Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2045 ΜΕΡΟΣ IV & V

 
(Μέρος IV) 
Γράφει ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Αθ. Κορτσαλιουδάκης  
«Η χώρα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη, ίσως, ιστορική καμπή της μετά τη Μεταπολίτευση. Φαίνεται ότι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος υποχωρούν πια μπροστά στις νέες προκλήσεις. Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα αποτελέσει την εμβληματική αλλαγή προς τον σκοπό αυτό και αυτό αποτελεί πια μονόδρομο. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει η πολιτική βούληση. Ας το δούμε και στην πράξη» . 
Αυτά γράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής 9.7.2023 ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Φλωρίδης. Αναζητήστε το άρθρο στο διαδίκτυο και διαβάστε το, αξίζει τον κόπο. 
Λησμόνησα να αναφέρω στα προηγούμενα μέρη ότι τα τέσσερα οράματα, οι τέσσερις άξονες ανάπτυξης τελούν σε αλληλουχία μεταξύ τους. Ο ένας στηρίζεται στον άλλο, όπως οι πυλώνες ενός οικοδομήματος. 
Είπαμε λοιπόν : Ένας ισχυρός, πολιτικά και οικονομικά αυτάρκης Δήμος, σε πρότυπο Συμπολιτείας που θα είναι σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία να ελκύσει ιδιώτες υποστηρικτές –επενδυτές με όραμα την δημιουργία ενός μοντέρνου, σύγχρονου και καινοτόμου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου που θα χωροθετηθεί σε εκτάσεις στους σημερινούς Δήμους Κισάμου και Καντάνου –Σελίνου, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ενός Ιδιωτικού Πανεπιστημίου , για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές υψηλού μορφωτικού και οικονομικού προφίλ. Που θα φιλοδοξήσει εξαρχής να απευθύνεται σε ελίτ. Γιατί ο τόπος μας αξίζει να φιλοξενεί την ελίτ. 
Για κάντε εικόνα στο μυαλό σας άνθρωποι από όλο τον κόσμο , υψηλού κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, με υψηλό δείκτη νοημοσύνης να έρθουν να σπουδάσουν, να διδάξουν και  να εργαστούν σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη (δεν το λέω εγώ, οι αναφορές των επισκεπτών το λένε) . Φανταστείτε οι μέχρι σήμερα προορισμοί για τουρίστες (κάθε λογής και μορφής) να μετατραπούν σε προορισμό ειδυλλιακών σπουδών.
Η ιδέα για αυτό το έργο (βαρβαριστί project) έχει τόσο ευρύ περιεχόμενο, που ασφαλώς το παρόν κείμενο αδυνατεί να καλύψει. 
Το όραμα ωστόσο είναι εκεί και περιμένει. Η εικόνα και η μορφή της περιοχής μας θα αλλάξει και θα παύσει να είναι εκείνη που γνωρίζαμε. Αντέχουμε, μπορούμε, θέλουμε να ξεβολευτούμε ή θα αναμένουμε τον τουρισμό του airbnb και την γεωργική παραγωγή να μας σώσουν; 
Σε ένα βαθμό θα συνυπάρξουν, αλλά συμπληρωματικά όχι κυρίαρχα και άναρχα όπως σήμερα και σε κατεύθυνση με αβέβαιο παρόν και χωρίς κανένα μέλλον.
Πολλά θα ήθελα να αναφέρω εδώ για τις περαιτέρω ιδέες μου. Για όποιον ενδιαφέρεται αρκεί μία αναζήτηση στο διαδίκτυο σε προφίλ πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μέρη όπως το δικό μας. Και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών πραγματικά επαναστατικά. Ο αγώνας δρόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει ήδη ξεκινήσει. Χωρίς την ιδεοληψία των κρατιστών. Στην Κίσαμο φοβάμαι ότι δεν το έχουμε ούτε ως σκέψη …Googlάρετε…. ( όσοι πιστοί…) 
μερος V
Στα προηγούμενα μέρη ,ανέπτυξα την ιδέα-όραμα ενός μεγάλου «μητροπολιτικού» Δήμου, με γεωγραφικά όρια τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, τις Δ.Ε. Κολυμβαρίου και Βουκολιών από τον σημερινό Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Γαύδου και τον Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων, στον οποίο η πλέον δυναμική επένδυση της επόμενης 20ετίας (με φάσμα εφαρμογής και αλληλεπίδρασης σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου αυτού) η ίδρυση ενός Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, με χωροθέτηση σε περιοχές (ενδεικτικά) όπως η Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι.
Η συνένωση των ανωτέρω γεωγραφικών ενοτήτων και η ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου διεθνούς βεληνεκούς θα υπηρετήσουν το τρίτο κατά σειρά όραμα  δηλαδή τον διπλασιασμό  (εκ παραδρομής είχα αναφέρει τριπλασιασμό) του πληθυσμού του ανωτέρω μητροπολιτικού Δήμου , όπως γεωγραφικά περιγράφηκε, δηλαδή να υπερβούμε σε 20 έτη τις 50.000 κατοίκους συνολικά. Σήμερα αναφέρω ενδεικτικά, με βάση την απογραφή του 2021, αθροιστικά τα γεωγραφικά αυτά τμήματα έχουν συνολικά 28.446 πληθυσμό (10.632 Κίσαμος, 6.074 Σέλινο, 8.081 Δ.Ε. Κολυμβαρίου και Βουκολιών, και 3.659 Δήμος Κυθήρων και Αντικυθήρων). Ο στόχος είναι εφικτός.  
Με αδρές γραμμές θέτω το ερώτημα: Πόσος είναι ο πραγματικός πληθυσμός  φερ’ ειπείν της  Κισάμου; 
Είδαμε ότι κατά την  απογραφή του 2021 οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Κισάμου ανέρχονται σε 10.632. Οριακά δηλαδή πάνω από «μύριοι» … Με βάση τις πηγές ο γενικός πληθυσμός του Δήμου παραμένει σχετικά σταθερός, καθόσον η Δ.Ε. Κισάμου φαίνεται να απορροφά αυξητικά τις μειώσεις πληθυσμού στην Δ.Ε. Μηθύμνης (λιγότερο) και στην Δ.Ε. Ιναχωρίου (περισσότερο). Μην βιάζεστε … Ο συλλογισμός μας είναι λάθος …. Επανερχόμαστε στο ερώτημα : «..Πόσος είναι ο πραγματικός πληθυσμός της Κισάμου …»; Λυπούμαι να πω ότι και το ερώτημα μου είναι λάθος … 
Θα επαναδιατυπώσω το ερώτημα : 
Πόσοι κάτοικοι ζουν στην Κίσαμο ( στα διοικητικά όρια του Δήμου) και είναι Κισαμίτες, γραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου; Πόσοι κατοικούν χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι, είτε μόνιμα είτε εποχικά ; Πόσοι έχουν μεταναστεύσει οικονομικά ως πολίτες Ε.Ε. ή τρίτων χωρών; Πόσοι έχουν εγκατασταθεί στον Δήμο, ως μόνιμοι και μη κάτοικοι, αγοράζοντας κατοικία, χωρίς να είναι Δημότες ή καν Έλληνες ή καν Ευρωπαίοι υπήκοοι ; Πόσοι είναι παράνομα εγκατεστημένοι ( επί μακρόν ή πρόσφατα) επειδή δεν διαθέτουν νόμιμη διαμονή (υπάρχουν γύρω μας δεν είναι φαντάσματα) ; 
Συνεχίζουμε :
 Πόσοι έχουν αποχωρήσει από την Κίσαμο για σπουδές ή για εργασία ή για οικογενειακούς λόγους με πρόθεση ή μη επαναπατρισμού ; Πόσοι γεννήθηκαν ή κατάγονται από την Κίσαμο, είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια, αλλά πλέον η μόνιμη κατοικία τους είναι είτε στα Χανιά, είτε στην υπόλοιπη Κρήτη, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, είτε στον κόσμο ολόκληρο; Πόσοι είναι Κισαμίτες, «εξ αίματος» (δεν μου αρέσει το jus sanguinis αλλά καταχρηστικά το αποδέχομαι), ή εξ αγχιστείας, δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενεάς, με πρόθεση ή μη διατήρησης δεσμών με την γη των προγόνων τους; 
Αλήθεια, πού αποσκοπεί το παραπάνω ερώτημα ;
Για να είναι σε θέση μία δημοτική αρχή να επενεργήσει πάνω στον πληθυσμό της, είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως, οφείλει  να προσδιορίσει ποιος είναι αυτός ο πληθυσμός. Στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης όσοι πρεσβεύουν ότι Δημότες είναι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του  δήμου, πλανώνται …. 
Μία δημοτική αρχή πρέπει να αναζητά τον ακριβή αριθμό των «διαδρώντων» ( όσοι ενδιαφέρονται ας αναζητήσουν τον όρο – για να μην πλατειάζω, αυτός ο όρος μελλοντικά θα αντικαταστήσει την έννοια πολίτης και δημότης, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα). Χωρίς γεωγραφικά κριτήρια. Χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Χωρίς εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά κριτήρια (προκλητικό αλλά αληθές). Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις. Και πιστέψτε είναι απίστευτα εύκολο να γίνει καταγραφή του αριθμού των διαδρώντων (είναι η τεχνητή νοημοσύνη, βλέπεις). Δύσκολη η σύμβαση, ε ; 
  Όποιος Δήμος τα επόμενα χρόνια σχεδιάσει πολιτικές αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού των «διαδρώντων» μονάδων του έχει προοπτική. Αλλιώς … ( η συνέχεια στο επόμενο για να κλείσει η σειρά των άρθρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: