Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια 
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα χωριά της Κεράς και της Ρόκκας και θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 
6946905263, Mety Panagiotopoulou  6972669870, Ειρήνη Χαιρετάκη- Γιώργος Καστανάκης info@giortesrokkas.gr
ΕΡΓΟ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ
Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίων:
Εργαστήριο Λιθοξόων από την Ασπασία Παπαδοπεράκη
Απευθύνεται σε: Νέους από 15 χρονών που τους ενδιαφέρει να μυηθούν στα μυστικά της πέτρας. 
25, 26, 27, 28, 31 Ιουλίου, 1, 2, 3 και 4 Αυγούστου, 10:00-13:00
«Η Ρόκκα (σημαίνει και πέτρα) ίσως είναι από τους αρχαιότερους τόπους λατρείας και κατοικίας της Κρήτης. Οι παλαιότεροι χώροι κατοικίας που θυμόμαστε ήταν λαξευμένοι στους πρόποδες της στους βράχους, και τα χτισμένα σπίτια με καμαρωτά χωρίσματα και πεσσούς στ’ ανοίγματα για πόρτες και παράθυρα μαρτυρούν τη χρήση μονόλιθων πελεκημένων. 
Το να οδηγήσεις τους νέους αλλά και τους ώριμους σε ηλικία στην αγάπη του λιθοξόου στην πραγματικότητα οδηγεί σε 4 άξια προσοχής αποτελέσματα:
1. Η αγάπη και η εκτίμηση του κόπου ...
.....στην δουλεμένη πέτρα των προγόνων μας στο χτίσιμο των σπιτιών τους. Η στερεότητα της μιας πέτρας πάνω στην άλλη απαιτεί λάξευση στις πλευρές τους. 
2. Ο τεχνίτης λιθοξόος μαθαίνει να μπορεί να συντηρεί ή να επιδιορθώνει το σπίτι του. 
3. Ο λιθοξόος ο οποίος θα ακουμπήσει την πέτρα με αγάπη- με τα πανάρχαια εργαλεία με τα οποία εργαζόμαστε έως σήμερα- θα αναζητήσει επιπλέον ένα χάιδεμα για ένα στολίδι λαξευμένο πάνω της με ένα λουλούδι ή ένα ζώο.
4. Τον εντοπισμό ενός ταλέντου όχι μόνο για μικρά ανάγλυφα αλλά να φτάσει να αποδώσει μεγάλα γλυπτά. Ένα νταμάρι, τη λάξευση μιας γούρνας ή ενός ανάγλυφου οδηγούσε πάντα σε κρυμμένα ταλέντα που στον ελληνικό χώρο απέδωσαν τους κούρους. Ότι πιο πολύτιμο έβγαλε το ανθρώπινο χέρι στην ιστορία του πολιτισμού.»
Εργαστήριο Κοσμήματος από την Ασπασία Παπαδοπεράκη
Απευθύνεται σε: Νέους από 15 χρονών. 
25, 26, 27, 28 και 31 Ιουλίου, 1, 2, 3 και 4 Αυγούστου, 18:00- 20:00
Εργαστήριο κοσμήματος
«Το στεφάνι και μάλιστα το στεφάνι από ελιά ήταν και είναι το πολυτιμότερο κόσμημα από την αρχαιότητα έως σήμερα στον ελληνικό χώρο. Οι συμβολισμοί πολλοί. Το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων εκτός από στεφάνια από χρυσό φέρει κάτι πιο πολύτιμο, ένα μισοτελειωμένο στεφάνι, έτσι όπως το άφησε κάποια στιγμή για κάποιο λόγο ο τεχνίτης του. Έτσι μαθαίνουμε πολύ καθαρά την εκτέλεση ενός κοσμήματος. Μας προκαλεί λοιπόν να συνεχίσουμε το έργο του. 
Στα νεότερα χρόνια το στεφάνι επέζησε στα κεντήματα, σε πετσετάκια που σκέπαζαν το άνοιγμα στάμνας ή κανάτας. 
Ας ξαναπιάσουμε τις συνήθειες τις όμορφες του τόπου μας! Το στεφάνι σε κόσμημα ή κέντημα για αθλητές, γάμους και δροσερό νερό.»
Ασπασία Παπαδοπεράκη
• Εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης: Μινωική Κουζίνα 
Απευθύνεται σε: Ενήλικες 
5 Αυγούστου/ 18:00- 21:00
Ιδέα- υλοποίηση: 
Κούλα Μπορμπουδάκη, Αρχαιολόγος MSc, Ιστορικός Τέχνης 
Τατιάνα Φραγκοπούλου, Αρχαιολόγος PhD, Ξεναγός 
Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, με θέμα την μινωική κουζίνα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρασκευάσουν οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων, μινωικά γεύματα σε πήλινα μινωικά μαγειρικά σκεύη (πλάθανο, τριποδική χύτρα και κρατευτή), σε ανοικτή εστία. Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία και την εξέλιξη της τροφής στην Κρήτη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Εργαστήριο Εικαστικής τέχνης: «Φωτεινές Σπείρες» 
Απευθύνεται σε: Μαθητές Δημοτικού*
Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου / Ώρα 11:00 – 14:00
Ιδέα εργαστηρίου: Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Καρυωτάκη, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Εμψύχωση ομάδας- υλοποίηση : Μαρία Δρακάκη, Κατερίνα Καρυωτάκη
Τα παιδιά με την ανάλογη εμψύχωση θα προσεγγίσουν το έργο του γνωστού καλλιτέχνη θα εμπνευστούν από αυτό και μέσα από μια ακολουθία δραστηριοτήτων θα αναζητήσουν και θα συνδέσουν συμβολισμούς του έργου με τις οπτικές αναπαραστάσεις του μεταλλίου της Ρόκκας . Κεντρικό μοτίβο του έργου ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ η σπείρα( σύμβολο με πολλαπλές ερμηνείες που ταυτίζεται με την Ελλάδα και απαντάται όμως τόσο στο πεδίο της τέχνης όσο και της επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο). Στόχος του εργαστηρίου να δημιουργηθούν από τα παιδιά σπείρες με διάφορα υλικά , σπείρες πολύχρωμες που με την βοήθεια των καλλιτεχνών θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία του χωριού ως υπαίθρια έκθεση και αναμένεται να”φωτίσουν” κατ’αντιστοιχία με τα αστέρια του van Gogh την διαδρομή των επισκεπτών προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας. Επιπλέον τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στο εργαστήριο θα επιδιωχθεί να δημιουργήσουν μια ηχοιστορία την οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό η οποία θα αφηγείται και θα υποστηρίζει το σενάριο των εργαστηρίων και την έμπνευση από το έργο του Van GOHG και το μετάλλιο της Ρόκκας.
*Θα προσφερθεί χυμός και πρόχειρο γεύμα στα παιδιά. Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης από και προς την Κερά, όπου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο.
Έκθεση έργων εργαστηρίου από τις 5 έως και τις 7 Αυγούστου στην Ρόκκα.
www.giortesrokkas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: