Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑ.Λ 2017-18

Ενημέρωση για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εργοδοτών (επαγγελματιών και Δήμου Κισάμου) για το Πρόγραμμα Μαθητείας ΕΠΑ.Λ του σχολ. έτους 2017-18.
Ενημερώνουμε τους εργοδότες που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. του σχολ. έτους 2017-18 ότι από τον Οκτώβριο του 2017 θα ξεκινήσει η Β’ φάση του θεσμού.
Οι διαθέσιμες ειδικότητες βρίσκονται στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη minedu.gov.gr. του Υπουργείου Παιδείας (ενότητα: «Επαγγελματική Εκπαίδευση, Μαθητεία»). Ανάμεσα στις εγκεκριμένες ειδικότητες βρίσκονται και οι παρακάτω ειδικότητες οι οποίες λειτούργησαν ή/και λειτουργούν στο ΕΠΑ.Λ. Κισάμου.
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
3. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
4. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
5. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
6. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
7. Τεχνικός Οχημάτων,
8. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
9. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Τι είναι το Πρόγραμμα Μαθητείας;
Είναι μια προαιρετική Τετάρτη Τάξη (Τάξη Μαθητείας), για τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας, που ξεκίνησε πανελλαδικά τη λειτουργία της από το σχολικό έτος 2016-2017.
Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί την περίοδο 2014-2020 από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων.
Στην Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) συνολικής διάρκειας (9) μηνών που περιλαμβάνει:
• αμειβόμενη μαθητεία και εκπαίδευση στο χώρο εργασίας ( 4 ημέρες/εβδομάδα) συνολικής διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως και
• μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα (1 ημέρα/εβδομάδα)
Σκοπός του Προγράμματος Μαθητείας.
Η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω της αφομοίωσης, από τους μαθητευόμενους, των απαραίτητων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων της αντίστοιχης ειδικότητας.
Αποζημίωση/Ασφαλιστική κάλυψη μαθητευόμενων
Ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή (καθαρά 17,12€ ημερησίως), και έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Επιβάρυνση του εργοδότη.
Στο Πρόγραμμα Μαθητείας η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα μαθητείας ήτοι:
17,12€ (ημερομίσθιο) + 3,23€ (ασφαλιστικές εισφορές) – 11€ (επιδότηση) = 9,35€
Ενέργειες υποψήφιων εργοδοτών.
Α. φορείς του Δημοσίου Τομέα - .......
.....Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απόφαση του Δ.Σ. του φορέα, η οποία θα σταλεί ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mathiteia_apofaseis@minedu.gov.gr και mathiteia@oaed.gr μέχρι 1 Αυγούστου 2017 στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αριθμό των μαθητευομένων ανά ειδικότητα που επιθυμούν να απασχολήσουν. Στο παράρτημα 3 της ανάρτησης στη διαδικτυακή πύλη minedu.gov.gr του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει ένα προτεινόμενο Προσχέδιο Απόφασης Δ.Σ. Φορέα.
Β. Επαγγελματίες – εργοδότες.
Οι επαγγελματίες –εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Μαθητείας, παρακαλούνται να προσέλθουν στο ΕΠΑ.Λ Κισσάμου για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το σχολείο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών θα είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη από τις 9.00 έως και 12.00 π.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2822022275, 6977544695.
Ενέργειες υποψήφιων μαθητευομένων
Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκδοση της απόφασης, από το Υπουργείο Παιδείας, γ ια τις ημερομηνίες κατά τις οποίες , οι απόφοιτοι των εγκεκριμένων για λειτουργία κατά το σχολικό έτος 2017-18 ειδικοτήτων, θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία που θα εγκριθεί η λειτουργία Τάξης Μαθητείας για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ειδικότητας τους.
Επιλογή υποψηφίων
Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις (εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας ), είναι μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις, προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών. Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΔΗΓΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ του Υπουργείου Παιδείας ( 1η έκδοση, Φεβρουάριος 2017 : σελ. 7), οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν αναζητήσει και λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη οι ίδιοι, δικαιούνται θέση στην τάξη μαθητείας στην ειδικότητά τους, εφόσον η Τάξη Μαθητείας λάβει έγκριση λειτουργίας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ευελπιστούμε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Δήμο Κισσάμου και από τους ιδιώτες της τοπικής κοινωνίας, ώστε να στηριχθούν τόσο, η προσπάθεια αυτή σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας όσο, και οι απόφοιτοι μαθητές του ΕΠΑ.Λ της περιοχής μας στην προσπάθειά τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Ζουριδάκης Νεκτάριος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
Ειδικός σε θέματα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: