Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ευχαριστούμε θερμα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλεργιανών η «Βάρδια», για τη διάθεση χρηματικού ποσού, η οποία επέτρεψε την προμήθεια νέων σετ χειρουργικών εργαλείων και αναλώσιμων ιατρικών ειδών για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κισσάμου. Η πράξη αυτή δεν είναι απλώς μια χειρονομία αλληλεγγύης, αλλά μια έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού και της αγάπης προς την τοπική κοινωνία. Τα νέα εργαλεία αντικαθιστούν τα παλαιά, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.
Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η αφιέρωση αυτής της δωρεάς στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου, Νικολάου Σημαντηράκη, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με ήθος και αφοσίωση τον Σύλλογο και την κοινότητα. Η πρωτοβουλία αυτή τιμά τη μνήμη του με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, αφήνοντας ένα αποτύπωμα προσφοράς που θα παραμείνει ζωντανό μέσα από κάθε ιατρική πράξη που θα διευκολύνει ο εξοπλισμός αυτός.
Ευχόμαστε στο Σύλλογο να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του, εμπνέοντας και ενισχύοντας το πνεύμα αλληλεγγύης που τόσο πολύτιμο είναι για τον τόπο μας.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Ανυφαντάκης
Διευθυντής Κέντρου Υγείας Κισάμου


 

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Παραδόθηκε χθες προς επίσκεψη το ανακαινισμένο φρούριο στο Φραγκοκάστελλο.
Μια αρχική σκέψη του τότε δημάρχου Σφακίων Παυλή Πολάκη και με μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν αρκετή να έχουμε ένα ακόμα μνημείο τέλεια ανακατασκευασμένο, επισκέψιμο και με σεβασμό στην ιστορία του τόπου και της Κρήτη..
Ευχή όλων να ξυπνήσουν και κάποιοι εδώ δυτικά και να ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους, βάζοντας προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής μας....Και φυσικά μιλάω για το φρούριο της Γραμβούσας με τεράστια επισκεψιμότητα αλλά και με πολλά προβλήματα.
Ξέρω ότι είναι δύσκολος στόχος μια ανακατασκευή του φρουρίου της Γραμβούσας αλλά όχι αδύνατη. Απλά χρειάζονται ιδέες και τρέξιμο....πράγμα που ως και σήμερα δεν το έχουμε δείξει, αλλά όσο ζούμε το ελπίζουμε.
Βέβαια κάποιος θα μου πει πολλά ζητάς.... Το ξέρω.. και φαίνεται απο το ότι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα δρόμο που να οδηγεί στην αρχαία Φαλάσαρνα προφασιζόμενοι φτηνές δικαιολογίες...την ώρα που οι παραλίες στην Φαλάσαρνα ασφυκτιούν από κόσμο, και θα ήταν μια εναλλακτική λύση ο αρχαιολογικός χώρος που από φέτος θα είναι ανοικτός και επισκέψιμος όλο τον χρόνο. 

 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στο καφενείο του χωριού, στο Κολένι, εκαθότανε μια φορά ο παπάς-Χαρίτος και έπινε τον καφέ του!
Σε λίγο έφταξε και ο ταχυδρόμος, ο παπάς του φώναξε να τονε κεράσει!
Ο ταχυδρόμος έκατσε και παράγγειλε ένα καφέ, καθώς έπινε τον καφέ επαρτήρησε οτι απο την διασταύρωση και ομπρός τους περνούσαν συνέχεια πολλά γαιδούρια φορτωμένα.
-Μα ιντα κουβαλάνε παπα-Γιώργη; ερώτηξε ο ταχυδρόμος.
-Ταγή.
-Φαίνεται πως στο χωριό σου έχετε πολλούς γαιδάρους! είπε ο ταχυδρόμος!
Και ο παπάς Χαρίτος που δεν εχάριζε..
-Έχουμε δόξα το Θεό, αλλά έρχονται κι απ΄όξω!!!
Φωτογραφία του Ανυφαντή από τις πρώτες αναπαραστάσεις Κρητικού Γάμου στην πόλη της Κισάμου. 
Ο παπά Χαρίτος Μαρονικολάκης στο μουλάρι...

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ ΣΕΒΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Η Σέβη Βολουδάκη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφτηκε τον Πλάτανο Κισάμου και συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Στην πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, η κ. Βολουδάκη αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στην γεωργία και τον τουρισμό, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους κατοίκους για το θέμα της παρατεταμένης λειψυδρίας, θέματα υποδομών και βελτιωτικών έργων, για την εξεύρεση ρεαλιστικών προτάσεων και λύσεων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
Η υφυπουργός, για άλλη μια φορά επανέλαβε τη δέσμευσή της να στηρίζει ενεργά όλες τις περιοχές του νομού Χανίων και να προωθεί λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.Α.Κ.

Στο κεντρικό αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Γερμανικές Επανορθώσεις-ΜΝΗΜΗ & ΛΗΘΗ», με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ως και των Δήμων: Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου. Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έφερε την ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού. Προ της Ημερίδας τελέστηκε Συνοδικό Τρισάγιο, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκτελεσθέντων, φονευθέντων και μαρτυρικώ τω τρόπω τελειθέντων, κατά την Γερμανοκατοχή, Κληρικών Μοναχών και Λαικών εν τη Νήσω και εν τη Χώρα ημών», ο οποίος και απεύθυνε Χαιρετισμό, μεταφέροντας την ευλογία και τα συγχαρητήρια της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης δια την διοργάνωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ιερό χρέος πάντων ημών να ενθυμούμεθα και να μην λησμονούμε τα γεγονότα ως τα έχει καταγράψει η ιστορία. Το θέμα των Γερμανικών Επανορθώσεων είναι μείζονος σημασίας οφειλής και χρέους». Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες και πλήρως τεκμηριωμένες ομιλίες, με ομιλητές τους: 
1. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Εκπρόσωπο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με θέμα: «Ένα μικρό τεκμήριο από τις βάρβαρες πράξεις των Ναζιστών Γερμανών, στα ιερά της Ορθοδόξου πίστεως, στην Εκκλησία Κρήτης», 2. κ. Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκό, με θέμα: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδος κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις λοιπές αποζημιώσεις», 
3. κ. Νικόλαο Χριστοδουλάκη, τέως Υπουργό, με θέμα: «Γιατί το κατοχικό δάνειο είναι απόλυτα διεκδικήσιμο;», και 4. κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο Μαρτυρικών Χωριών, με θέμα: «Μαρτυρικά Χωριά, Μεγάλα Ολοκαυτώματα». Όλοι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, με λόγο μεστό, τεκμηριωμένο και πειστικό ανέπτυξαν τα θέματα τους. 
Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, με «συγκεκριμένα τεκμήρια», ως ανέφερε και με αναφορά σε ιστορικές πηγές, αναφέρθηκε στις βαρβαρότητες που συντελέστηκαν κατά την Γερμανοκατοχή σε ιερά και όσια της Μεγαλονήσου, μιλώντας για «Κρητική ευθύνη», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Κρήτη ξέρει από κατοχές και το τίμημα να μένεις ελεύθερος, κρατώντας την δική σου ταυτότητα. .. Δεν μένουμε στην λήθη, αλλά στην μνήμη», κατέληξε. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, έχοντας βαθιά γνώση του θέματος, μίλησε για οφειλή της Γερμανίας «απέναντι στον Διεθνή και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημειώνοντας: «Η γη της Κρήτης, η ιστορία της, διδάσκει όλους τους Έλληνες, όχι μόνον τους Κρητικούς. Μάταιοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται», κατέληξε. Ο τέως Υπουργός κ. Νικόλαος Χριστοδουλάκης, τεκμηρίωσε, με επιστημονικά επιχειρήματα, γιατί το κατοχικό δάνειο είναι διεκδικήσιμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Γενναιόδωρη η συμμετοχή της Κρήτης στον υπέρ της Πατρίδας αγώνα». 
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μίλησε «… για ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται, πληγή για το διεθνές δίκαιο», καταλήγοντας: «Η δικαίωση της μνήμης των νεκρών μας, είναι η συμφιλίωση σήμερα». Χαιρετισμούς απεύθυναν οι συνδιοργανωτές, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ως και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κρήτης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, η Οποία έθεσε υπό την αιγίδα Της την εν λόγω Επιστημονική Ημερίδα, ευχαριστώντας, με λόγους θερμούς και εγκάρδιους, τους εκλεκτούς ομιλητές, τους συνδιοργανωτές, ως και όλους τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας: «Η ιστορική πορεία μας έχει αποδείξει ότι στο διάβα των αιώνων, ως Έθνος και ως λαός, μεγαλουργήσαμε και αναστηθήκαμε από την τέφρα μας, με όπλα την διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης και της πίστης μας στον Θεό της Αποκαλύψεως και την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας. Εάν τα ταυτοτικά αυτά στοιχεία μας τα απεμπολήσουμε, τότε είμαστε καταδικάσμενοι να αφανιστούμε στο χωνευτήρι της ιστορίας και η μνήμη να μετατραπεί σε εφιάλτη λήθης», κατέληξε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ως και οι Θεοφ. Επίσκοποι: Ευμενείας κ.Ειρηναίος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου και Κνωσού κ. Μεθόδιος, μετείχαν επίσης στην Ημερίδα. Κληρικοί εκ της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, η Υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Σέφη Βολουδάκη, Αντιπεριφερειάρχες, πλήθος Δημάρχων εξ΄ όλης της Κρήτης, εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών και πλήθος κόσμου μετείχαν στην λίαν ενδιαφέρουσα και σημαντική αυτή Επιστημονική Ημερίδα.  Ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς είχε την ευθύνη συντονισμού και καλωσορίσματος. Στην παρακείμενη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς, η οποία είχε ενεργό συμβολή και κατά την Γερμανοκατοχή με τον πατέρες της Μονής να φυλακίζονται στην φυλακή της Αγυιάς, προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα, προσφορά της Μονής.       
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΙΡΕΘΙΑΝΩΝ/ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗ

 Ο πολιτιστικός σύλλογος Χαιρεθιανών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορίες απο την Κισαμο" του Ανδρέα Μαρολαχάκη, την Τρίτη 22 Απριλίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα Κωνσταντίνου Μυλωνάκη" στα Χαιρεθιανά.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δικηγόρος και αγαπητός φίλος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης και ο Γιώργος Κακαβελάκης.
Συντονίζει την συζήτηση που θα ακολουθήσει ο Μιχάλης Θεοδωρογλάκης.

BARTOLOMEO COLLEONI

Η Μάχη του Cape Spada (Ακρωτηρίου Σπάθας)
Στις 18 Ιουλίου 1940, το Αυστραλέζικο καταδρομικό Σίδνεϊ μαζί με το Βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Havock, απέπλευσαν από την Αλεξάνδρεια.
Οι διαταγές τους ήταν η ασφαλής ναυσιπλοΐα στα στενά των Αντικυθήρων, αλλά και την εμπλοκή σε μάχη με τα εχθρικά υποβρύχια από την Κρήτη.
Τα δύο πλοία έφτασαν στην Κρήτη κατά τη δύση του ηλίου και περνούν μέσω των Στενών Kaso (Κάσος-Κάρπαθος) λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Tο πρωί της 19ης Ιουλίου το Σίδνεϊ και το αντιτορπιλικό Havock είχαν φτάσει περίπου 40 μίλια βορείως του Cape Spada. (Ακρωτηρίου Σπάθας)
Η ημέρα ήταν ήρεμη και ο καιρός αίθριος, με πολύ λίγη ομίχλη. Στις 07.33, το Σίδνεϊ έλαβε μια έκθεση από το αντιτορπιλικό που ανέφερε την παρουσία δύο κρουαζιερόπλοιων περίπου 10 μίλια νοτιοδυτικά από τη θέση τους.
Με δική του πρωτοβουλία, ο καπετάνιος Collins αλλάξει πορεία και με τη μέγιστη ταχύτητα, το Σίδνεϊ με επικεφαλής το Havock κατευθύνθηκαν προς τα εχθρά πλοία, στις 08.20 εντόπισαν τα φουγάρα των εχθρικών πλοίων να καπνίζουν στον ορίζοντα.
Τα πλοία ήταν ιταλικά το Bartolomeo Colleoni και το Giovanni Delle Bande Nere, οπλισμένα με πολυβόλα των 6 χιλιοστών.
Στις 08.29, το Σίδνεϊ άνοιξε πυρ ανταποδίδοντας τα πυρά του Bartolomeo Colleoni και του Giovanni Delle Bande Nere
Η ναυμαχία και η ανταλλαγή πυρός κράτησε ως και τις 09.19, οπότε το Β. Colleoni φαινόταν ότι είχε πιάσει φωτιά σε μεγάλη έκταση και στις 09.23 ακινητοποιήθηκε 5 μίλια δυτικά του Cape Spada. (Ακρωτηρίου Σπάθας)
Στις 09.33, ο Λοχαγός Collins διέταξε την καταστροφή του Bartolomeo Colleoni με τορπίλες με αποτέλεσμα την βύθιση του στις 09.59.
Το άλλο ιταλικό πλοίο τράβηξε δυτικά προς την Αγριά Grabus (Άγρια Γραμβούσα) και κατόρθωσε να διαφύγει μιας και η ταχύτητα του ήταν κατα πολύ μεγαλύτερη από τα Sydney και HMS Havock.Το αντιτορπιλικό Havock μετά γύρισε για την διάσωση των επιζώντων του Bartolomeo Colleoni μιας και το Sydney είχε κτυπηθεί στην χοάνη.
Στις 11 π.μ, στις 20 Ιουλίου,το Σίδνεϊ και το βρετανικό αντιτορπιλικό φθάνουν με ασφάλεια στην Αλεξάνδρεια όπου συναντιούνται με τις άλλες μονάδες του στόλου της Μεσογείου.
Οι απώλειες για τους Ιταλούς ήταν πολλές, 121 ναύτες χάθηκαν στα ανοικτά του κόλπου της Κισάμου και μόλις ένας ανήλικος ναύτης από το καταδρομικό Σίδνεϊ.
Στης 19ης Νοεμβρίου 1941 το Σίδνεϊ εξαφανίστηκε ανοικτά της Σιγκαπούρης μάλλον βυθισμένο από τορπίλη εχθρική.
Από τα αρχεία του Αυστραλιανού Ναυτικού

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γράφει ο Ιωάννης Μουντογιαννάκης*
Κάθε φορά που φέρνω τον γιο μου στην αθλητική δραστηριότητα του, έχω χρόνο να κάνω ανασκόπηση της ημέρας. Την Τρίτη 2 Απριλίου, επισκέφτηκαν τη Bιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης «Το Φως», μαθητές και μαθήτριες του 1ου Νηπιαγωγείου Χανίων συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμήν του μεγάλου Παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως Βιβλιοθηκονόμος της Ακαδημίας, τους διάβασα το βιβλίο, με τίτλο: «Το Ξενοδοχείο των συναισθημάτων» της Lidia Brankovic, και αφού το άκουσαν με προσοχή, εν συνεχεία αποτύπωσαν στο χαρτί το δικό τους συναίσθημα, ώστε στο τέλος χωρισμένοι σε τρεις ομάδες να φτιάξουν το δικό τους ‘’ξενοδοχείο συναισθημάτων’’. Δύσκολο εγχείρημα για παιδιά ηλικίας πέντε ετών, καθώς τα συναισθήματα τους σε αυτή την ηλικία είναι μπερδεμένα. 
Δεν θα σταθώ στην αξία των συναισθημάτων αλλά στην αξία της φιλαναγνωσίας, η οποία όπως και ο αθλητισμός (αφορμή η αθλητική δραστηριότητα που ανέφερα στην αρχή), είναι δύο σημαντικοί και αλληλένδετοι παράγοντες, κατά την άποψη μου. Μεγαλώνοντας με το ιδεώδες «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» ή αλλιώς διατυπωμένο  «Το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα», επιβεβαιώνεται η ανάγκη συνύπαρξης Άθλησης και Παιδείας εξασφαλίζοντας το απόλυτο αγαθό, την υγεία.
Στην εποχή των Νέων Τεχνολογιών, της ψηφιοποίησης και του ηλεκτρονικού βιβλίου τα παιδιά ηλικίας μέχρι επτά ετών, συνήθως, μεγαλώνουν με το βιβλίο που τους διαβάζουν οι γονείς πριν κοιμηθούν ή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η φιλαναγνωσία, η αγάπη για το βιβλίο δηλαδή, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά γενικά στην ανάπτυξη του παιδιού, στην κριτική σκέψη, στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, στην ανάπτυξη της φαντασίας, όπως και στην διαχείριση των συναισθημάτων συγκεκριμένων καταστάσεων που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά, όπως το πένθος, το διαζύγιο, το άγχος ή κάποια νέα αρχή της ζωής τους. Τί γίνεται όμως όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους; Τί γίνεται όταν τα παιδιά ξεκινάνε αθλητικές δραστηριότητες και ξένες γλώσσες; Τί γίνεται όταν ο χρόνος δεν επαρκεί για την ανάγνωση ενός βιβλίου; Τί γίνεται όταν οι γονείς σταματάνε να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά; Οι γονείς ξεχνάνε να λένε στα παιδιά ότι περα απο τα μαθήματα τους πρέπει να αφιερώνουν και χρόνο στα εξωσχολικά βιβλία. Πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν την σκέψη τους και όχι να τους εντρυφούν στην οθόνη. Φυσικά, δεν γίνεται στην εποχή της Τεχνολογίας να μην μπορούν να βλέπουν οθόνες καθώς τα ψηφιακά μέσα κυριαρχούν παντού. Η ενασχόληση των παιδιών με ψηφιακά μέσα είναι σίγουρα αναπόφευκτη και αναγκαία στη σύγχρονη εποχή με σκοπό την εξοικείωση τους με τις Νέες Τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα.  Όλα χρειάζονται θα έλεγα εγώ, με γνώμονα το μέτρο και την ελεγχόμενη χρήση, όμως αυτό που χρειάζεται πιο πολύ είναι το βιβλίο και οι δράσεις που πραγματοποιούνται στις Βιβλιοθήκες και σε άλλους χώρους πολιτισμού. Η ανάγνωση όπως και η συμμετοχή σε δραστηριότητες δεν είναι μόνο ευχάριστες δραστηριότητες, αλλά προσφέρουν οφέλη για την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη τους, ως μελλοντικών αυριανών ενεργών πολιτών μιας κοινωνίας. Οι πολίτες παράγουν πολιτισμό και οικοδομούν πόλη.
Τα οφέλη της φιλαναγνωσίας δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και εμάς τους ίδιους! Ο πιο πειστικός τρόπος να εμπνεύσουμε τα παιδιά να διαβάζουν είναι να βλέπουν εμάς να ‘’ταξιδεύουμε’’ μέσα από ένα βιβλίο.
* Βιβλιοθηκονόμος και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Τις δυνατότητες και προοπτικές καλλιέργειας της καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συζήτησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης με αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και καλλιεργητές.
Η συνάντηση εργασίας έγινε στα γραφεία της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης& Κτηνιατρκής, Π.Ε. Χανίων και συμμετείχαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πρωτογενή Χρυσάνθη Μακράκη Χαριτάκη Τομέα, ο Σπύρος Μπαλαντίνος Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού σε σύνδεση με τον Πρωτογενή Τομέα, η Δ/ντρια της ΔΑΑΚ Χανίων Μάνια Μυλωνάκη, ο Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου Νίκος Παπαδαντωνάκης.
Εκ μέρους του Δασαρχείου η Προϊσταμένη Δν/σης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη και η Δασολόγος Βούλα Νούσια, από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων ο Δ/ντής Γιώργιος Ψαρράς. Από τον  Αγροτικό  Ελαιουργικό και Καστανοπαραγωγικό Συν/σμό  Παλαιών Ρουμάτων ο πρόεδρος Γιώργος Μοτάκης, ο αντιπρόεδρος Εμμανουήλ Μπομπολάκης και το μέλος Γιώργος Παπαδεράκης.
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της δυνατότητας δημιουργίας προβασικής φυτείας για την προοπτική παροχής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε φυτώρια για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στις περιοχές που ήδη υπάρχει η καστανιά αλλά και σε νέες περιοχές με δυνατότητες καλλιέργειας.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών και η καταγραφή των τοπικών ποικιλιών καστανιάς, η διασφάλιση φυτουγείας των υφιστάμενων αλλά και των νέων φυτεύσεων. Ακόμα, η εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και ή δυνατότητα ένταξης όλων των παραπάνω δράσεων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ: ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΛΗΘΗ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, καθώς και τους Δήμους Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Γερμανικές Επανορθώσεις: Μνήμη και Λήθη». Η Εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 5 Απριλίου, στις 10:00, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η θεματική της Ημερίδας επικεντρώνεται στον αντίκτυπο των θηριωδιών και των καταστροφών που προκάλεσαν τα Ναζιστικά στρατεύματα τόσο στην Ελλάδα – και ιδιαίτερα την Κρήτη – όσο και παγκοσμίως. Στόχος της είναι να αναδειχθεί η σημασία της αποκατάστασης της μνήμης των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα. Παράλληλα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη διατήρηση του διαλόγου για τις γερμανικές επανορθώσεις, θέτοντας στο προσκήνιο τη νομική και ηθική διάσταση του ζητήματος.
Η Ημερίδα θα αρχίσει με Συνοδικό Μνημόσυνο αφιερωμένο στα θύματα του Ναζισμού, αποτίνοντας φόρο τιμής στις αθώες ψυχές που χάθηκαν (Κληρικοί και λαϊκοί) κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσημοι προσκεκλημένοι από την Πολιτική, την Εκκλησιαστική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα θα απευθύνουν Χαιρετισμούς, τονίζοντας την αξία της ιστορικής μνήμης και της απόδοσης δικαιοσύνης.
Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές του θέματος μέσα από την Επιστημονική, Πολιτική και Ιστορική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος με θέμα το τεκμήριο της Εκκλησίας της Κρήτης για τις ενέργειες των Ναζιστών, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών με θέμα τα Μαρτυρικά Χωριά και τα Ολοκαυτώματα, ο Νικόλαος Χριστοδουλάκης, τ. Υπουργός με θέμα την διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου, καθώς και ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με θέμα τις απαιτήσεις της Ελλάδος από τη Γερμανία για το Κατοχικό Δάνειο και τις αποζημιώσεις. Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την καταληκτήρια ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, ο οποίος θα συνοψίσει τα βασικά σημεία των εισηγήσεων, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Η παρουσία της κοινωνίας των Πολιτών, των Τοπικών Αρχών, των Ερευνητών και των Ιστορικών σε αυτήν την Ημερίδα αναμένεται να ενισχύσει τον διάλογο γύρω από ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Η ΟΑΚ, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, επιδιώκει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αποφυγή της λήθης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΘΡΟΥΛΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Θα προτιμούσα αυτές οι φωτογραφίες που έρχονται επώνυμα στην σελίδα να πηγαίνουν και στο δημαρχείο....
Εγώ βέβαια δεν έχω λόγους να μην τις ανεβάζω, αλλά αφού δεν με διαβάζουν εκεί στο δήμο, κατ' εντολή, πως θα μάθουν ότι τα καλώδια στον κεντρικό δρόμο είναι γυμνά και ελλοχεύει κίνδυνος για ηλεκτροπληξία;
Θρουλούμε καθημερινά ...και μάλιστα από ανεύθυνους.

Αυτή ήταν χθεσινή ανάρτηση, και θέλω εδώ να επισημάνω οτι ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος Βαγγέλη Μπενιουδάκης, του δήμου, διαβάζει την σελίδα και έτρεξε ο ανθρωπος και έφτιαξε το πρόβλημα, πριν θρηνήσουμε κάποιο παιδί..
Φυσικά για άλλη μια φορά τονίζω οτι ο δημοτικός φωτισμός στην πόλης ειναι σε κακά χάλια και την κύρια ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή που δεν βάζει ούτε ευρώ για να συντήρηση του δικτύου.

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως μας ανακοινώνεται ότι το εσπέρας της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, 6 Απριλίου, και ώρα 6.00μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου -Κίσαμος- θα τελεστεί ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, τελευταίος της Μεγάλης Σαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού θα ακολουθήσει πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων,  ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα: «Στην προσμονή της Μεγάλης Εβδομάδας». Στους συνεχομένους - μετέχοντες θα διανεμηθούν ευλογίες που θα κομίσει ο σεβαστός ομιλητής. Η συμμετοχή μας στην όμορφη και κατανυκτική αυτή Ακολουθία  ωφέλιμη, γόνιμη και απαραίτητη  στον πνευματικό μας καταρτισμό και την πορεία μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου ευχαριστεί θερμά την Εταιρεία Παραγωγών Κηπευτικών Φαλασάρνων “AGRIFAL” και την Εταιρεία Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. για την ενίσχυση της Υπηρεσίας με υλικά και μέσα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και στην ενίσχυση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
Η ευαισθητοποίηση αυτή των Παραγωγών Φαλασάρνων Πλατάνου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, είναι τουλάχιστον συγκινητική και αποδεικνύει εμπράκτως την αναγνώριση της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στην τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα μας οπλίζει με δύναμη προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της Προστασίας του Πολίτη.  

ΕΠΑΛ - ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ/ 8η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 9-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η 8η εθελοντική αιμοδοσία των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισάμου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους  ΕΠΑΛ Κισάμου την Τετάρτη και τη Πέμπτη 9-10 Απριλίου, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Αιμοδοσίας Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
 

ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ/ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την Δευτέρα 24 Μάρτη στο Δημαρχείο Κισσάμου έλαβε χώρα μια εκδήλωση που αφορούσε την προσπάθεια προστασίας των τριών περιοχών (Λαφονήσι, Φαλάσαρνα και Μπάλου). Στην εκδήλωση αυτή δεν είχε προσκαλεστεί από την Δημοτική αρχή, ούτε μία δημοτική παράταξη, ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Η υποβάθμιση του ρόλου των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο από το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση, με την μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δημοτικού συμβουλίου, στις διάφορες επιτροπές, όσο και με την πρακτική της δημοτικής αρχής, καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας που τόσο εξαγγέλλουν, μόνο στα λόγια, κυβέρνηση και δημοτικοί άρχοντες και φυσικά το τι προβλέπουν αυτές οι συμβάσεις δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο,
Η προστασία των τριών αυτών περιοχών θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει από το 1999, τότε που το Ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε το καθεστώς των Natura 2000, αντ’ αυτού μέχρι σήμερα, 26 χρόνια μετά, τα προεδρικά διατάγματα που θα καθόριζαν τα τι και τα πως, της προστασίας των περιοχών,  δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Προεκλογικά το 2023 (χρονιά δημοτικών εκλογών), εκδόθηκαν τρεις υπουργικές αποφάσεις, δώρο της κυβέρνησης στον εκλεκτό της υποψήφιο. Το καλοκαίρι του 2024 διαπιστώσαμε το τι προέβλεπαν οι αποφάσεις αυτές με το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στον Μπάλο. Η συνέχεια αυτών των αποφάσεων, ήρθε την Δευτέρα 24 Μάρτη στο δημαρχείο, για να αποδειχτεί αυτό που η Λαϊκή Συσπείρωση λέει κάθε ώρα και στιγμή, η προστασία του περιβάλλοντος, της λαϊκής στέγης και της λαϊκής περιουσίας πρέπει να γίνει υπόθεση του Λαϊκού κινήματος, μέσω των αγροτικών και πολιτιστικών συλλόγων, των εργατικών συνδικάτων, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό. 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο πολιτιστικός σύλλογος Χαιρεθιανών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από την Κίσαμο» του Ανδρέα Μαρολαχάκη.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 22 Απριλίου στις 7 μμ στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Χαιρεθιανών «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΥΛΩΝΑΚΗ ».
Την παρουσίαση θα προλογίσει ο δικηγόρος Γεώργιος Κορτσαλιουδάκης και ο καλός φίλος  Γεώργιος Καβελάκης.
Συντονιστής ο Μιχάλης Θεοδωρογλάκης     
Στο τέλος θα μιλήσει για το βιβλίο του ο συγγραφέας και θα δεχτεί ερωτήσεις ενώ θα υπογράψει βιβλία!

 

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ;

 Τέσσερεις ερωτήσεις έκανε η τοπική εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, πολύ εύστοχες μάλιστα,  σχετικά με το πανηγύρι που έστησαν πριν κάμποσες μέρες και αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές μας, στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, που δεν καλέστηκαν ούτε καν ειδοποιήθηκαν κατά τις υπογραφές. 
Παρακάτω οι ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον κ. Σταθάκη.

1η ερώτηση: Δεν κλήθηκε κανένας συνδυασμός της αντιπολίτευσης στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων?
- Δυστυχώς κ. Μουντάκη αυτό που έγινε στο δημαρχείο Κισάμου παραμονή της εθνικής μας επετείου, μόνο «πατριωτικό» δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Εγώ προσωπικά μπορώ να του αποδώσω τον αντίθετο χαρακτηρισμό, προς τον τόπο μας και ιδιαιτέρως για τις ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχές του δήμου Κισσάμου. Όχι δεν ενημερωθήκαμε, ούτε κληθήκαμε, ούτε εγώ, ούτε κανένας δημοτικός σύμβουλος των αντιπολιτεύσεων.
2η ερώτηση: Ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο λόγος?
 - Ο δήμαρχος Κισσάμου έφερε στο δημαρχείο όλη την πολιτική ηγεσία του νομού Χανίων και της Κρήτης, «μυστικό τον τρόπο», ούτε δελτίο τύπου, ούτε οι υπάλληλοι του δημαρχείου γνώριζαν τι ακριβώς θα γίνει και ποιοι θα ερχόταν). Έγιναν όμως τηλέφωνα ( όπως έμαθα αργότερα), σε συγκεκριμένα άτομα που πρόσκεινται στην δημοτική αρχή, να παραβρεθούν. Οπότε θεωρώ ότι το σχέδιο τους ήταν να κάνουν μια «φιέστα» και να την παρουσιάσουν τα μέσα μαζική ενημέρωσης όπως ήθελαν δίχως να υπάρξει η δυνατότητα να ακουστεί ενδεχομένως κάποια διαφορετική άποψη, θέση ή και η αλήθεια θα μπορούσα να σας έλεγα, για ποιο λόγο έγινε η υπογραφή αυτων των προγραμματικών συμβάσεων.
3η ερώτηση: Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο?
Όχι κ. Μουντάκη δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κατ ‘επιλογή του δημάρχου κ. Μυλωνάκη. Και λέω κατ’ επιλογή, διότι κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 ήταν στην ημερήσια διάταξη τρία ξεχωριστά( οι 187/2024, 188/ 2024 κ 189/2024 αποφάσεις δημοτικής επιτροπής), θέματα που αφορούσαν την έγκριση, για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων (από αρχή Σεπτεμβρίου, φτάσαμε τέλος Μαρτίου) και εκεί ζήτησα ότι λόγο της σπουδαιότητας των θεμάτων πρέπει να προωθηθούν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο , με ταυτόχρονη συμμετοχή εκπροσώπων των αντίστοιχων φορέων που πρέπει να συμμετέχουν στις προγραμματικές συμβάσεις. Θέση την οποία υποστήριξε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Φραγκιουδάκης Γεώργιος, που συμμετείχε στην συνεδρίαση ως μέλος της επιτροπής. Δυστυχώς δεν δέχτηκε ο δήμαρχος , ενώ για άλλα θέματα , όπως έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής έστειλε το θέμα που αφορούσε την απόλυση δύο εργαζόμενων στο δημοτικό συμβούλιο και άνευ ουσίας, διότι τις είχε απολύσει ήδη από μόνος του και ήθελε απλώς την στήριξη για την ενέργεια του από το δημοτικό συμβούλιο. 
Φυσικά είναι απορίας άξιον πως ο πρόεδρος προστασίας του περιβάλλοντος του δήμου Κισσάμου κ. Κουκουράκης δέχτηκε να μην έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο, που έχει ως σημαία του, ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις είναι αποφάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου. Τελικά κατ’ επίφαση προστάτες αποδεικνύεται ότι είναι όλοι τους.
4η ερώτηση: Ποια η θέση μας για τις προγραμματικές συμβάσεις?
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έγιναν όχι για να προστατέψουν τις ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχές του δήμου Κισσάμου, αλλά για να «προστατεύουν», τα «επιχειρηματικά σχέδια» των δυο δημοτικών αρχών ( διότι στο Λαφονήσι είναι από κοινού με τον έτερο Δήμο), επιπλέον είναι ένα πολύ καλό σχέδιο με «ομπρέλα» την προστασία τάχα μου του περιβάλλοντος να δαπανήσουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ( 1.500.000), σε γραφειοκράτες μελετητές, σε απευθείας αναθέσεις ( είναι φανερό από τον τρόπο μοιράσματος των χρημάτων) και πολλά άλλα. Οι περιοχές αυτές χρειάζονται προστασία από την ανεξέλεγκτη μανία ανθρώπων που σκέφτονται μόνο το χρηματικό όφελος και δυστυχώς αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει εκλείψει από την δημοτική αρχή Κισσάμου, το έχει αποδείξει στο παρελθόν, το έχει δηλώσει δημόσια και τώρα τελευταία με τον φόβο μην χάσει αυτά τα οφέλη ( π.χ. λόγο αγοράς μεγάλης εκτάσεως στο Λαφονήσι), «έβαλε τον μανδύα» του οικολόγου προστάτη. Επιπλέον οι προγραμματικές συμβάσεις είναι μη νόμιμες διότι δεν συμμετέχουν, ούτε η αρχαιολογική, ούτε η δασική υπηρεσία. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι για το Λαφονήσι και την έκταση που ζητούν οι δήμαρχοι για απαλλοτρίωση τους είχε προταθεί στο παρελθόν (τότε ήταν μόνο ο κ. Μυλωνάκης δήμαρχος), από τον αείμνηστο δικηγόρο της τότε ιδιοκτήτριας εταιρίας), να αγοραστεί από τους δήμους και όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά δεν το ανέφερε (ο κ. Μυλωνάκης), ποτέ ούτε στο συμβούλιο ούτε σε κανένα. 
Η θέση μου φυσικά είναι όπως την έχω εκφράσει διαχρονικά είναι η προσπάθεια εξαγοράς έκτασης ή τμήμα αυτής, διότι για απαλλοτρίωση δεν νομίζω ότι θα κάνουν τίποτα, απλώς το λένε για τα «μάτια του κόσμου».
Κλείνοντας κ. Μουντάκη και αφού σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνδημότες μας, θέλω να τονίσω για να καταλάβουν οι δημότες μας πόσο τους εμπαίζει η δημοτική αρχή Κισσάμου. Είδατε ότι άμα θέλει ο κ. Μυλωνάκης φέρνει και όλους τους βουλευτές και τους πάντες στην Κίσσαμο? γιατί δεν το κάνει τόσα χρόνια για τα πραγματικά προβλήματα του δήμου μας?
 Μήπως το άθλιο οδικό δίκτυο από Χανιά έως Κίσσαμο, μήπως η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος των λυκείων δεν είναι θέματα που έπρεπε να τους είχε φέρει και να δοθούν άμεσα οι λύσεις?
Άρα από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι πραγματικές έγνοιες τους.
Σταθάκης Θεόδωρο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης δήμου Κισάμου

Τρίτη 1 Απριλίου 2025

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 Στο περιθώριο της σημαντικής απο κάθε άποψη εκδήλωσης για τα τροχαία ατυχήματα, χθες στο ΕΠΑΛ Κισάμου, που θεωρώ οτι πρέπει να γινεται σε τακτά διαστήματα όχι μόνο με ακροατές τους μαθητές, αλλά και τους γονείς, παραβρέθηκαν και μίλησαν:
Ο Γιάννης Λιονάκης, που έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες να μας μάθει τα στοιχειώδη, σαν πρόεδρο του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ (Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων)  
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Μαρκογιαννάκης σαν μέλος της ειδικής επιτροπής οδικής ασφάλειας.
Ο υπαστυνόμος Νίκος Ζαφειρούδης εκ μέρους του Α.Τ Κισάμου,
Ο Αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Κισάμου κ. Γλάμπεδάκης,
Σύλλογοι γονέων, καθηγητές, μαθητές, γονείς και πολίτες.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης η Νεολαία Κισάμου ΝΕΚΙ.
Όλοι μίλησαν για μια οδική ασφάλεια στην Ελλάδα και έχει στοιχήσει χιλιάδες ζωές. Για την ανάγκη βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας και τις «ολιστικές παρεμβάσεις» που πρέπει να γίνουν. Για τις ανυπακοές μας αλλά και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τα σχέδια φαίνεται να μην λύνουν το πρόβλημα. Η αλήθεια βέβαια ειναι οτι λίγα βήματα προόδου όμως έχουν γίνει, και ένα απο αυτά ειναι και η ενημερωση, που μπορεί να μην λύνει το μέγα πρόβλημα των τροχαίων, εντούτοις μας βάζει όλους σε σκέψη.
Η εκδήλωση αυτή πρέπει να γινεται σχεδόν κάθε μήνα μπας και κατανοήσουμε τα απλά και φυσικά όχι μόνο στα Λύκεια αλλά και στα Γυμνάσια.

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ/ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ;


Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Eγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου 2014. 
"Το φράγμα Βαλσαμιώτη δίνει μια νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη" ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 
"Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάμε στο μέλλον" ανέφερε ο τότε Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σήμερα, 11 χρόνια μετά, το φράγμα Βαλσαμιώτη με ένα κόστος πάνω από 42 εκατομμύρια € είναι σχεδόν άδειο λόγω … διαρροών! Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλογισθεί ευθύνες, αν και υπάρχουν. 
Και ο νομός Χανίων κηρύχθηκε πέρυσι σε έκτακτη κατάσταση λόγω λειψυδρίας και οι αγρότες υφίστανται τις συνέπειες Ίσως και  φέτος όπως δείχνουν τα στοιχεία. Είναι η εύκολη απόφαση για τους διοικούντες, όχι όμως λύση. Κανένας δυστυχώς σχεδιασμός.