Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

ΜΙΑ ΑΡΧΙΣΥΝΑΓΩΓΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Αν και η Κίσαμος που καταστράφηκε το 365 μ.Χ ήταν μια γνήσια Ρωμαϊκή πόλη με τους ναούς της Ελληνορωμαϊκής θρησκείας σε Πολυρρήνια και Μένιες, της Αρτέμιδας, εντούτοις φαίνεται ότι λίγο πριν το σεισμό το Χριστιανικό όσο και το Εβραϊκό στοιχείο είχε ριζώσει στην πόλη μας.  
Η Κίσαμος είναι μια απο τις 20 πρωτοχριστιανικές επισκοπές της Κρήτης με πρώτο επίσκοπο τον Ευκίσσιο που παραβρέθηκε στην σύνοδο της Σαρδική το 343 μ.Χ λίγο πριν την καταστροφή της. 
Την ίδια ώρα το εβραϊκό στοιχείο στην πόλη είναι μεγάλο, μάλιστα υπήρχε και συναγωγή κάπου,  δυστυχώς η αρχαιολογική σκαπάνη ακόμα δεν την βρήκε. Πάντως υπάρχει σχετική επιγραφή με αναφορά στην αρχισυναγώγισσα Κισάμου Πρεσβυτέρα Σοφία.
Εδώ θέλω να σημειώσω οτι είναι η πρώτη και μοναδική επιγραφή που έχει βρεθεί και υπάρχει σε ολάκερη την Κίσαμο με αναφορά του ονόματος της πόλης ΚΙCΑΜΟΥ. (Τρίτη βορινή αίθουσα 1ου ορόφου Μουσείου Κισάμου). Μια ακόμα μολύβδινη βούλα υπάρχει 6ου αιώνα στο Μουσείο Ρεθύμνης με την επιγραφή "Εκκλησία Κισάμου" την οποία όμως δεν την έχω δει ούτε και φωτογραφίσει.
Το όνειρο των αρχαιολόγων ειδικά της Βυζαντινής αρχαιολογίας (Ανδριανάκης ιδαίτερα) ήταν να βρεθεί η πρώτη παλαιοχριστιανική εκκλησία της πόλης (Βασιλική), αφού με τα στοιχεία που υπήρχαν (επίσκοπο) σίγουρα θα υπήρχε.
Οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι βρισκόταν κάπου κάτω απο τα σπίτια που κτίστηκαν προ του 1940 απέναντι από την γνωστή γωνία του 41, ανατολική Σκαλίδη, μιας και έχουν βρεθεί πάρα πολλά παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά δάπεδα που έφταναν ως και την Ηρώων Πολυτεχνείου. Τον τελευταίο χρόνο όμως αυτό πάει να ανατραπεί μιας και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια παλαιοχριστιανική εκκλησία (κοντά εκεί) σχεδόν ανέπαφη που ελπίζω τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια όλων των ενδιαφερόμενων να γίνει η αποκάλυψη της και να γίνει  Χριστιανικό μνημείο σε ολάκερη την Κρήτη. 
Υ.Σ Να θυμίσω, αν και σε μας δεν χρειάστηκε να γίνει μιας και ο σεισμός του 365 μ.Χ διέλυσε τα πάντα, ότι το 381 μ.Χ ο Θεοδόσιος Α΄, ο τελευταίος αυτοκράτορας του ενιαίου ρωμαϊκού κράτους, καταπατώντας το διάταγμα των Μεδιολάνων, ξεκινά διώξεις κατά των πιστών των αρχαίων θρησκειών. Μεταξύ 389-392 διατάζει την απαγόρευση άσκησης των αρχαίων θρησκειών με ποινή το θάνατο σε όσους το αθετούν. Είναι η εποχή που καταστράφηκαν πολλοί ναοί και ιερά αρχαία αντικείμενα από τους χριστιανούς σε ολόκληρη την αυτοκρατορία και φυσικά στην Κρήτη, και φυσικά και εδώ όσα δεν τα είχε αποτελειώσει ο τρομερός σεισμός του 365μ.Χ.
Δεύτερη δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: