Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΘΥΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Το 1903 ο Gerola περνά από την Κίσαμο και βρίσκει το κάστρο ολάκερο, μάλιστα οι φωτογραφίες του έχουν αρκετές φορές δημοσιευθεί από αυτό το blog.
Έστησε λοιπόν στην κεντρική πύλη δυο Κρητικούς και δυο Ιταλούς χωροφύλακες και αποθανάτισε την στιγμή που έχει μεγάλη αξία γιατί φαίνονται καθαρά οι Θυρεοί που υπήρχαν μαζί με μια επιγραφή ψηλά στην Πύλη.
Το 1923 άρχισε η κατεδάφιση του φρουρίου με κυβερνητική εντολή και το στολίδι που θα ήταν σήμερα πηγή τουρισμού και εσόδων κατάντησε νταμάρι....
Έγραψα οτι η φώτο έχει μεγάλη αξία γιατί ανάμεσα στα άλλα που βρήκα στην αποθήκη μας, είναι 2 θυρεοί που μάλλον ντράπηκαν εκείνα τα χρόνια να τους καταστρέψουν και τους παρέδωσαν στην υπηρεσία. 
Αν κάποτε αναστηλώσουμε την Πύλη.... που βρισκόταν στην πλατεία Τζανακάκη (εκεί που παρκάρουν οι μόνιμοι θαμώνες της) τότε να η ευκαιρία να τους ξανατοποθετήσουμε στην θέση τους. Μια ιδέα λέω μπας και αποκτήσει ταυτότητα αυτή η πόλη.
Υ.Σ Για την επιγραφή δεν έχω πληροφορίες αλλά άμα μάθουμε τι έγραφε θα ήταν αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: