Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΗΤΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

 Πάνω από 15 κιλά ακατέργαστη κάνναβη εντόπισαν σε αποχέτευση, στην περιοχή της Κισσάμου Χανίων αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν ένα άτομο. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεύτερου ατόμου που προφυλακίστηκε πρόσφατα για καλλιέργεια κάνναβης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας και δενδρύλλια, ενώ εντοπίστηκε και αποξηραντήριο κάνναβης.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, χθες το απόγευμα (28/6) σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, συνελήφθη ένα άτομο, κατηγορούμενο για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμη ένα άτομο, το οποίο έχει προφυλακιστεί για συναφές αδίκημα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων που εκπονεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και μετά από αξιοποίηση στοιχείων από την ανωτέρω υπηρεσία ότι, ο ανωτέρω κατέχει και διακινεί ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακινητοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος του. Στην συνέχεια, ακολούθησε έρευνα πλησίον αποθηκευτικού χώρου ιδιοκτησίας του και συγκεκριμένα εντός χάνδακα όμβριων λυμάτων βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης 15 κιλών και 85 γραμμαρίων.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων.
Πηγή ΕΡΤ 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΤΗΣ 27ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Σχετικά με τα θέματα συζήτησης του προχθεσινού (27-6-2024) δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο μας θα παρατηρούσαμε εν συντομία τα παρακάτω: 
1.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : 
Επισημάναμε στο προηγούμενο δελτίο τύπου μας ότι η υπό σύσταση Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου μας, θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη επιτροπή και για τον λόγο αυτό θεωρώ περιττή την συμμετοχή μου σε μία διαδικασία νομιμοποίησης της απραξίας. Παρά ταύτα, καλόπιστα, εύχομαι να διαψευστώ και να εφαρμοστεί έστω και μία από τις 10 προτάσεις που καταθέσαμε….

2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ : 
Άσκησα κριτική στην δημοτική αρχή για την απαράδεκτη εικόνα που έχει καθαριότητα σε όλη την έκταση του δήμου μας. Δήλωσα, ευθαρσώς, ότι όσο η δημοτική αρχή πορεύεται με «εξυπηρετήσεις» και «χάρες» κακομαθαίνοντας μερίδα δημοτών (και μάλλον ψηφοφόρων της) τόσο θα διογκώνεται αντί να επιλύεται το πρόβλημα. Άσκησα επί μέρους κριτική στον κ. αντιδήμαρχο καθαριότητας ότι η νοοτροπία του και ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων του είναι παρωχημένος και δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη φιλοσοφία αποκομιδής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων και ότι για την εικόνα της πόλης φέρει ακεραία την ευθύνη, όσες δικαιολογίες και ευθυνομετάθεση και εάν επικαλείται. Τέλος, τον παρότρυνα ΔΗΜΟΣΙΑ, να παραιτηθεί των καθηκόντων του, προτού χαρακτηριστεί στην συνείδηση των δημοτών, ως ο πλέον αποτυχημένος και από τους προκατόχους του και «χαλάσει» το όποιο όνομα έχει κοπιάσει να αποκτήσει κατά τον αυτοδιοικητικό του βίο. 
 Αντί άλλης απαντήσεως ο κ. Δήμαρχος, στην  δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα της καθαριότητας είπε επί λέξει: «Ποτέ η καθαριότητα δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση». 
Θα άξιζε πραγματικά η ρήση του αυτή να είναι σποτάκι για όλη την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο !!!! 
Υ.Γ. Είναι πραγματικά κρίμα να στερούμε από τους δημότες μας την ψυχαγωγία να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου μας.
Μιχάλης Θεοδωρογλάκης 
Δημοτικός Συμβούλου Κισάμου 
Για την δημοτική παράταξη «Κίσαμος από την Αρχή»

VIOLA .... ΙΔΟΥ

**Voilà.... που στα Γαλλικά σημαίνει ΙΔΟΥ....μιας και πρόκειται για τουριστική περιοχή που ο δήμος μας κατάφερε να την βάλει στις απάτητες και προστατευόμενες παραλίες.
Φαλάσαρνα 2024 ...το αμάξι της πολιτικής προστασίας πατεί στα απάτητα. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κατήγορος γίνεται κατηγορούμενος .. με μια απλή φωτογραφία.
✓Τι άραγε έχει να πει ο δήμος μας στους επιχειρηματίες της περιοχής;
✓ Τι έχει να πει στους χιλιάδες πλέον υποστηρικτές της πετσέτας;
✓ Τι έχει να πει στα εκατομμύρια των οικολόγων; ✓ Και τι έχει να πει σε μας που υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι δεν μπορείς να αλλάξεις από την μια στιγμή στην άλλη.
** Στα ελληνικά - και στα γαλλικά, ενίοτε - το βουαλά είναι κάτι αρκετά παραπάνω από ένα απλό «ιδού»... ειναι η απόδειξη οτι δεν πάμε καθόλου καλά.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ: ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΒΗΜΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ

Στις 17 Ιουνίου 2024 πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκρότηση Επιτροπής για το Κέντρο Υγείας Κισάμου. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Στη χθεσινή (27 Ιουνίου 2024) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου περίμενα από τη Δημοτική Αρχή ότι θα πράξει το αυτονόητο: ότι θα φέρει προς συζήτηση το θέμα προκειμένου να παρθεί απόφαση για τα πρόσωπα και να ξεκινήσει να εργάζεται η Επιτροπή με στόχο, όπως είχαμε συμφωνήσει, τη σταδιακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε χθες. Η Δημοτική Αρχή δεν επανήλθε στο θέμα, γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι αν στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια δεν εφαρμόζονται. Στη ζωή μου δεν έχω μάθει να λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο. Για τον λόγο αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσα εγγράφως πρόταση για τα πρόσωπα, που θεωρώ, προσωπικά, ότι μπορούν να συμβάλουν, με την προσωπικότητα, τον θεσμικό ρόλο και τις γνώσεις τους, κάτι που μου είχε ζητηθεί στη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου.
Απόφαση δεν πάρθηκε χθες, με την αιτιολογία ότι το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Αναμένω ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή θα φέρει ως θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρόταση για τα πρόσωπα, άρα για τη συγκρότηση της Επιτροπής, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της απόφασης που λάβαμε ομόφωνα πριν από έντεκα μέρες. Μιλάμε για την υγεία μας, για τις ζωές μας. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
Ελένη Τσατσαρωνάκη 
Δημοτικός σύμβουλος Κισάμου



Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου, Τιμίου Προδρόμου (Ντάμιαλης) ανακοινώνεται ότι το εσπέρας της Τρίτης, 2 Ιουλίου, και από ώρα 19.00μ.μ.-20.00μ.μ. στο Ιερό Προσκύνημα Γενεσίου, Τιμίου Προδρόμου (Ντάμιαλης) θα τελεστεί Ιερά Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου, καθώς η Τρίτη κάθε εβδομάδος είναι αφιερωμένη στον «μείζονα» των Προφητών, τον Τίμιο Πρόδρομο. Καλείται ο φιλάγιος λαός του Θεού όπως μετέχει της Ιεράς Παρακλήσεως, υψώνοντας χείρας ικέτιδας στον κορυφαίο των Προφητών, ο Οποίος έχει πολύ και μεγάλη παρρησία ενώπιον του Θρόνου του Θεού. Η Ιερά Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου θα τελείται κάθε Τρίτη απόγευμα στο ιερό προσκύνημα Του, ως επίσης και Θεία Λειτουργία κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα.  
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ;


 Σήμερα είναι για πολλά παιδιά και πολλούς γονείς μεγάλη μέρα καθώς κάποια από τα παιδιά θα έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές για κάποια σχολή. Σήμερα για κάποιους κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος πολλά υποσχόμενος.
 Κλείνει ένας κύκλος πολυετούς προσπάθειας και αγώνα, τόσο από την πλευρά των παιδιών, όσο και από τη μεριά των γονιών. Ήρθε η ώρα να λάβουν σάρκα και οστά, όλες τους οι θυσίες, σε χρόνο, σε χρήμα, σε απώλεια όμορφων στιγμών στον βωμό της επιτυχίας στις πανελλήνιες. Και για τον καθένα από όλους αυτούς το τίμημα είναι μεγάλο και μετριέται δύσκολα. 
Ακόμη πιο δύσκολα όμως θα μετρηθεί το τίμημα που θα πληρώσουν όσοι γονείς δουν τα καμάρια τους να αποπερατώνουν τις σπουδές τους. Οι γονείς τους θα έχουν πληρώσει με το αίμα και τον ιδρώτα τους κάποια γκαρσονιέρα, διατροφή, ρούχα, βιβλία και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Θα έχουν χάσει πολλά χρόνια ξεγνοιασιάς και διασκέδασης και θα έχουν ζήσει αρκετά χρόνια στέρησης θρέφοντας έτσι τις ελπίδες τους να δουν τα παιδιά τους ανθρώπους χρήσιμους για την κοινωνία και να αισθανθούν περήφανοι για την δουλειά και τους κόπους που έπιασαν τόπο. 
Μετά το πτυχίο όμως αρχίζει το καλύτερο... 
Γιατί τα παιδιά με τα πτυχία στην Ελλάδα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ από το κράτος. Το κράτος επιθυμεί ΜΠΟΥΦΟΥΣ υπάκουους κι ευκολα διαχειρίσιμους, οπότε προτιμάει εκείνους που δεν έχουν και τόσα πτυχία. Προτιμάει να αδικεί τον αγώνα ενός αυτοδημιούργητου πατέρα που κατάφερε κάνοντας ΤΡΕΙΣ δουλειές να σπουδάσει το παιδί του ιατρό, βρίσκοντας φθηνές δικαιολογίες ώστε να μην πράξει τα δίκαια. 
Βρίσκομαι εδώ κι έναν χρόνο στο ΕΛΟΣ Κισσάμου και στο ΕΛΕΟΣ ενός Θεού που έχει ξεχασμένη ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο εμάς. Βρίσκομαι σε μια περιοχή ΑΓΟΝΗ στην οποία ζουν κάποιες χιλιάδες κάτοικοι που για να βρουν ιατρό θα πρέπει να διανύσουν απόσταση μισής έως μιας ώρας. Και την ίδια στιγμή που σε άλλα μέρη έχουν ΗΔΗ φτιάξει κι εξοπλίσει ιατρεία και ΔΕΝ βρίσκουν ιατρό, κοντεύω να κλείσω 8μηνο από τότε που έχω αιτηθεί ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ την παραχώρηση ενός οικήματος στον αντιδήμαρχο της περιοχής κ. Γιώργος Μακράκης, τον τοπικό σύμβουλο κ. Νικόλας Κυριτσάκης και περισσότερο από χρόνο από τότε που έχω κάνει ΝΟΜΙΜΗ έναρξη επιτηδεύματος, έχοντας λάβει και κωδικούς για συνταγογράφηση και που ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων ΔΕΝ μου επιτρέπει να ασκήσω τα καθήκοντα μου με φορολογική έδρα την οικία μου, την ΙΔΙΑ στιγμή που αυτό επιτρέπεται κατά ΚΟΡΟΝ από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Για όλα όσα σας γράφω, έχω ΕΓΓΡΑΦΕΣ αποδείξεις. 
Επίσης στο Έλος υπάρχει ένα Φαρμακείο στο οποίο προς τιμήν του ο τοπικός μας σύμβουλος κ. Ν. Κυριτσάκης, έχει κάνει αρκετές καταγγελίες κάποιες εκ των οποίων ήταν στην Περιφέρεια, για άρνηση του φαρμακοποιού να εκτελέσει συνταγές και εδώ και ΠΑΡΑ πολλά χρόνια, ο "φαρμακοποιός" αυτός, έχει καταλάβει τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ θέση για φαρμακείο στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να προσφέρει και χωρίς να αναλαμβάνει κάνεις να τον διώξει. 
Κύριοι δεν με νοιάζει για μένα, διότι έχοντας προηγούμενη εμπειρία, είχα φροντίσει ώστε να επιστρέψω έχοντας εργασία και μισθό και όντας ΑΥΤΟΝΟΜΗ. Με νοιάζει για τον πατέρα μου που μετά από τόσους κόπους βλέπει την κόρη του να ζει σε ένα μέρος που ο παππούς του είχε σώσει ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ άνθρωπο και ζώο από το κάθε σπίτι, του οποίου οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουν εκτιμήσει τον χρόνο και τα χρήματα που επένδυσε και ΧΩΡΙΣ να έχει αξιώσεις να τα αποσβέσει, να της φέρονται με εμπαιγμό και την αδιαφορία που δεν θα άρμοζε ούτε στο τελευταίο σκουπίδι της κοινωνίας. 
Θα φροντίσω την ιστορία αυτή να την μάθει κι ο τελευταίος Έλληνας, ώστε πριν στείλει το παιδί του για σπουδές και ξοδέψει χρόνο, κόπο και ψυχή, να το καλοσκεφτεί ώστε να τον προστατέψω από ένα πάθημα όπως αυτό της οικογένειάς μου. 
Χθες στην συνεδρίαση του δήμου Κισσάμου, το Συμβούλιο είχε ως θέμα την παραχώρηση χώρου για μουσείο Ελαιολάδου, ικανοποιώντας έτσι τον καθηγητή κύριο Απόστολο Κυριτσάκη, αδελφό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Δημητρίου Κυριτσάκη, προσποιούμενοι πως δεν υπάρχει το τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα το οποίο προσπαθώ με όσες δυνάμεις έχω να ελαφρύνω. Προφανώς για κάποιους ένα μουσείο, είναι σημαντικότερο από την ίδια την ζωή των κατοίκων. Από την άλλη όμως προσποιούνται πως φλέγονται για ένα οδηγό ασθενοφόρου. Τους νοιάζει τελικά η ζωή των κατοίκων ή ΟΧΙ;;;
Τα παιδιά σας να ξέρετε, δεν θα ζήσουν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από εμένα όσο ζουν στην Ελλάδα. Η τιμωρία σας θα είναι να μην ζήσετε ούτε τα παιδιά σας, ούτε τα εγγόνια σας γιατί θα τρέχουν να φύγουν απο την Ελλάδα και θα ζήσετε σε αυτό που κάποτε μπορούσαμε να αποκαλούμε πατρίδα, ως δουλικά. Και ξέρετε κάτι; ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ!
ΜΑΡΙΑ ΦΙΩΤΑΚΗ

ΕΝΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΑΚΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ

Ο Παναγιώτης Μαραγκουδάκης με την Εθνική πόλο στην Αργεντινή.

Με αντιπάλους την Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία κληρώθηκε η εθνική εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Κ18, που θα γίνει τον Ιούλιο (2-8/7) στο Μπουένος Αϊρες. Η ελληνική ομάδα, που αναδείχθηκε πέρυσι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία, θα διεκδικήσει μία από τις πρώτες δύο θέσεις του Β΄ ομίλου, που οδηγούν απευθείας στην οκτάδα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να δώσει νοκ-άουτ αγώνα για την πρόκριση στα προημιτελικά, με αντίπαλο που θα προκύψει από τους τέσσερις ομίλους της β΄ κατηγορίας. 
 Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Μαχαίρας ανακοίνωσε τους 15 παίκτες που θα συγκροτήσουν την Εθνική μας ομάδα.
 Πρόκειται για τους: Χρήστο Σιαμά, Κων/νο Ζαχόπουλο, Δημήτρη Κρατημένο, Ορέστη Ζερβουδάκη, Δημήτρη Χατζή, Κων/νο Μπελέση, Νίκο Αλευρά, Θωμά Μπετχαβά, Σπυθολέων Καρατζά, Χρήστο Λασκαρίδη, Γιάννη Μαυροβουνιώτη, Γιώργο Μητράκη, Παναγιώτη Μαραγκουδάκη, Σπύρο Λυκούδη και Ιωσήφ Κόκκινο. 
Οι Όμιλοι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων Κ18: 
Α΄ Όμιλος: ΗΠΑ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία 
Β΄ Όμιλος: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία 
Γ΄ Όμιλος: Κίνα, Καναδάς, Ιράν 
Δ΄ Όμιλος: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη 
Ε΄ Όμιλος: Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία 
ΣΤ΄ Όμιλος: Αυστραλία, Νότια Αφρική, Καζακστάν

ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ & ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ
Είναι πολλά τα προσωνύμια, που ο λαός μας έχει αποδώσει στην Παναγία μας.
Αν τα αναλύσομε καθένα χωριστά θα δούμε ότι κάθε ένα προέρχεται από προσωπικά βιώματα των πιστών: ασθένειες, ίασεις, ευεργεσίες, τοποθεσίες, πραγματοποιήσεις ονείρων που εξηγήθηκαν σαν θαύματα....
Η Γοργουπήκοος, η Φανερωμένη, η Μυρτιδιώτισσα, η Τηνιακιά, Παναγία η δεξιά (η κρατούσα το Χριστό στο δεξί χέρι), η Γλυκοφιλούσα, η Χρυσοσκαλίτισσα.......
Μετρημένοι θα είναι αυτοί, που απο τα χείλη τους δεν ακούστηκε σαν επίκληση το όνομα της. Κάποιες φορές και σαν αγανάκτηση και αμφισβήτηση, που κάτι δε τους πήγε καλά.  Ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους του λαού μας υπάρχει μια οικειότητα με τους  Αγίους μας και τις εκκλησίες. Κάποτε Ευρωπαίος επισκέπτης παρατήρησε στον επίσκοπο Ειρηναίο ότι γίνεται φασαρία, στις εκκλησίες μας, μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι  τα παιδιά ...... Εκείνος αφού του εξήγησε κάποια πράγματα, χαμογελαστά κατέληξε: "Έτσι είμαστε  εμείς εδώ, την εκκλησία την έχομε σα το σπίτι μας....... και τους αγίους σα δικούς μας"
Ο μεγάλος  στρατηγός Μακρυγιάννης πριν  απο μια μάχη πήγε και προσευχήθηκε, εξομολογούμενος. Διηγείται λοιπόν: Μπήκα στην εκκλησιά γονάτισα προσευχήθηκα παρακάλεσα, κι αφού τα "βρήκαμε με τους Αγίους έκαμα το σταυρό μου και ξεκίνησα για τη μάχη..."
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ
Αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση εκείνου με τα πολλά βάσανα, που τα έλεγε μπροστά στην εικόνα του Χριστού, είχε μπερδευτεί δεν ήξερε τι να πρωτοπεί και πως, και στο τέλος  του λέει: Τέλος πάντων Χριστέ μου, Εσύ κατέεις ίντα θελω και βοήθηξε μου.
Αγανάκτισμένος, κουρασμένος ήταν ο μάστορας που κάτι δε του πήγαινε καλά σε αυτό που μαστόρευε και λέει τη γνωστή υβριστική φράση.....
Εκείνη τη στιγμή έμπαινε μέσα στο μαγαζί ο μακαριστός Ειρηναίος...
Ο μάστορας τάχασε κυριολεκτικά, ζητούσε συγγνώμη για την απρέπεια του... Και ο Ειρηναίος: "Συχωρεμένος παιδί μου, αλλά να ξέρεις ότι αυτό σημαίνει ότι τη πιστεύεις, την έχεις μέσα σου γι' αυτό και τη μάλωσες που δε σε βοήθησε..... όπως θα μάλωνες και με τη μάνα σου....."
Στην αίθουσα των επιτόκων: μόλις πήραν τη διπλανή της για τον τοκετό.
Έμεινε μόνη, φοβισμένη. Αίφνης μέσα στην αγωνία της βλέπει την εικόνα Της κρεμασμένη στον τοίχο. Αυτή της κράτησε συντροφιά μέχρι που ήρθε και η δική της σειρά....
Ο καθηγητής κ. Λιονής γιατρός, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ομιλία του ανέφερε τον ευεργετικό ρόλο της θρησκευτικής πίστης στη ζωή των ανθρώπων και αναφέρει την ιδιαίτερη συμβολή αυτής της πίστης, της εορτής του Αγίου, του πανηγυριού που ακολουθεί της προσφοράς των πιστών, πράγματα που και αυτά συνέβαλαν κατά την άποψη του και στην μακροζωία των παλαιοτέρων  ανθρώπων  της Κρήτης...
Εννοώντας,σαφώς αυτή την υγιή θρησκευτικότητα και όχι τις ακρότητες θρησκευτικών παραληρημάτων.....!
Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο νού με την ευκαιρία του ερχομού της Παναγίας που με δυο μορφές ήρθε απεικονισμένη να παραμείνει στον τόπο μας στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας "Σαν Γιάτρισσα και σαν Βηματάρισσα", σιωπηλή και αναμένουσα να βλέπει, να ακούει....... και να μας προστατεύει μαζί με το πολιούχο μας τον Άγιο Σπυρίδωνα..... και την Ζωοδόχο Πηγή μας  ψηλά στο λόφο του Παρθενώνα
ΕΥΤΥΧΙΑ  ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ κα ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Με την συμμετοχή της Ελένης Τσατσαρωνάκη σίγουρα το δημοτικό συμβούλιο Κισάμου έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Μάλιστα δεν διστάζει να καταθέτει προτάσεις σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν όχι σήμερα αλλά τα τελευταία χρόνια και παραμένουν άλυτα. Ένα απο αυτά ειναι και το θέμα του Κέντρου Υγείας της πόλης που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια με τους αρμόδιου και υπεύθυνους να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η νεοεκλεγείσα δημοτικός σύμβουλος λοιπόν πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή απο προσωπικότητες της περιοχής ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να μάθουν με ακρίβεια τι γίνεται με τα θέματα Κέντρο Υγείας Κισάμου, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό αλλά και με τα ασθενοφόρα.
Σίγουρα η επιτροπή που πρότεινε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου να δημιουργηθεί εκτός απο καλή πρόταση ειναι η αρχή να ξετυλίξει το κουβάρι των χρόνιων καθυστερήσεων και υποσχέσεων. Να γινει μια επιτροπή που να μπορεί να απαιτήσει, να προτείνει, και να λύσει .. τα χρόνια προβλήματα και ειδικά των ασθενοφόρων. Να θυμίσω ότι το θέμα αναδείχθηκε τελευταία, χάρη στην προσπάθεια πολίτη, (Κώστας Βαρουχάκης) ο οποίος και θα βρίσκεται στην επιτροπή.
Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που πρότεινε η κ Τσατσαρωνάκη είναι ... πρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου κ.κ Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος κ Μυλωνάκης με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Κουμάκη, ο δημοτικός σύμβουλο κ Φραγκιουδάκης, ο  αρχιμανδρίτης κ. Τσαχάκης, ο κ. Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης οικονομικός διευθυντής του Γ.Ν.Χ και φυσικά η κ. Τσατσαρωνάκη που δεν μπορούσε να "λιποτακτήσει" όπως είπε από μια μάχη που όλοι οφείλουμε να δώσουμε οργανωμένα και μεθοδικά.
Δείτε το βίντεο παρακάτω με την εισήγηση της...
 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ κ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Η στελέχωση μιας υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό, εξειδικευμένο και ειδικό, για όπου είναι απαραίτητο, είναι εκ των ουκ άνευ για να επιτελέσει  τον σκοπό της αυτή η υπηρεσία, πόσο μάλλον μια υπηρεσία σαν την δική μας που έχει τεράστια κενά στον ΟΕΥ. Η  έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, όχι μόνο έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οδηγεί και στην εντατικοποίηση της εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού, που αποτελεί έναν από τους λόγους της αύξησης εργατικών  ατυχημάτων στον κλάδο. Εξαιτίας της γίνεται από τις διοικήσεις των δήμων εκτεταμένη χρήση, έως και κατάχρηση, της νομοθετικής διάταξης περί «παράλληλων καθηκόντων» που αναθέτουν στους εργαζόμενους. 
Μετά την πολυετή απαγόρευση προσλήψεων, την περιορισμένη αναλογία προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις 5:1, 3:1, ακόμα και η θεσμοθετημένη αναλογία που ισχύει σήμερα του 1:1, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, δεν εφαρμόζεται.
Παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται στο υπουργείο οι ετήσιοι προγραμματισμοί προσλήψεων σύμφωνα με τις αποχωρήσεις, δεν πραγματοποιούνται προκηρύξεις διαγωνισμών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ενισχυθεί η υπηρεσία τους.
Διευκρινίζουμε δε ότι στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, νοούνται ως αποχωρήσεις μόνο οι συνταξιοδοτήσεις με το ανώτατο όριο ηλικίας των 67 ετών και δεν λογαριάζονται ως αποχωρήσεις οι συνταξιοδοτήσεις με άλλες συνταξιοδοτικές διατάξεις με μικρότερο όριο ηλικίας. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΒΑΕ και συνταξιοδοτούνται στα 58 ή στα 60 ή οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας και κλείνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Επιπροσθέτως η νομοθετική διάταξη του άρθρου 37 του νόμου 4915/2022, η οποία υποχρεώνει τους δήμους να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα κατά θετικών αποφάσεων δικαστηρίων που μετατρέπουν συμβάσεις εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, λειτουργεί απαγορευτικά στην ενίσχυση με προσωπικό τις υπηρεσίες των δήμων και μάλιστα με προσωπικό με πολυετή εμπειρία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, παίρνουν μέτρα για να κάνουν κόλαση τη ζωή των εργαζομένων και χρησιμοποιούν το φόβο της ανεργίας για να τους καταπιέσουν και να τους υποχρεώσουν να μην έχουν μόνιμη δουλειά, αλλά να «προσκυνούν» για λίγους μήνες εργασίας. 
Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται η δημοτική αρχή τι μέτρα έχει πάρει ώστε :
Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του Δήμου μας με μόνιμο προσωπικό.
Να έχουν επιπλέον μοριοδότηση οι εργαζόμενοι που δούλεψαν με τα 8μηνα στον Δήμο και απέκτησαν εμπειρία.
Να αμείβονται με μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, την επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου για να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και τη συνολική λειτουργία της πόλης μας.
       Φραγκιουδάκης Γεώργιος
       Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ


Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος εκπαιδευομένων, παιδιών, νέων και ενηλίκων, λειτούργησαν, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, οι πολλές και ποικίλες δομές και δράσεις του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Ανάμεσα στο πλήθος των δράσεων του και το Εργαστήρι Πληροφορικής, το οποίο παρέχει πιστοποιημένα διπλώματα, η Εκπαιδευτική Ρομποτική και η Ακαδημία Σκακιού. Περισσότεροι από 100 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μετείχαν των δράσεων αυτών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για την φετινή εκπαιδευτική περίοδο. Ενδεικτικό της ποιότητας του έργου των, το γεγονός ότι ικανό μέρος από το μαθητικό δυναμικό των ανωτέρω δράσεων έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς και αγώνες, με αρκετούς από τους μετέχοντες να αποκτήσουν σχετικές βεβαιώσεις, αναγνωρισμένες από το κράτος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Τσατσαρωνάκειου, δήλωσε: «Χαιρόμαστε την πρόοδο και την εξέλιξη ανθρώπων του τόπου μας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, που μετέχουν στο πλήθος των εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, κ.α. δραστηριοτήτων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Κοιτίδα πολιτισμού το Τσατσαρωνάκειο, δίδει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να βελτιώσουν την κριτική σκέψη, να οξύνουν τις ικανότητες τους στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, αναπτύσοντας και νέες δεξιότητες, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των έμπειρων και πιστοποιημένων Εκπαιδευτικών μας.  Τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η εκπαιδευτική χρονιά για το Εργαστήρι Πληροφορικής, την Εκπαιδευτική Ρομποτική και την Ακαδημία Σκακιού, όπου μετείχαν περισσότεροι από 100 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, αρκετοί από τους οποίους είχαν ευκαιρίες επιτυχούς συμμετοχής σε διαγωνισμούς, αποκτώντας όχι μόνο προσόντα, αλλά κυρίως, εμπειρίες ζωής. 
Ευχαριστούμε τους έμπειρους Εκπαιδευτικούς των Τμημάτων αυτών κα Δέσποινα Αξυπολύτου και κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, ως και όλους τους Εκπαιδευτικούς και Εθελοντές του πλήθους των δραστηριοτήτων του Πολύκεντρου (Ωδείο, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Χορωδίες, Σχολές Αγιογραφίας, Χειροτεχνίας, Θεατρικό Εργαστήρι, κ.α.), δομές και δράσεις, πολλές από τις οποίες θα συνεχίσουν την λειτουργία τους κατά την περίοδο του θέρους, όπως το Ωδείο, οι Χορωδίες, κ.α. και μετέχουν, σε εβδομαδιαία βάση, περισσότεροι από 350 νέοι, έφηβοι και ενήλικες. Με χαρά σας περιμένουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ως και όσους άλλους επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, σε όποια δραστηριότητα του Ωδείου σας εκφράζει», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.    
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΟS

Στη ΜΕΤΚΑ κατέληξε το έργο κατασκευής του νέου πολυτελούς IKOS Kissamos στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες, ο αντιπρόεδρος και CEO της METKA, Ντίνος Μπενρουμπή, η εταιρεία του ανέλαβε το κατασκευαστικό έργο για το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στην Κίσαμο Χανίων.
Το Δεκέμβριο του 2023 είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων και η σχετική οικοδομική άδεια.
Η νέα μεγάλη επένδυση, ύψους 125 εκ. ευρώ από τον όμιλο Sani / Ikos για το νέο resort 5 αστέρων στην Κρήτη, θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισάμου.
Για τον λόγο αυτόν ο όμιλος αγόρασε περισσότερα από 33 διαφορετικά αγροτεμάχια στην περιοχή και προετοιμάζει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης στην έκταση 203 στρεμμάτων.
Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 414 δωματίων, σουιτών και bungalows, με 1.280 κλίνες, και θα αναπτυχθεί κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων.
Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.
Περισσότερα ΕΔΩ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΕΠΟΦΕΚ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Επιστολή συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023, για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών
Κυρία Πρόεδρε, Αγαπητές φίλες και φίλοι
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. (με μέλη 48 πρωτοβάθμιους πολιτιστικούς συλλόγους ) μετά το Δ.Σ. την Δευτέρα 10/6/2024 και με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, επιθυμεί με την παρούσα επιστολή, να εκφράσει τη βαθύτατη συμπαράστασή της στο Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023 και στους 1.500.000 πολίτες που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του ασύλου των βουλευτών.
1. Ανάγκη για δικαιοσύνη και αποκατάσταση της αλήθειας: Η τραγωδία στα Τέμπη άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική κοινωνία, με τις οικογένειες των θυμάτων να βιώνουν ανείπωτο πόνο και αδικία. Η αναζήτηση δικαιοσύνης δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα των πληγέντων, αλλά καθήκον της κοινωνίας και του κράτους. Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενίσχυση της πίστης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ενισχύοντας την απονομή δικαιοσύνης, όχι μόνο στηρίζουμε τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά συμβάλλουμε και στη διασφάλιση ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.
2. Αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών: Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων είναι επίσης καίριας σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών.
Η διαφάνεια και η λογοδοσία των αρμόδιων αρχών μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μελλοντικά περιστατικά αμέλειας ή κακοδιαχείρισης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι υπεύθυνοι θα δρουν με μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα.
3. Ενίσχυση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας: Η συμμετοχή 1.500.000 πολιτών στη διαδικασία ψηφοφορίας για την κατάργηση του ασύλου των βουλευτών αποτελεί σημαντική απόδειξη της λαϊκής βούλησης για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στο πολιτικό σύστημα. Το άσυλο των βουλευτών, όπως ισχύει σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προστασίας έναντι νομικών συνεπειών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πραγματικών ευθυνών. Η κατάργηση του ασύλου θα προάγει τη λογοδοσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
4. Διαφάνεια και υπευθυνότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων: Η διαφάνεια στις ενέργειες των εκλεγμένων αντιπροσώπων είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία. Η κατάργηση του ασύλου θα επιτρέψει τη δικαστική διερεύνηση πιθανών ατασθαλιών ή παρανομιών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Οι βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του λαού, πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες νομικές συνέπειες με όλους τους πολίτες, ενισχύοντας έτσι την αρχή της ισονομίας.
5. Υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου στηρίζει ακλόνητα τις πρωτοβουλίες που προάγουν τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και τη δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι η απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα των Τεμπών και η κατάργηση του ασύλου των βουλευτών θα συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο διαφανούς κράτους. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών είναι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται από όλους τους θεσμούς της χώρας.
Είμαστε στο πλευρό σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί σας για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον.
Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Μέρος 1ο 
Φιλοζωική.
Η απορία μου ειναι αν η φιλοζωική και συν αυτής έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα ή απλά θέλουν να εξαντλήσουν τα όρια όλων μας... μιας και βλέπω οτι δεν σταματάνε, να γράφουνε και να μας υποβαθμίζουν.
Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή στο ψήσιμο του μοσχαριού υπεύθυνοι ειναι άλλοι.. 
Ούτε σφαγιάστηκε δημόσια το ζώο, ούτε έγινε για πρώτη φορά, παγκόσμια ένα τετοιο γεγονός, και φυσικά όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν το ζώο έχουν κατατεθεί στα σχετικά Γραφεία.
Λογικά με την..... ίδια λογική που αναζητά η φιλοζωική πατήματα να δυσφημίσει μια περιοχή, θα μπορέσουν και υπεύθυνοι της εκδήλωσης να ζητήσουν το καταστατικό της φιλοζωικής να δούνε κατά πόσο ειναι στην αρμοδιότητα τους οι έλεγχοι αυτοί.
Όσο φιλόζωοι και να είμαστε η ουσία ειναι μια, το 2023 μόνο, 6,8 εκατομμύρια τόνους βοείου κρέατος διατέθηκαν στην αγορά της Ευρώπης.
Υ.Σ Και μην μου πείτε οτι τα κάνετε επειδή δεν εχετε ξαναδεί σούβλισμα .....γιατί υπολογίζω οτι οι μισές απο τις κυρίες που δυσανασχέτησαν, η χαρά τους ειναι να ξετσιμπήσουν την πέτσα του αρνιού το Πάσχα... 

Μέρος 2ο 
Εμείς...
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα λίγες μέρες για να μην πάρω μπρος αμέσως μπας και δω να στηρίζουν την προσπάθεια του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου Καλουδιανών και οι φορείς της περιοχής μας. 
Καλό είναι αν δεν το έχουν πράξει που δεν το βλέπω και πουθενά να αρχίσουν από "τούδε και πέρα".
Ερωτώ λοιπόν και περιμένω μια απάντηση.
Γιατί δεν στηρίχτηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Καλουδιανών από τον ΕΠΟΦΕΚ;
Γιατί δεν στηρίχτηκαν οι επαγγελματίες της πλατείας από τον ΝΕΣΚ;
Γιατί δεν στηρίχτηκαν κάτοικοι, επαγγελματίες, πολιτιστικός σύλλογος από τον Δήμο μας;
Γιατί δεν στηρίχτηκε η εκδήλωση του χωριού από την τοπική κοινότητα;
Είμαστε σίγουρα στον πλευρό όλων αυτών και καλό είναι να αρχίσουν όλοι όσοι έχουν τις καλές καρέκλες να καταλαβαίνουν και λίγο της υποχρεώσεις τους.
Φτάσαμε σε σημείο να μπαίνουν όλοι οι παραπάνω χορηγοί σε κάθε τέτοια ή παρόμοια εκδήλωση αλλά όταν βρεθεί η ώρα που πρέπει να στηρίξουν το δίκαιο της περιοχής τους γενικά και ειδικά είναι άφαντοι.
Όλοι ξέρουμε από πού πηγάζει αυτό .. αλλά καιρός να καταλάβουν και οι εκλεγμένοι μας τις υποχρεώσεις τους.
Υ.Σ Εν κατακλείδι κανείς δεν είναι ποιο φιλόζωος απο μένα, σέβομαι και αγωνίζομαι για την μη κακοποίηση των ζώων αλλά ως σ ένα βαθμό... 
Το μυαλό μου ακόμα δεν έγινε χυλός ..

 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ

Μία ελληνική παραλία, το Ελαφονήσι στην Κρήτη, περιλαμβάνεται στο Top 5 του Ευρωπαϊκού Δείκτη Παραλιών 2024, που συνέταξαν για μία ακόμη χρονιά οι ειδικοί του Quotezone.co.uk στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τον ιδανικό προορισμό για διακοπές στην παραλία.
Ωστόσο, με υπολογιζόμενη ημερήσια δαπάνη στα 184 ευρώ, το Ελαφονήσι είναι η δεύτερη πιο ακριβή παραλία της λίστας με τις δέκα καλύτερες παραλίες.
Ο δείκτης, που δημιούργησαν οι εμπειρογνώμονες ταξιδιωτικής ασφάλισης του Quotezone.co.uk, κατατάσσει δέκα δημοφιλείς ευρωπαϊκές παραλίες με βάση παράγοντες όπως η θερμοκρασία της θάλασσας και του αέρα, οι κριτικές 5 αστέρων, το μέσο ημερήσιο κόστος και το ύψος των κυμάτων.
Η παραλία Nissi Beach στην Αγία Νάπα της Κύπρου ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης, γνωστή για τα γαλαζοπράσινα νερά της, τη χρυσή άμμο, τις ζεστές θερμοκρασίες της θάλασσας και του αέρα.
Αυτός ο απόλυτος παραθαλάσσιος προορισμός έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητά του και προσφέρει ένα φιλικό προς τον προϋπολογισμό ημερήσιο κόστος €103, το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστεί κανείς για μια ημερήσια εκδρομή, όπως γεύματα, μεταφορά, ακόμη και διανυκτέρευση.
Η παραλία Mellieha Bay της Μάλτας είναι η δεύτερη στη λίστα, προσφέροντας κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για καταδύσεις, αλλά και κολύμπι.
Η παραλία Portoroz στη Σλοβενία είναι ένα κρυφό στολίδι της Ευρώπης, η οποία εισήλθε στην πρώτη τριάδα λόγω του συνδυασμού χαμηλού κόστους, ζεστής θερμοκρασίας της θάλασσας και ήπιων κυμάτων, που την καθιστούν ασφαλή παραλία για μικρά παιδιά.
Τα ελληνικά νησιά είναι απίστευτα δημοφιλή στους τουρίστες, και ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία όμορφων παραλιών, η παραλία Ελαφονήσι στην Κρήτη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στη λίστα.
Στην αντίπερα όχθη, μια παραλία στην Κορσική της Γαλλίας ήρθε τελευταία στην κατάταξη, κυρίως λόγω των ακριβών εξόδων για φαγητό, διαμονή και μεταφορά, που κοστίζουν στους ταξιδιώτες υπερδιπλάσια χρήματα, σε σύγκριση με τον φθηνότερο προορισμό, τη Σλοβενία.
Σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικής ασφάλισης στην Quotezone, Greg Wilson, δήλωσε:
“Οι ταξιδιώτες που επιδιώκουν την τέλεια καλοκαιρινή απόδραση θα αναζητήσουν προορισμούς όπου μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και να χαλαρώσουν στην παραλία χωρίς να ανησυχούν για τα μεγάλα κύματα και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ομάδα μας εξέτασε δέκα δημοφιλείς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών σε όλη την Ευρώπη, κατατάσσοντάς τους με βάση παράγοντες όπως οι θερμοκρασίες νερού και αέρα, τα κύματα και οι κριτικές 5 αστέρων. Ένας άλλος παράγοντας που λάβαμε υπόψη μας ήταν το μέσο ημερήσιο κόστος σε κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, των μεταφορών και των ξενοδοχείων, καθώς πολλές οικογένειες αναζητούν διακοπές φιλικές προς τον προϋπολογισμό”.
Σύμφωνα με τον κ. Wilson, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Παραλιών 2024 αποκάλυψε ότι η παραλία Nissi Beach, στην Αγία Νάπα της Κύπρου, είναι ο νούμερο ένα παραλιακός προορισμός με εξαιρετική βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, υψηλότερα από μερικούς από τους πιο φημισμένους, ευρωπαϊκούς παραλιακούς προορισμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας και του αέρα, καθώς και λόγω του ότι είναι από του πιο προσιτού από πλευράς ημερήσιων εξόδων.

ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ....

Με έγγραφο της στην διαύγεια η ΚΤΥΠ Α.Ε μας ενημερώνει οτι εγκρίθηκε η κατεδάφιση του κτηριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ Κισάμου, μάλιστα με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2024.  
Το βλέπετε παρακάτω.
Αυτό φυσικά μας μπερδεύει λιγο μιας και δεν ξέρουμε με ακρίβεια αν πρόκειται για την παλιά κατεδάφιση του Αυγούστου του 2022 ή για μια νέα κατεδάφιση που έχει να κανει με τα παλαιά θεμέλια που ειναι ακόμα στην γη.
Σίγουρα στον δήμο μας που παρακολουθούν απο κοντά τις εξελίξεις και μας ενημερώνουν πάντα, θα ξέρουν για το τι σημαίνει αυτό το έγγραφο.
Πάντως όπως φαίνεται ειναι ολόφρεσκο ...φυσικά αν δεν πρόκειται για κάτι νέο και ειναι απόφαση για την παλιά κατεδάφιση που έχει γινει πριν 2 χρόνια τότε τρέχουμε με καλές ταχύτητες προς την υλοποίηση της υπόσχεσης και η 25ετία φαντάζει δυνατή ως προς την ολοκλήρωση των έργων.
Είμαι σίγουρος οτι η επιτροπή (αν υπάρχει ακόμα) θα μας ενημερώσει.


ΕΝΑΡΞΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ο Δήμος Κισσάμου ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 26 Ιουνίου ξεκινούν οι εγγραφές για τα δωρεάν μαθήματα κολύμβησης «Εις μνήμην του Θεόδωρου Εμμ. Σταθάκη». 
Τα μαθήματα θα παραδίδονται, πρωινές ώρες, σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στην παραλία ¨Μαύρος Μώλος¨.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
1. Αίτηση συμμετοχής (παρέχεται κατά την εγγραφή). 
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 από το Γονέα (παρέχεται κατά την εγγραφή).
3. Βεβαίωση υγείας του παιδιού από παιδίατρο που θα αναφέρει ότι το παιδί είναι υγιές.
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη του Θεόδωρου Εμμ. Σταθάκη και αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται είτε στη Γραμματεία του Δήμου είτε ηλεκτρονικά στο e-mail dkisamou@gmail.com έως και τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δήμου στο τηλέφωνο 28223-40200.
Εκ του Δήμου.

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έλευση Χαριτοβρύτου Σταυρού στην Κίσαμο

Το εσπέρας της ημέρας του Αγίου Πνεύματος τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνήματος του σπηλαιώδους Ι. Ναού, Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος ευρίσκεται στην θέση «Ντάμιαλης», λίγο πριν το λιμάνι της Κισάμου. Ναός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ο οποίος, κατά την παράδοση, ιστορείται από τον 10ο αιώνα, κτίσμα του Οσίου Κυρ-Ιωάννη του Ξένου. Τόσο ο Ναός, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος του ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, εξωραΐστηκαν, καλλωπίστηκαν, σε χρόνο ταχύτατο, καθώς, παρά το μέγεθος και τον όγκο των πολλών εργασιών που απαιτήθηκαν, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν ακριβώς σε ένα (1) μήνα, υλοποιώντας εγκεκριμένη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία έδωσε την έγκριση 21 Μαΐου. 
Των Θυρανοιξίων προηγήθηκε υποδοχή χαριτοβρύτου Σταυρού του Οσίου Ευμενίου του Κρητός, του νέου, τον Οποίο όταν ήταν εν ζωή, χάρισε σε πνευματικό του παιδί, τον Παν. Αρχ. π. Ιερόθεο Δασκαλάκη, Κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με την παραγγελία «… με τον Σταυρό αυτό να σταυρώνεις τον κόσμο». Ακολούθησαν τα Θυρανοίξια του Ναού, αποκάλυψη αναθηματικής πλακός και Αρχιερατικός Εσπερινός, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, κατά την διάρκεια του οποίου απένειμε στον μηχανικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου κ. Απόστολο Ανδρεάδη, την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σταυρό του Αγίου Νικηφόρου του λεπρού. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ.Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τον Παν. Αρχ. π. Ιερόθεο Δασκαλάκη, δια «την μεγάλη ευλογία που κόμισε», ευχαριστώντας και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο «δια την ευλογητική άδεια» ανέφερε: «Μεγάλη η συγκίνηση μας και πολύ η χαρά μας καθότι αξιωθήκαμε, 77 χρόνια μετά από τα εγκαίνια του όμορφου και ιδιαιτέρου κάλλους σπηλαιώδους αυτού Ιερού Ναού, να προβούμε, με την Χάρι του Θεού και τις ακοίμητες πρεσβείες του Τίμιου Προδρόμου, στην εκ βάθρων ανακαίνιση του ιερού ετούτου τόπου ως και στον εξωραϊσμό και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου του, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του. 24 Ιουνίου του 1947, δηλαδή την ίδια ημερομηνία με την σημερινή, 24 Ιουνίου, πριν από 77 ολόκληρα χρόνια, ο τότε Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου, Ευδόκιμος, είχε τελέσει τα Ιερά Εγκαίνια ετούτου του Ναού. Και εμείς αξιωνόμαστε σήμερα 77 χρόνια μετά, χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό αυτό όταν πήραμε την τελική απόφαση αλλαγής της ημερομηνίας, αφού είχαμε προγραμματίσει την τέλεση των Θυρανοιξίων δια την 23η  Ιουνίου (παραμονή της εορτής του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου), την οποία μετακινήσαμε κατά 1 ημέρα, καθώς συνέπιπτε με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, αξιωνόμαστε, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, 24 Ιουνίου, να τελούμε τα Θυρανοίξια του ίδιου Ναού! 
Είναι σαφές, πιστεύουμε, ότι  αυτό δεν λογίζεται ως «τυχαίο» γεγονός, καθώς στην ζωή της Εκκλησίας δεν υπάρχουν «τυχαιότητες», πρόκειται περί  «θείας συγκυρίας», με πολλά μηνύματα για όλους μας». Αναφερόμενος στον λόγο απονομής της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως στον πολιτικό μηχανικό κ. Απόστολο Ανδρέαδη, ο ομιλών Ιεράρχης, σημείωσε: «Πολλοί οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση απονομής της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον αγαπητό μας κ. Απόστολο Ανδρεάδη, μηχανικό της Ι. Μητροπόλεως μας καθώς, έμπειρος και αποτελεσματικός ως είναι, διευθετεί και λύνει θέματα και προβλήματα της ειδικότητας του, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του, αφιλοκερδώς, με περισσή προθυμία. Τον τελευταίο μήνα εγκατέλειψε όλες τις άλλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις και επέβλεπε το έργο αυτό από 6-8 ώρες ημερησίως!» Μνημόνευσε και ευχαρίστησε, επίσης, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στο πρόσωπο της δρ. Ελένης Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία και την εκπροσωπούσε στην τελετή των Θυρανοιξίων, σημειώνοντας «… χωρίς την πολύτιμη αρωγή της κας Υπουργού Πολιτισμού η σημερινή ημέρα έμοιαζε πολύ μακρινή», ως και την κα. Παπαδοπούλου «…δια την κατανόηση αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου και την ουσιαστική συμβολή της». Ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, «δια την διάθεση ηλεκτρολόγου και υδραυλικού του Δήμου, ως και μέρος των υλικών που χρησιμοποίησαν». Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες  έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος στην Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ΙΚΟS ΑΕ, «δια την άμεση απόκριση της  σε αίτημα χορηγίας για την κάλυψη μέρους του υψηλού κόστους, με την απλόχερη χορηγία των 10.000€», παρακαλώντας την παρισταμένη εκπρόσωπο της εταιρείας κα Δέσποινα Τζιτζιού, Σύμβουλο Επικοινωνίας της  Sani/Ikos Group, «όπως μεταφέρει αρμοδίως τις ευχαριστίες». Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε τον κ. Ιάκωβο Χονδράκη «..πολύτιμο αρωγό και συνοδοιπόρο στο ταπεινό μας έργο, πάντα παρών και πρόθυμος», ως είπε, δια τις πολλές του διευκολύνσεις του διημέρου (καρέκλες, 3000 κρύα νερά, επαγγελματικούς ανεμιστήρες, κ.α.), προσφέροντας προς όλους αγιογραφημένη, με φυσικά χρώματα, παράσταση του Τιμίου Προδρόμου, πάνω σε μεγάλο βότσαλο. Ευχαρίστησε, ονομαστικά, και όλους τους εμπλεκομένους ως και όσους εργάστηκαν στο έργο. Ευχαριστιακά αναφέρθηκε στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελο Κουμαρτζάκη «ο οποίος πολύ έχει κοπιάσει και πολύ χρόνο διέθεσε τον μήνα αυτό για τον συντονισμό, την οργάνωση, ως και άλλα πολλά, συμβάλλοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά», ως και στον Παν. Αρχ. π. Χρύσανθο Τσαχάκη, υπεύθυνο της λαχειοφόρου κληρώσεως που ακολούθησε, επίσης σε όλους τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, τους χορηγούς των πλούσιων δώρων και τους πολλούς εθελοντές. Της επομένης των Θυρανοιξίων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση του Τιμίου Σταυρού, προ της αναχωρήσεως Του. Απρόσμενη η συμμετοχή και προσέλευση πλήθους προσκυνητών, οι οποίοι κατέκλυσαν το ιερό προσκύνημα, κατά το διήμερο, αναμένοντας υπομονετικά επί ώρα, να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του Τιμίου Προδρόμου. 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΜΠΑΛΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΡΥΓΗΤΗ...

Το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μάλλον ήθελαν να εφαρμόσουν κάποιοι επιτήδειοι και αφού μπήκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Μπάλου αποφάσισαν να το παίξουν και αυτοί εισπράκτορες... έτσι κατά ομολογία υπαλλήλων του δήμου Κισάμου, έστησαν δικό τους ταμείο εισπράττοντας όσους κατηφόριζαν προς την λιμνοθάλασσα. 
Το μοντέλο αυτό μάλλον βασίζεται σε ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ελεγχθεί αφενός ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά και να υπάρξουν έσοδα (και για άλλους) από την εκμετάλλευση των απάτητων περιοχών μας.

Πέρα από την σοβαρότητα της υπόθεσης που στο τέλος μάλλον δεν στηρίχθηκε απο τους καταγγέλλοντες, έφτασαν στον τόπο άνδρες του Α.Τ Κισάμου, φαίνεται πόσο είναι απροστάτευτες αυτές οι περιοχές, με τους διάφορους τρυγητάδες.

Την υπόθεση βέβαια όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν στηρίχθηκε αφού ο καταγγέλλων δημοτικός υπάλληλος στο τέλος δεν ήταν και σίγουρο οτι είχε γινει κάτι το μεπτό.

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑI ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, ημέρα της εορτής των Αγίων ενδόξων Πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων  Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, εορτάζει ο Ιερός Ναός των Αγίων  στο Κάτω  Παλαιόκαστρο  Κισάμου.
 Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :
-Την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
19.30   Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας. 
-Το Σάββατο 29 Ιουνίου.                                                                                                                    7.30   Όρθρος και πανηγυρική Θεία  Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας.
Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου 

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Κάτω Παλαιόκαστρο -βλέπουμε την φώτο απο την ημέρα των εγκαινίων 29 Ιουνίου 1952 θεμελιώθηκε από τον Μ. Πολιουδάκη το 1950 και ολοκληρώθηκε από τους τεχνίτες αδελφούς Στιβανάκη το 1952 με την βοήθεια βέβαια και πολλών χωριανών.
Μάλιστα όπως αναφέρει και ο κ. Χαρτζουλάκης:
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μια ομάδα από 10 χωριανούς, μεταξύ των οποίων και ο Πολιουδάκης, που πολέμησαν στην Αλβανία εναντίον των Ιταλών επέστρεφε στην Κρήτη. Μετά από μέρες παραμονής στο Γύθειο, επιβιβάστηκαν σε ένα ψαροκάικο και παρακάλεσαν τον ψαρά να τους μεταφέρει στη Κίσαμο. 
Φτάνοντας στη Γραμβούσα, είδαν πολύ κόσμο και φοβήθηκαν ότι τους πρόδωσαν και τους περίμεναν οι Γερμανοί. Όταν πλησίασαν είδαν ότι ήταν ντόπιοι που γιόρταζαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που είναι στη Γραμβούσα.
Χαρούμενοι που γύρισαν σώοι στη Κίσαμο έταξαν να κτίσουν μια εκκλησία στο χωριό τους αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου Πέτρου και Παύλου στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου εορτάζει το βυζαντινό ερημοκλήσι του Τηγανιού.
Σάββατο 29 Ιουνίου στην Ήμερη Γραμβούσα "Η Σύναξης των 12 Αποστόλων". 
Το Σάββατο η αναχώρηση για το νησί των Πειρατών, με καραβάκι από το λιμάνι Κισάμου στις 6.30 και επιστροφή στις 12.00 τα μεσάνυχτα. 
Τιμή εισιτηρίου 10€ παιδιά ως 12 ετών δωρεάν.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΝΑΣΚΑΛΕΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Το Αννουσάκειο Ίδρυμα, Κέντρο Α-Α ‘Ο Άγιος Σπυρίδων’ της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, σας καλεί να παρακολουθήσετε την μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο ‘Ανθρώπων Ανασκαλέματα’, στις 10 Ιουλίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου - Πυροσβεστικής.  
Σε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, οι ένοικοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος, σας καλούν να  βιώσετε διδακτικά μηνύματα και προσμένουν να τους χειροκροτήσετε για την προσπάθεια  προσφοράς προς τις μελλούμενες γενιές. 
Τα κείμενα είναι δημιούργημα των ίδιων των συμμετεχόντων, στα πλαίσια της έκφρασης  σκέψεων και συναισθημάτων, ως μία βιωματική εμπειρία ζωής. 
Επιμέλεια Θεατρικής Παράστασης : κ. Θεώνη Κουτσουνάκη
Επιμέλεια Χορωδίας: π. Ιωάννης Τζωρτζάκης
Είσοδος Ελεύθερη

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Κίσαμος από την αρχή»
Στο πλαίσιο των εκ του νόμου τυπικών υποχρεώσεών του ο Δήμος Κισάμου φέρνει θέμα «Συγκρότησης επιτροπής τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Κισάμου». 
Ως παράταξη. αλλά και προσωπικά ο ίδιος, επισημαίνουμε εν συντομία τα παρακάτω : 
- Αν και δεν μου αρέσει να ομιλώ για λογαριασμό άλλων, είναι τυχαίο άραγε ότι οι τρεις τρανταχτές αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από την προηγούμενη δημοτική αρχή ( 2019-2023) είχαν να κάνουν με ζητήματα παιδείας, καθημερινότητας- ηλεκτροφωτισμού (η δική μου), πολιτισμού και τουρισμού ;
- Γνωρίζοντας πράγματα νοοτροπίας και αντίληψης από τα μέσα, θα παρομοίαζα την φιλοσοφία και το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής Μυλωνάκη για τον τουρισμό, με την οδηγική συμπεριφορά ενός αρχάριου οδηγού που του δίνουνε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο αγώνων της φόρμουλα 1 .
- Εάν υπήρχε οίκος αξιολογήσεων των επιδόσεων σχεδιασμού, οργάνωσης και εργασίας  στο κομμάτι του τουρισμού, την παράταξη του κ. Δημάρχου θα την βαθμολογούσε ασφαλώς με τρία (3) Α : ΑΓΝΟΙΑ , ΑΠΡΑΞΙΑ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι η επίδοση αυτή «οξυγονώνεται» δυστυχώς  από τα αντίστοιχα τρία (3) Α , με τα οποία συμπεριφέρονται  και ορισμένοι  συνδημότες μας: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ !!!
Ευχόμαστε ειλικρινά, ο συμπαθής κ. αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες τουρισμού να μην αποδειχθεί ένα ακόμη «υποζύγιο» αχθοφορίας της αποτυχίας της ομάδας διοίκησης του Δήμου μας. 
Παρακάτω, ορισμένες προτάσεις μας, ώστε ο κ. αντιδήμαρχος και η επιτροπή που θα συσταθεί να τις επεξεργαστούν (οψέποτε και εάν θα υπάρξει σύγκληση και εργασία της επιτροπής ) :  
1. Σύσταση ειδικού κέντρου στο δήμο (που θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη υπηρεσία σε δικό του χώρο ) με στελέχωση  από εξειδικευμένα άτομα( τα οποία θα έχουν παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια) για πλήρη τουριστική ενημέρωση και πληροφόρηση για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών- τουριστών στην περιοχή. 
2. Εμπλουτισμός και διαμόρφωση της ιστοσελίδας του δήμου, συνεχής ενημέρωση και ανανέωση με τις δράσεις του δήμου και των φορέων της περιοχής( λ.χ. ΕΠΟΦΕΚ) . Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού (βλ. φωτογραφικό αρχείο Ανυφαντάκη) . 
3. Διαφημιστικές καταχωρήσεις περιοχών του Δήμου μας πέραν των ήδη προβεβλημένων ( ακόμη και του ίδιου του κέντρου της πόλης). 
4.Συνεργασία του δήμου με τα τοπικά τουριστικά γραφεία για δημιουργία τουριστικών πακέτων διαφόρων μορφών τουρισμού .
5.Συμμετοχή του δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με ΕΟΤ και υπουργείο τουρισμού.
6.Συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής για προβολή των προϊόντων τους.
7.Έχοντας σαν μοχλό  ανάπτυξης το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει η ενδοχώρα της  περιοχή μας το οποίο προσφέρει  τοπία μοναδικής ομορφιάς και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος είναι αλληλένδετος με το περιβάλλον, μπορούν να προβληθούν  δραστηριότητες στη φύση, άμεσα  να λειτουργήσει  η ήδη επιχειρούμενη καταγραφή-αποτύπωση των μονοπατιών της περιοχής και σηματοδότηση τους με απλά σημάδια και ταμπέλες .
8.Πρόγραμμα εκπαιδευτικού τουρισμού (μοντέλο  Ritchie) : οικολογικός τουρισμός (ecotourism) και  πολιτιστικός τουρισμός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός ενηλίκων και ηλικιωμένων, Μαθητικός/σχολικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος), Φοιτητικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος). Θρησκευτικός τουρισμός (σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κ.Σ.
9.Εμβάθυνση, κατανόηση και διάχυση ενημέρωσης του Γ.Π.Σ. για καθορισμό τουριστικών περιοχών. 
10.Στοχευμένο πρόγραμμα εύρεσης  χορηγιών που θα στηρίζει οικονομικά και επικοινωνιακά το πλάνο  τουριστικής ανάπτυξης.
Με εκτίμηση 
ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου.