Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης εξετάστηκε το σχετικό  με αρ. πρωτόκολλου  Π.Κ. 12716 /12-01-2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (απ. πρωτ. ΑΔΚ4393/28-12-2023) σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Γραµµή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά – ∆αµάστα, συνολικού µήκους 101,3 km δια µέσου και εντός των ορίων των ∆ήµων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύµνης, Αµαρίου, Μυλοποτάµου και Μαλεβυζίου µε φορέα την εταιρεία Α∆ΜΗΕ ΑE”. 
Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους, Δημάρχους και φορείς και αναλύσαμε τις προτάσεις τους αναλυτικά. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Ξυλούρη η οποία συνοπτικά ανέφερε ότι «το έργο  πρέπει να γίνει, αλλά µε διαφορετικό σχεδιασµό καλώντας τον φορέα του έργου, τον Α∆ΜΗΕ ΑΕ, να τεκμηριώσει τη σκοπιµότητα υλοποίησης της γραµµής µεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να υποβάλει τεκµηρίωση µε τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραµµής πλησίον δοµηµένων περιοχων.»
 Η δική μας άποψη (Φραγκακη Μανώλη και Χαριτακη Μακρακη Χρύσας) διαφοροποιήθηκε και γι αυτόν τον λόγο δεν ψηφίσαμε την πρόταση του πρόεδρου, ηταν, να παρθει η απόφαση της επιτροπής μετά την υποβολή από τον  φορεα και των 3 προτάσεων τεκμηριωμένων και κοστολογημένων.
Το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης όσο όμως και για την ζωή, την υγεία των ανθρώπων της αλλα και του φυσικού περιβαλλοντος της. Η πρόταση που κατέθεσε ο κος Χαιρετακης Μιχάλης, περιφερειακός σύμβουλος της ομάδας Δανελη, για να απορριφθεί στην συνεδρίαση μας η πρόταση (υπέργειο καλώδιο) χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τις τεκμηριωμένες 2 εναλλακτικές προτάσεις (υπογειο στο σύνολο του ή υποθαλασιο) εγκυμονούσε τον εξής κίνδυνο :
Η απόρριψη της αρχικής πρότασης επί της οποίας ζητούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να γνωμοδοτήσουμε χωρίς τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, θα έδινε την δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να αποστείλει στα αρμόδια όργανα (Υπουργείο περιβάλλοντος κ.α.) την δικη της πρόταση, αφού η επιτροπή μας στην ουσία δεν γνωμοδότησε αλλά απέρριψε.
Είδαμε με μεγάλη μας λύπη την δυσαρέσκεια κάποιων παρευρισκομένων που ήθελαν να ακούσουν την απόρριψη της πρότασης χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες της.
Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε με σοβαρότητα για μια αειφόρα ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ 
ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ 
ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΜΑΚΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: