και προβλήματα της ειδικότητας του, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του, αφιλοκερδώς, με περισσή προθυμία. Τον τελευταίο μήνα εγκατέλειψε όλες τις άλλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις και επέβλεπε το έργο αυτό από 6-8 ώρες ημερησίως!» Μνημόνευσε και ευχαρίστησε, επίσης, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στο πρόσωπο της δρ. Ελένης Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία και την εκπροσωπούσε στην τελετή των Θυρανοιξίων, σημειώνοντας «… χωρίς την πολύτιμη αρωγή της κας Υπουργού Πολιτισμού η σημερινή ημέρα έμοιαζε πολύ μακρινή», ως και την κα. Παπαδοπούλου «…δια την κατανόηση αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου και την ουσιαστική συμβολή της». Ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, «δια την διάθεση ηλεκτρολόγου και υδραυλικού του Δήμου, ως και μέρος των υλικών που χρησιμοποίησαν». Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες  έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος στην Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ΙΚΟS ΑΕ, «δια την άμεση απόκριση της  σε αίτημα χορηγίας για την κάλυψη μέρους του υψηλού κόστους, με την απλόχερη χορηγία των 10.000€», παρακαλώντας την παρισταμένη εκπρόσωπο της εταιρείας κα Δέσποινα Τζιτζιού, Σύμβουλο Επικοινωνίας της  Sani/Ikos Group, «όπως μεταφέρει αρμοδίως τις ευχαριστίες». Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε τον κ. Ιάκωβο Χονδράκη «..πολύτιμο αρωγό και συνοδοιπόρο στο ταπεινό μας έργο, πάντα παρών και πρόθυμος», ως είπε, δια τις πολλές του διευκολύνσεις του διημέρου (καρέκλες, 3000 κρύα νερά, επαγγελματικούς ανεμιστήρες, κ.α.), προσφέροντας προς όλους αγιογραφημένη, με φυσικά χρώματα, παράσταση του Τιμίου Προδρόμου, πάνω σε μεγάλο βότσαλο. Ευχαρίστησε, ονομαστικά, και όλους τους εμπλεκομένους ως και όσους εργάστηκαν στο έργο. Ευχαριστιακά αναφέρθηκε στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελο Κουμαρτζάκη «ο οποίος πολύ έχει κοπιάσει και πολύ χρόνο διέθεσε τον μήνα αυτό για τον συντονισμό, την οργάνωση, ως και άλλα πολλά, συμβάλλοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά», ως και στον Παν. Αρχ. π. Χρύσανθο Τσαχάκη, υπεύθυνο της λαχειοφόρου κληρώσεως που ακολούθησε, επίσης σε όλους τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, τους χορηγούς των πλούσιων δώρων και τους πολλούς εθελοντές. Της επομένης των Θυρανοιξίων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση του Τιμίου Σταυρού, προ της αναχωρήσεως Του. Απρόσμενη η συμμετοχή και προσέλευση πλήθους προσκυνητών, οι οποίοι κατέκλυσαν το ιερό προσκύνημα, κατά το διήμερο, αναμένοντας υπομονετικά επί ώρα, να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του Τιμίου Προδρόμου. 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΜΠΑΛΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΡΥΓΗΤΗ...

Το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μάλλον ήθελαν να εφαρμόσουν κάποιοι επιτήδειοι και αφού μπήκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Μπάλου αποφάσισαν να το παίξουν και αυτοί εισπράκτορες... έτσι κατά ομολογία υπαλλήλων του δήμου Κισάμου, έστησαν δικό τους ταμείο εισπράττοντας όσους κατηφόριζαν προς την λιμνοθάλασσα. 
Το μοντέλο αυτό μάλλον βασίζεται σε ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ελεγχθεί αφενός ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά και να υπάρξουν έσοδα (και για άλλους) από την εκμετάλλευση των απάτητων περιοχών μας.

Πέρα από την σοβαρότητα της υπόθεσης που στο τέλος μάλλον δεν στηρίχθηκε απο τους καταγγέλλοντες, έφτασαν στον τόπο άνδρες του Α.Τ Κισάμου, φαίνεται πόσο είναι απροστάτευτες αυτές οι περιοχές, με τους διάφορους τρυγητάδες.

Την υπόθεση βέβαια όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν στηρίχθηκε αφού ο καταγγέλλων δημοτικός υπάλληλος στο τέλος δεν ήταν και σίγουρο οτι είχε γινει κάτι το μεπτό.

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑI ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, ημέρα της εορτής των Αγίων ενδόξων Πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων  Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, εορτάζει ο Ιερός Ναός των Αγίων  στο Κάτω  Παλαιόκαστρο  Κισάμου.
 Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :
-Την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
19.30   Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας. 
-Το Σάββατο 29 Ιουνίου.                                                                                                                    7.30   Όρθρος και πανηγυρική Θεία  Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας.
Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου 

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Κάτω Παλαιόκαστρο -βλέπουμε την φώτο απο την ημέρα των εγκαινίων 29 Ιουνίου 1952 θεμελιώθηκε από τον Μ. Πολιουδάκη το 1950 και ολοκληρώθηκε από τους τεχνίτες αδελφούς Στιβανάκη το 1952 με την βοήθεια βέβαια και πολλών χωριανών.
Μάλιστα όπως αναφέρει και ο κ. Χαρτζουλάκης:
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μια ομάδα από 10 χωριανούς, μεταξύ των οποίων και ο Πολιουδάκης, που πολέμησαν στην Αλβανία εναντίον των Ιταλών επέστρεφε στην Κρήτη. Μετά από μέρες παραμονής στο Γύθειο, επιβιβάστηκαν σε ένα ψαροκάικο και παρακάλεσαν τον ψαρά να τους μεταφέρει στη Κίσαμο. 
Φτάνοντας στη Γραμβούσα, είδαν πολύ κόσμο και φοβήθηκαν ότι τους πρόδωσαν και τους περίμεναν οι Γερμανοί. Όταν πλησίασαν είδαν ότι ήταν ντόπιοι που γιόρταζαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που είναι στη Γραμβούσα.
Χαρούμενοι που γύρισαν σώοι στη Κίσαμο έταξαν να κτίσουν μια εκκλησία στο χωριό τους αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου Πέτρου και Παύλου στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου εορτάζει το βυζαντινό ερημοκλήσι του Τηγανιού.
Σάββατο 29 Ιουνίου στην Ήμερη Γραμβούσα "Η Σύναξης των 12 Αποστόλων". 
Το Σάββατο η αναχώρηση για το νησί των Πειρατών, με καραβάκι από το λιμάνι Κισάμου στις 6.30 και επιστροφή στις 12.00 τα μεσάνυχτα. 
Τιμή εισιτηρίου 10€ παιδιά ως 12 ετών δωρεάν.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΝΑΣΚΑΛΕΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Το Αννουσάκειο Ίδρυμα, Κέντρο Α-Α ‘Ο Άγιος Σπυρίδων’ της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, σας καλεί να παρακολουθήσετε την μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο ‘Ανθρώπων Ανασκαλέματα’, στις 10 Ιουλίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου - Πυροσβεστικής.  
Σε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, οι ένοικοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος, σας καλούν να  βιώσετε διδακτικά μηνύματα και προσμένουν να τους χειροκροτήσετε για την προσπάθεια  προσφοράς προς τις μελλούμενες γενιές. 
Τα κείμενα είναι δημιούργημα των ίδιων των συμμετεχόντων, στα πλαίσια της έκφρασης  σκέψεων και συναισθημάτων, ως μία βιωματική εμπειρία ζωής. 
Επιμέλεια Θεατρικής Παράστασης : κ. Θεώνη Κουτσουνάκη
Επιμέλεια Χορωδίας: π. Ιωάννης Τζωρτζάκης
Είσοδος Ελεύθερη

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Κίσαμος από την αρχή»
Στο πλαίσιο των εκ του νόμου τυπικών υποχρεώσεών του ο Δήμος Κισάμου φέρνει θέμα «Συγκρότησης επιτροπής τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Κισάμου». 
Ως παράταξη. αλλά και προσωπικά ο ίδιος, επισημαίνουμε εν συντομία τα παρακάτω : 
- Αν και δεν μου αρέσει να ομιλώ για λογαριασμό άλλων, είναι τυχαίο άραγε ότι οι τρεις τρανταχτές αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από την προηγούμενη δημοτική αρχή ( 2019-2023) είχαν να κάνουν με ζητήματα παιδείας, καθημερινότητας- ηλεκτροφωτισμού (η δική μου), πολιτισμού και τουρισμού ;
- Γνωρίζοντας πράγματα νοοτροπίας και αντίληψης από τα μέσα, θα παρομοίαζα την φιλοσοφία και το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής Μυλωνάκη για τον τουρισμό, με την οδηγική συμπεριφορά ενός αρχάριου οδηγού που του δίνουνε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο αγώνων της φόρμουλα 1 .
- Εάν υπήρχε οίκος αξιολογήσεων των επιδόσεων σχεδιασμού, οργάνωσης και εργασίας  στο κομμάτι του τουρισμού, την παράταξη του κ. Δημάρχου θα την βαθμολογούσε ασφαλώς με τρία (3) Α : ΑΓΝΟΙΑ , ΑΠΡΑΞΙΑ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι η επίδοση αυτή «οξυγονώνεται» δυστυχώς  από τα αντίστοιχα τρία (3) Α , με τα οποία συμπεριφέρονται  και ορισμένοι  συνδημότες μας: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ !!!
Ευχόμαστε ειλικρινά, ο συμπαθής κ. αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες τουρισμού να μην αποδειχθεί ένα ακόμη «υποζύγιο» αχθοφορίας της αποτυχίας της ομάδας διοίκησης του Δήμου μας. 
Παρακάτω, ορισμένες προτάσεις μας, ώστε ο κ. αντιδήμαρχος και η επιτροπή που θα συσταθεί να τις επεξεργαστούν (οψέποτε και εάν θα υπάρξει σύγκληση και εργασία της επιτροπής ) :  
1. Σύσταση ειδικού κέντρου στο δήμο (που θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη υπηρεσία σε δικό του χώρο ) με στελέχωση  από εξειδικευμένα άτομα( τα οποία θα έχουν παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια) για πλήρη τουριστική ενημέρωση και πληροφόρηση για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών- τουριστών στην περιοχή. 
2. Εμπλουτισμός και διαμόρφωση της ιστοσελίδας του δήμου, συνεχής ενημέρωση και ανανέωση με τις δράσεις του δήμου και των φορέων της περιοχής( λ.χ. ΕΠΟΦΕΚ) . Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού (βλ. φωτογραφικό αρχείο Ανυφαντάκη) . 
3. Διαφημιστικές καταχωρήσεις περιοχών του Δήμου μας πέραν των ήδη προβεβλημένων ( ακόμη και του ίδιου του κέντρου της πόλης). 
4.Συνεργασία του δήμου με τα τοπικά τουριστικά γραφεία για δημιουργία τουριστικών πακέτων διαφόρων μορφών τουρισμού .
5.Συμμετοχή του δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με ΕΟΤ και υπουργείο τουρισμού.
6.Συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής για προβολή των προϊόντων τους.
7.Έχοντας σαν μοχλό  ανάπτυξης το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει η ενδοχώρα της  περιοχή μας το οποίο προσφέρει  τοπία μοναδικής ομορφιάς και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος είναι αλληλένδετος με το περιβάλλον, μπορούν να προβληθούν  δραστηριότητες στη φύση, άμεσα  να λειτουργήσει  η ήδη επιχειρούμενη καταγραφή-αποτύπωση των μονοπατιών της περιοχής και σηματοδότηση τους με απλά σημάδια και ταμπέλες .
8.Πρόγραμμα εκπαιδευτικού τουρισμού (μοντέλο  Ritchie) : οικολογικός τουρισμός (ecotourism) και  πολιτιστικός τουρισμός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός ενηλίκων και ηλικιωμένων, Μαθητικός/σχολικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος), Φοιτητικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος). Θρησκευτικός τουρισμός (σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κ.Σ.
9.Εμβάθυνση, κατανόηση και διάχυση ενημέρωσης του Γ.Π.Σ. για καθορισμό τουριστικών περιοχών. 
10.Στοχευμένο πρόγραμμα εύρεσης  χορηγιών που θα στηρίζει οικονομικά και επικοινωνιακά το πλάνο  τουριστικής ανάπτυξης.
Με εκτίμηση 
ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου.

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ

Στην πόλη της Κισάμου, στο Καστέλι είναι γνωστό οτι ειναι πολύ δύσκολο να βρεις χώρο στάθμευσης ελεύθερο, αλλά και ο κυκλοφοριακός φόρτος του μοναδικού μας δρόμου η Ηρώων Πολυτεχνείου είναι κάτι που μας κανει μια πολύ αφιλόξενη πόλη και δημιουργεί όπως ειναι αναμενόμενο και μεγάλο εκνευρισμό σε όλους τους οδηγούς(ντόπιους και ξένους).
Από τα τελευταία επιτεύγματα, γιατί για επίτευγμα πρόκειται της δημοτικής αρχής μας, είναι η απομάκρυνση του δημοτικού τροχονόμου, του μοναδικού ανθρώπου που κρατούσε με χίλια ζόρια την κυκλοφορία στον πιο επικίνδυνο δρόμο σε πόλη.
Ο άνθρωπος χρειάστηκε να βοηθήσει σαν οδηγός απορριμματοφόρου, άλλο ένα μεγάλο άλυτο πρόβλημα στην πόλη μας. Οπότε του έδωσαν μετάθεση ...
Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν την δημοτική αρχή αλλά όπως φαίνεται αντί για κάτι καλύτερο πάμε σε οριστική διάλυση της πόλης. Αντί να στελεχώσει ή να δημιουργήσει δημοτική αστυνομία καταργεί όπως κατήργησε και την Τεχνική υπηρεσια του δήμου πριν απο κάμποσα χρόνια.
Μάλιστα έχουν απαιτήσει να μην τους τα λέμε, να μην τους δείχνουμε το χάλι τους ... γιατί τα γραφόμενα δημιουργούν δυσφήμηση ενώ οι ενέργειες τους που στο σύνολό είναι εκτός τόπου και χρόνου μας ανυψώνουν σαν πόλη.
Ντροπή και ξέρετε ποιο είναι το παράλογο ...δεν τους ενδιαφέρει, μάλιστα το λένε παντού.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

"ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Ο.Α.Κ

H Ακαδημία Ελιάς Terra Creta προσκαλεί ελαιοπαραγωγούς του νομού στην ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 5:00 μ.μ. με θέμα:
Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση του Δάκου της Ελιάς & Δεδομένα για το 2024/25
Οι ομιλητές Δρ. Καλαϊτζάκη Αργυρώ, Εντομολόγος «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, και ο κ. Μαρακάκης Αντώνιος, Γεωπόνος και Υπεύθυνος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta, θα ενημερώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για τις εξελίξεις στο τομέα της αντιμετώπισης του Δάκου. Επίσης, θα δοθούν πληροφορίες για το πως κινούνται οι πληθυσμοί την περίοδο και τι προβλέπεται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της δραστηριότητας και του οράματος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ελαιόλαδου, την  συνεχή βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της ποσότητας, αλλά και την μείωση του κόστους παραγωγής.
Η δραστηριότητα της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta εμπλουτίζεται συνεχώς με εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους παραγωγούς, ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών εργαλείων ευφυούς γεωργίας, Συμβολαιακή Γεωργία που διασφαλίζει τη συνεργασία για τη διάθεση του προϊόντος, bonus τιμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, όπως και πολλές άλλες παροχές προς τα μέλη της.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

 Του Ναπολέων Σαραντίδης
 5 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι
Εννέα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και δύο ελεύθεροι χωρίς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης
Οι συλληφθέντες, κατηγορούνται – κατά περίπτωση – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής, του νόμο περί ευζωίας ζώων συντροφιάς κ.α.
Οι 16 οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια την Τετάρτη 19/6 όπου δύο εξ’ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για απολογηθούν.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 20/6 απολογήθηκε ο πρώτος από τους συλληφθέντες ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Το Σάββατο 22/6 απολογήθηκαν οι επόμενοι 7 συλληφθέντες και μετά από διαδικασία που διήρκεσε 12 ώρες, τρεις κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Την Κυριακή 23/6 οδηγήθηκαν στον Ανακριτή και οι υπόλοιποι 6 από τους οποίους οι δυο κρίθηκαν ως προσωρινά κρατούμενοι και οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Το βράδυ της Κυριακής και μετά την ολοκλήρωση και των δεύτερων «μαραθώνιων» απολογιών εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο Γιώργος Φραντζεσκάκης, χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις διώξεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά: « Προφανώς η σκοπιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με κάποιο τρόπο, κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Κισάμου, οδήγησε σε αυτές τις διώξεις. Θεωρώ όμως ότι σε νομικό επίπεδο, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως φέρονται κα το κατηγορητήριο και έχω την εκτίμηση ότι όταν η υπόθεση θα εκδικαστεί στην ουσία της απο το αρμόδιο δικαστήριο, τα πράγματα θα τεθούν στις ορθές τους διαστάσεις».
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Μανώλης Τραχαλάκης ανέφερε: «Υπό το παρόν κλίμα αυτής της υπόθεσης και με την δικογραφία η οποία είναι πλημμεληματικής φύσεως κατα την κρίση όλων των συνηγόρων που ασχολήθηκαν, θεωρώ ότι οι αποφάσεις ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενες, πέτυχαν τον σκοπό τους, αλλά μέχρι το δικαστήριο θα πέσουν οι περισσότερες και δεν θα είναι κακουργηματικής φύσεως».
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι ογκώδης και λόγω του αριθμού των συλληφθέντων (32 κατηγορούμενοι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι 16) αλλά και λόγω του αριθμού των κατηγοριών που τους βαραίνουν. Χαρακτηριστικό είναι πως την Τετάρτη 19/6 η δικογραφία με όλες τις καταθέσεις και τα στοιχεία των αρχών, μεταφέρθηκε στα δικαστήρια μέσα σε μια μεγάλη χαρτόκουτα.



ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ" ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥΒΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΡΟΥΣ;

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Προστασία των Ζώων» με ανακοίνωσή του καταδίκασε το σούβλισμα ταύρου στα πλαίσια πανηγυριού στα Καλουδιανά: Χαρές και πανηγύρια εκεί στα Καλουδιανά Κισσάμου
 ✅Για να γιορτάσουν το Άγιο Πνεύμα, αυτή τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, θα στήσουν χορό και μουσικές γύρω από ένα σουβλισμένο ταύρο, πιστοί σε παγανιστικά «εθιμα» θεωρώντας ότι «προάγουν πολιτισμό» . 
✅Είναι δε τόσο περήφανοι για αυτό, που το μνημονεύουν στην αφίσα τους, ως πόλο έλξης. ✅Άλλωστε και το Άγιο Πάσχα δε συνοδεύεται με τη σφαγή των αμνών και το σούβλισμα τους στην πλειοψηφία της επικράτειας; 
✅Και ύστερα μιλάμε για ηθική και ενσυναίσθηση…

Σχολιο blog
Ενω αν ήταν κανένα γουρουνόπουλο ή κανένα κατσικάκι θα τρέχαμε να το γευτούμε. Η υποκρισία στα ύψη. Για φαντάσου κάποτε που φάγανε το γαϊδουράκι τι θα γινόταν σήμερα... υπολογίζω οτι θα στήνανε κρεμάλες. Το ζώο σφαγιάστηκε νόμιμα αλλά επειδη δεν μπορούμε να πούμε κατι για αυτό μας φταιει πως το ψήσαμε.... Μουυυυυυυ

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ Ο ΔΗΜΟΣ

Συνεχίζεται και σήμερα η επιτυχία για την πόλη μας... 
Κάποιοι, κάποιος ρίχνει τα λύματα του στον αγωγό των όμβρων που καταλήγουν στην παραλία του Τελωνείου. Αυτό ξεκίνησε απο χθες και συνεχίζεται και σήμερα, στον πρώτο οικολογικό δήμο της Ελλάδας. 
- Το δυστύχημα ειναι οτι εκεί κοντά δεν έχει τα απειλούμενα κρινάκια, αλλά μικρά παιδιά που κανουν μπάνιο. Τεράστια διαφορά για τον δήμο μας.
Τέτοια ρεζιλίκια είχε η πόλη να ζήσει από το 2010... προ βιολογικού. 

Οι επαγγελματίες της παραλίας έχουν πάρει απο χθες άπειρα τηλέφωνα ψάχνοντας τους υπευθύνους, αλλά όπως ειναι γνωστό ο δήμος ειναι σε αυτόματο πιλότο απο την επομένη των εκλογών.
Ο σκοπός επιτεύχθηκε τα προβλήματα θα τα λύσουν οι επόμενοι.

Υ.Σ Οι μισοί και βάλε σύμβουλοι και υπεύθυνοι ζουν αλλού, εκεί που δεν μυρίζει και δεν τους ενοχλεί τίποτα..

 

ΟΛΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.....

Τελικά κάποιους πείραξε το σούβλισμα του μοσχαριού .. και βρήκαν αφορμή να ξεσπάσουν και να βγάλουν χολή... Καλό είναι να μην ασχολείστε με αυτές τις αναρτήσεις, προσπεράσετε της και όσοι όσες βρήκατε αφορμή.. να πείτε τον καλό σας λόγο... τουλάχιστον να το κάνετε επώνυμα. 
Το αν πέρασαν καλά αυτοί που πήγαν... το ξέρουν οι ίδιοι, μάλιστα επειδη την αντίδραση για στο γεγονός αυτό την προώθησε έβγαλε μια υποσελίδα, καλό ειναι να δίνουμε βήμα σε ανώνυμους να μας λένε τι ειναι σωστό και τι λάθος.
Η Κίσαμος δεν ειναι μόνο των κακών γεγονότων ειναι και των πρωτότυπων εκδηλώσεων και σε αυτό κρατάμε τα σκήπτρα, μάλιστα οι περισσότερες σε κάμποσο καιρό απο την εμφάνιση τους οικειοποιήθηκαν και απο άλλους.
-Τώρα που είναι κομμένο το μοσχάρι δεν πειράζει και το τρώει και αυτή ή αυτός που φώναζε προηγουμένως.

 

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης εξετάστηκε το σχετικό  με αρ. πρωτόκολλου  Π.Κ. 12716 /12-01-2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (απ. πρωτ. ΑΔΚ4393/28-12-2023) σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Γραµµή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά – ∆αµάστα, συνολικού µήκους 101,3 km δια µέσου και εντός των ορίων των ∆ήµων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύµνης, Αµαρίου, Μυλοποτάµου και Μαλεβυζίου µε φορέα την εταιρεία Α∆ΜΗΕ ΑE”. 
Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους, Δημάρχους και φορείς και αναλύσαμε τις προτάσεις τους αναλυτικά. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Ξυλούρη η οποία συνοπτικά ανέφερε ότι «το έργο  πρέπει να γίνει, αλλά µε διαφορετικό σχεδιασµό καλώντας τον φορέα του έργου, τον Α∆ΜΗΕ ΑΕ, να τεκμηριώσει τη σκοπιµότητα υλοποίησης της γραµµής µεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να υποβάλει τεκµηρίωση µε τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραµµής πλησίον δοµηµένων περιοχων.»
 Η δική μας άποψη (Φραγκακη Μανώλη και Χαριτακη Μακρακη Χρύσας) διαφοροποιήθηκε και γι αυτόν τον λόγο δεν ψηφίσαμε την πρόταση του πρόεδρου, ηταν, να παρθει η απόφαση της επιτροπής μετά την υποβολή από τον  φορεα και των 3 προτάσεων τεκμηριωμένων και κοστολογημένων.
Το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης όσο όμως και για την ζωή, την υγεία των ανθρώπων της αλλα και του φυσικού περιβαλλοντος της. Η πρόταση που κατέθεσε ο κος Χαιρετακης Μιχάλης, περιφερειακός σύμβουλος της ομάδας Δανελη, για να απορριφθεί στην συνεδρίαση μας η πρόταση (υπέργειο καλώδιο) χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τις τεκμηριωμένες 2 εναλλακτικές προτάσεις (υπογειο στο σύνολο του ή υποθαλασιο) εγκυμονούσε τον εξής κίνδυνο :
Η απόρριψη της αρχικής πρότασης επί της οποίας ζητούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να γνωμοδοτήσουμε χωρίς τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, θα έδινε την δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να αποστείλει στα αρμόδια όργανα (Υπουργείο περιβάλλοντος κ.α.) την δικη της πρόταση, αφού η επιτροπή μας στην ουσία δεν γνωμοδότησε αλλά απέρριψε.
Είδαμε με μεγάλη μας λύπη την δυσαρέσκεια κάποιων παρευρισκομένων που ήθελαν να ακούσουν την απόρριψη της πρότασης χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες της.
Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε με σοβαρότητα για μια αειφόρα ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ 
ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ 
ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΜΑΚΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πολύ πράμα.... φυσικά και το χιούμορ δεν λείπει απο κανένα...
- "Αυτό το φορτίο πάει Ιναχώριο , ειδική κοψιά ...δεν κατέω όμως αν διψάσουμε εάν βρούμε νερό να πιούμε .. μπεεεε!!!" Ιάκωβος
- "Παραγωγή και κατανάλωση πρώην δήμος Μηθύμνης δεν προλαβαίνουμε για εξαγωγές γραφτείτε στη λίστα αναμονής" Νεκτάριος
- "Εδώ μαλώνουμε μια ώρα τώρα ποιος θα το πρωτοπάρει..." Γιάννης


 

ΕΔΙΚΟΛΟΓΙΑ

Του Ανδρέα Μαρολαχάκη
Είχα περάσει προ πολλού την πρώτη μου νεότητα και βρισκόμουν στη φάση του μεσήλικα. Αυτοί που με γνώριζαν και ιδίως η μητέρα μου, περίμεναν πως λόγω της ηλικίας θα ηρεμούσα και θα έχανα τον σχεδόν εφηβικό αυθορμητισμό τον οποίο είχα σαν πρωτεύον χαρακτηριστικό μου.
Πολλές φορές η μητέρα μου σε σοβαρές συζητήσεις αναρωτιόταν (σχεδόν με απελπισία) πότε θα βάλω μυαλό και πότε θα ηρεμήσω. Εγώ χαμογελούσα και της έλεγα το διαχρονικό: «Έτι καιρός!»
Ήμουν γι αρκετά χρόνια μάλλον επιτυχημένος κατασκευαστής έτοιμων ενδυμάτων, όταν αποφάσισα κι έκανα μια στροφή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες κι άρχισα να εμπορεύομαι οτιδήποτε είχε σχέση με textile.
Τότε ήταν που ανακάλυψα τις βαμβακερές πετσέτες της Συρίας. Άρχισα να εισάγω μικροποσότητες στην αρχή με πετσέτες εξαιρετικής ποιότητας σ' εξευτελιστική τιμή για τα δεδομένα της δικής μας αγοράς. Αν και μεταπωλούσα τις πετσέτες σε πολλαπλάσια τιμή από την αρχική τιμή κτήσης, τα εισαγόμενα εμπορεύματα ήταν πάμφθηνα σε σχέση με τα ντόπια, η δε ποιότητα τους εξαιρετική! Η ζήτηση είχε αρχίσει να γίνεται επιτακτική και οι δυνατότητες να εξυπηρετήσω την αγορά μηδαμινές.
Τότε, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα,αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι «αστραπή» και να επισκεφτώ τη Λατάκια (αρχαία Λαοδίκια) και να παραγγείλω, αφού διαπραγματευτώ, σημαντικές ποσότητες από τα προϊόντα του εργοστασίου με το οποίο συνεργαζόμουν αρχικά. Αφού εφοδιάστηκα μ' εγγυητικές επιστολές τράπεζας, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό και σκέψη πήρα το F/B από τον Βόλο με προορισμό τη Λατάκια. Το ταξίδι ευχάριστο και μπορώ να πω ότι το απόλαυσα κιόλας! Προσγειώθηκα απότομα σε μια «αραβική» πραγματικότητα, όταν των κυπριακών συμφερόντων γραφείο που μ' εξυπηρετούσε μ' ενημέρωσε πως για ένα τριήμερο τα πάντα θα ήταν κλειστά, γιατί γιόρταζαν το «κουρμπάν μπαϊράμ», μεγάλη γιορτή του Ισλάμ. Απελπισμένος μ' αυτή την αναποδιά έψαχνα να βρω διέξοδο ν' αντιμετωπίσω όσο καλύτερα μπορούσα την ατυχία μου. Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, ζήτησα απ' τον υπεύθυνο του γραφείου να μου νοικιάσει ένα αυτοκίνητο, για να μπορέσω να επισκεφτώ μια περιοχή στα νότια της χώρας. Όταν είδα την έκπληξη στα μάτια του εμπορικού αντιπροσώπου που μ' εξυπηρετούσε, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Με υπομονή μου εξήγησε ότι δεν ήταν εύκολο οι ξένοι να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνο το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και του γιου του αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη καχυποψία τους ξένους και ιδίως τους «δυτικούς». Ωστόσο το γραφείο μ' εξυπηρέτησε εξασφαλίζοντας μου άδεια να ταξιδέψω, με την προϋπόθεση να νοικιάσω αυτοκίνητο από συγκεκριμένο γραφείο με συνοδό οδηγό. Δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη και σε λίγο ταξίδευα στην ακτογραμμή της Συρίας με κατεύθυνση προς τα σύνορα του Λιβάνου.
Ο οδηγός «μου» ο Ομάρ μιλούσε τα ελληνικά με έντονη Κυπριακή προφορά και όπως μου είπε, είχε εργαστεί για πολλά χρόνια στην Κύπρο. Χωρίς ιδιαίτερο τακτ προσπάθησε να με «ψαρέψει» και να μάθει τον λόγο του ταξιδιού μου προς τα νότια. Εγώ απέφευγα να του απαντήσω (ίσως γιατί μέσα μου αμφέβαλα για την ορθότητα του ταξιδιού) και περιοριζόμουν να χαμογελώ και ν' απαντώ με αοριστίες.
Περάσαμε απ' την αρχαία Αμρίτ και κοντά στην Ταρτούς, στο δεύτερο μεγάλο λιμάνι μαζί με την Λατάκια, ο Ομάρ άρχισε να μου εκθειάζει τις δυνατότητες που είχε η περιοχή για να κάνει κάποιος πετυχημένες δουλειές λαθρεμπορίου κι άλλες «ζόρικες» βρωμοδουλειές. Μου ήταν γνωστό ότι κάθε παραβατικό στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ξεκινούσε από την Ταρτούς. Χαμογέλασα και δεν έδειξα ενδιαφέρον προς μεγάλη απογοήτευση του οδηγού μου. Προφανώς βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και ήθελε διακαώς να φανεί χρήσιμος στους προϊσταμένους του. Εντύπωση μου έκαναν στη διαδρομή οι απέραντες ανεκμετάλλευτες παραλίες, που διακόπτονταν με συχνές χωματερές γεμάτες από μη ανακυκλώσιμα πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια και τενεκεδένια κονσερβοκούτια. Ήταν φανερό πως η χώρα βρισκόταν σε μια κακώς εννοούμενη ανάπτυξη. Έριχναν το βάρος σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες χωρίς πρόβλεψη για κανένα περιβαλλοντικό μέτρο!
Το τοπίο όσο προχωρούσαμε νότια άλλαζε και το κιτρινομπέζ φόντο άρχισε να μεταλλάσσεται και να γίνεται όλο και πιο πράσινο! Από κάποιο σημείο και μετά μου θύμιζε τον κάμπο της Βέροιας των παιδικών μου χρόνων με τους απίστευτα όμορφους μπαξέδες. Συναντούσαμε στον δρόμο διάφορα υποζύγια φορτωμένα με ζαρζαβατικά που πιθανόν τα προόριζαν για τοπικές αγορές. Παρακολουθούσα με προσοχή όλες τις πινακίδες ( παρ´ όλο που οι περισσότερες ήταν με αραβική γραφή) ιδίως όσες ήταν γραμμένες στην αγγλική. Ο Ομάρ μάταια προσπαθούσε να καταλάβει τον τελικό μας προορισμό και ήταν φανερά ενοχλημένος που απέφευγα να του δώσω εξηγήσεις. Τεντώθηκα απότομα όταν είδα μια πινακίδα που τράβηξε όλη μου την προσοχή. Η πινακίδα έγραφε στ' αραβικά: «الحميدي »κι ακριβώς από κάτω «Al Hamidia». Ο Ομάρ πρόσεξε την αντίδραση μου κι έσμιξε τα φρύδια με απορία! «Εδώ θα σταματήσουμε», του είπα αδιάφορα και του έδειξα τη μικρή πόλη που ήταν μπροστά μας. Υπάκουσε χωρίς να σχολιάσει οτιδήποτε. Η πόλη παραθαλάσσια και απ' ότι υπολόγισα είχε πληθυσμό 6-7 χιλιάδες κατοίκους. Οι δρόμοι της σε πλειοψηφία χωματόδρομοι ή καλντερίμια! Τα σπίτια πέτρινα, μονώροφα, με αυλή ( κατά τη μουσουλμανική συνήθεια) περιτειχισμένα με πέτρινο φράχτη που δεν σου επέτρεπε να δεις και πολλά πράγματα από το εσωτερικό της αυλής.
Στην πλατεία ξεχώριζε ένα σεμνό τέμενος, ένα σχολείο κι ένα καφενείο που τα τζάμια του ήταν στολισμένα με φωτογραφίες του Μπασάρ αλ Άσαντ και του γιου του. Αφού πάρκαρε το αυτοκίνητο ο Ομάρ, κατέβηκα κι έκοβα βόλτες στην πλατεία παρατηρώντας με προσοχή του ανθρώπους. Σε απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία ήταν άνδρες, μάλλον κακοντυμένοι για τα δυτικά στάνταρ. Οι ελάχιστες γυναίκες που κυκλοφορούσαν ήταν ντυμένες με μακριά σκούρα φορέματα και προχωρούσαν δύο τρία βήματα πίσω απ' τους άνδρες της οικογένειας τους. Βάλθηκα να παρακολουθώ μ' επιμονή όλους τους άνδρες με τους οποίους διασταυρωνόμουν σε όλα τα σημεία της πλατείας. Ένιωσα το χέρι του Ομάρ να με πιάνει σφιχτά από το δεξιό μπράτσο.
«Τι ψάχνεις;» με ρώτησε με την έντονη Κυπριακή του προφορά, «θα βρούμε τον μπελά μας με τον τρόπο που κοιτάζεις!»
Κατάλαβα πως είχε δίκιο κι ένιωσα να με κυριεύει απογοήτευση. Το βλέμμα μου έπεσε πάνω στους θαμώνες του καφενείου που καθισμένοι σε ψάθινες καρέκλες μπροστά σε μεταλλικά τραπεζάκια έπιναν τσάι σε μικρά γυάλινα ποτηράκια συζητώντας. Με μια περίεργη αποφασιστικότητα προχώρησα προς το καφενείο με τον Ομάρ να με ακολουθεί μουρμουρίζοντας. Μέσα, πίσω από έναν ντεμοντέ μπουφέ, ήταν ο καφετζής και ο βοηθός του.
«Γεια σας» είπα στα ελληνικά και τους κοίταξα με προσδοκία. Ο καφετζής χαμογέλασε κι άστραψαν τα χρυσά δόντια που είχε στη μασέλα του.
«Γεια και χαρά σας! Αγιάζω σας! Καλωσορίσατε! Τι να σας τρατάρω;»
Οι φράσεις έβγαιναν σαν ορμητικός χείμαρρος απ' το στόμα του διανθισμένες με κάποιες λέξεις που καταλάβαινα ότι ήταν της κρητικής διαλέκτου, αλλά δεν έτυχε να τις ακούσω ποτέ κατά τη διαμονή μου στην Κρήτη.
Ωστόσο έχοντας αναπτυγμένο το χάρισμα της επικοινωνίας, λαμβάνοντας υπ´ όψιν τα συμφραζόμενα και τη «γλώσσα» του σώματος, κατάφερα να είμαι «μέσα» στη συνομιλία μου με τον ντόπιο καφετζή. Αφού κουβεντιάσαμε για λίγο γι άσχετα πράγματα πίνοντας τσάι σε μικρά γυάλινα ποτήρια, έκανα την ερώτηση για την οποία είχα κάνει όλο το ταξίδι:
«Ψάχνω για τον Μαχμούτ Μαρολαχάκη», του είπα. «Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να τον βρω;»
Η ερώτηση μου τον ξάφνιασε, όπως άφησε κυριολεκτικά με ανοιχτό στόμα και τον Ομάρ!
« Ήντα συνολίκι έχεις μαζί του;» αντέτεινε ο καφετζής φανερά προβληματισμένος!
«Για καλό», βιάστηκα να πω.
Με κοίταξε βλοσυρά και μουρμούρισε μέσα απ' τα δόντια του:
«Καλλιά να 'ναι έτσι, αλλιώς μεγάλη η αποκοτιά σου!»
Κάτι είπε στο αυτί του παραγιού του κι αυτός έφυγε βιαστικός.
Ο καφετζής μας έβαλε να καθίσουμε έξω απ' το μαγαζί του σ' ένα τραπέζι στη σκιά και κάθισε μαζί μας. Απ' το βάθος της πλατείας είδα τον παραγιό του καφετζή να έρχεται με βιαστικό βηματισμό συνοδευόμενος από δύο άτομα. Παρατήρησα με προσοχή τους νεοφερμένους και χαμογέλασα όταν το βλέμμα μου καρφώθηκε στον μεγαλύτερο απ' τους δύο. Μόλις έφτασαν στο τραπέζι μας, με κοίταζαν απορημένοι! Στο τέλος ο μεγαλύτερος είπε:
« Εγώ είμαι ο Μαχμούτ Μαρολαχάκης».
Αντί απάντησης έβγαλα από το τσαντάκι που είχα ζωσμένο στη μέση μου το διαβατήριο μου και του το έδωσα. Το πήρε στα χέρια του και με αργές κινήσεις το ξεφύλλισε. Ξαφνικά γούρλωσε τα μάτια του και κοίταζε μια το διαβατήριο και μια εμένα που χαμογελούσα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ο Μαχμούτ άπλωσε τα τεράστια χέρια του, με αγκάλιασε κι άρχισε να χοροπηδάει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων! Όταν κατάφερα να ξεφύγω απ' τον εναγκαλισμό του, αυτός γελώντας φώναζε δυνατά:
«Εδικολογιά!! Εδικολογιά (συγγενής ) μου είναι!!
Ενώ όλοι οι θαμώνες του καφενείου μας κοίταζαν έκπληκτοι μη μπορώντας να καταλάβουν τον λόγο της διαχυτικότητας του Μαχμούτ, αυτός άρχισε να τους εξηγεί μιλώντας γρήγορα στη δική τους κρητική διάλεκτο. Μετά βίας μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες λέξεις! Όσο μιλούσε, δεν παρέλειπε να κάνει και κάποιες χειρονομίες χτυπώντας με την παλάμη του τον μπέτη ( στήθος) του όσο και την πλάτη μου. Μετά απ' αυτό πολλοί από τους θαμώνες ήρθαν προς το μέρος μου και με χαιρετούσαν με χειραψίες και καλωσορίσματα σε μια γλώσσα που εγώ τη χειριζόμουν μ' έναν άθλιο και αδέξιο τρόπο. Άκουγα τα ονόματα τους και τα επίθετα τους μου έδιναν την εντύπωση πως βρίσκομαι σε κάποιο ορεινό χωριό της Κρήτης.
Μετά από λίγη ώρα ένιωθα πως ήμουν κάτι σαν ατραξιόν, καθώς όλο και πιο πολλοί απ' τους κατοίκους του Χαμιδιέ με πλησίαζαν, με χαιρετούσαν και απαιτούσαν επίμονα να με κεράσουν. Το πρόβλημα δεν ήταν η επιμονή τους, αλλά ότι θύμωναν όταν με ευγένεια και διάφορες δικαιολογίες αρνιόμουν κάποιο κέρασμα. Και δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι μου ήταν αδύνατο να δεχθώ και να δοκιμάσω απ' όλα τα κεράσματα.
Από τη δύσκολη θέση με έβγαλε ο Μαχμούτ. Μ' έπιασε απ' το χέρι κυριολεκτικά και με οδήγησε στο σπίτι του. Μαζί μας ήρθε και ο Ομάρ. Το σπίτι του ήταν τυπικό σπίτι Σύριου Αλεβίδη. Περίβολος πέτρινος έκρυβε το σπίτι που αποτελούνταν από έναν ισόγειο χώρο που περιείχε τους βοηθητικούς χώρους, κουζίνα, σαλόνια, μπάνια κλπ, ενώ στον επάνω και μοναδικό όροφο ήταν τα υπνοδωμάτια της οικογένειας.
Η υποδοχή που μου έκανε η οικογένεια του Μαχμούτ ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Στην πραγματικότητα ήταν συγκινητική! Άνοιξαν το σπίτι τους και με δέχτηκαν σαν να ήμουν ένα μέλος της οικογένειας τους που επέστρεψε από την ξενιτιά! Με τη βοήθεια του Ομάρ, που μετέφραζε όσα ήταν δυσνόητα για μένα, έμαθα για την ιστορία τους και την καθημερινότητα τους. Οι πρόγονοι τους εκτοπίστηκαν απ' την Κρήτη (απ' το Ρέθυμνο και τα Χανιά) με μόνο κριτήριο εκτοπισμού τη θρησκεία! Οι οικογένειες τους ήταν καθαρά κρητικής καταγωγής και κάποια χρονική περίοδο είχαν για διάφορους λόγους αλλαξοπιστήσει.
Αυτό ήταν το μοναδικό αίτιο που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μετοικίσουν στα νότια της σημερινής Συρίας, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Το χωριό είχε κτιστεί βιαστικά μ' εντολή του Τούρκου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ.
Η εγκατάσταση τους στη νέα πατρίδα ήταν επίπονη και χρονοβόρα. Ποτέ, μα ποτέ, δεν προσαρμόστηκαν. Ποτέ δεν ένιωσαν τον τόπο δικό τους τόπο. Αν και Αλεβίδες, ακολουθούσαν το δικό τους τυπικό και παρέμεναν μονογαμικοί. Η επαφή τους με την Αραβική γλώσσα γινόταν για πρώτη φορά όταν πηγαίναν στο τοπικό σχολείο. Σ' όλη την καθημερινότητα τους χρησιμοποιούσαν τη δική τους κρητική διάλεκτο. Στο σπίτι του Μαχμούτ παρατήρησα ότι με ειδικές κεραίες «έπιαναν» τους κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και απόφευγαν τους αραβικούς.
Αυτοί ο άνθρωποι, αν και δεν είχαν γνωρίσει την Κρήτη, θεωρούσαν τους εαυτούς τους καθαρούς Κρητικούς που από κακή συγκυρία βρέθηκαν μακριά της. Μιλούσαν για την Κρήτη σαν αυτή να ήταν κάτι μυθικό, σαν να ήταν ένα ζωντανό μυθικό ον που τους ανήκε. Στον δρόμο που περπατούσαμε με τον «ξάδερφο» έρχονταν κάτοικοι, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι, για να μου κάνουν χειραψία ή και να με χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη και κυρίως να με ρωτήσουν για την πατρίδα τους, μια πατρίδα που την ήξεραν καλύτερα από εμένα. Θ' αποφύγω να περιγράψω τα φαγητά που παρασκεύασαν για χάρη μου. Ήταν όλα παραδοσιακά και μερικά από τα εδέσματα δεν τα είχα δοκιμάσει ούτε καν τα ήξερα, παρ' όλη την αρκετά μεγάλη διαμονή μου στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων.
Η φιλοξενία τους ξεπερνούσε κάθε προσδοκία! Ήταν το είδος της φιλοξενίας που μικρός άκουγα στις νοσταλγικές διηγήσεις του πατέρα μου τα βράδια, όταν έκλεινε το μπακάλικο μας και πίσω απ' τις κουρτίνες που έκρυβαν το φως τον άκουγα να τις διηγείται στους λίγους θαμώνες ( άνδρες βασικά της γειτονιάς ) που ερχόταν να πιουν ένα τελευταίο ρακί ( που ποτέ δεν ήταν τελευταίο ) πριν πάνε στο σπίτι τους.
Το ύφος του πατέρα μου σ' αυτές τις διηγήσεις φάνταζε τότε στ' αυτιά μου υπερβολικό και μόνο όταν ήρθα σ' επαφή με τους «συγγενείς» μου κάτοικους του Χαμιδιέ κατάλαβα ότι ήταν καθαρά νοσταλγικό. Προφανώς του έλειπε η πατρίδα του και μέσα απ' αυτές τις διηγήσεις αισθανόταν ότι ζούσε κάτι από τον τόπο του.
Είδα ( δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε) τις σφαγές των κριαριών όπως προστάζει το έθιμο τους κατά τη διάρκεια που γιόρταζαν το κουρμπάνι και γιόρτασα τηρώντας με σεβασμό όλα τους τα έθιμα.
Η ώρα της αποχώρησης ήταν μάλλον δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Υποσχεθήκαμε επανένωση σε πρώτη ευκαιρία.
Ωστόσο είναι γνωστό πως, όταν οι θνητοί κάνουν σχέδια, οι θεοί γελάνε. Έστειλα στους συγγενείς μου δυο φορές δέματα με τη νταλίκα που μου έφερνε τα εμπορεύματα που είχα παραγγείλει, αλλά μετά ο πόλεμος έκοψε κάθε επαφή.
Σε μια συζήτηση που είχα με τη μητέρα μου και τον αδερφό μου τον Γιώργο τους εξήγησα πως είχα δει ένα ντοκιμαντέρ στην τούρκικη τηλεόραση κι εκεί άκουσα το όνομα του Μαχμούτ Μαρολαχάκη και μου γεννήθηκε η επιθυμία να τον γνωρίσω. Ο Γιώργος με κοίταξε περίεργα και είπε με κάποιο παράπονο:
«Γιατί δεν πήρες και μένα ;»
Η μητέρα μου μάλλον με αγριοκοίταξε και κάτι μουρμούρισε μέσα απ' τα δόντια της. Δεν άκουσα τι, αλλά σίγουρα θα αναρωτιόταν για το πότε θα βάλω μυαλό !!!!