Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Αίσιο τέλος είχαν οι προσπάθειες του Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Νικηφοράκη και του Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Το Διοικητικού Συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφάσισε ομόφωνα (Αρ.Απόφασης 138 της Συνεδρίασης του Δ.Σ. 18/18-6-2009) να εγκρίνει την εκμίσθωση του ακινήτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα Χανιά επί των οδών Νεάρχου και Σολωμού επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Λίγα λόγια για το Ιστορικό αρχείο.

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1920 με έδρα τα Χανιά, Είναι Δημόσια Διανομαρχιακή Υπηρεσία, αποκεντρωμένο τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και υπάγεται απ' ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα στεγάζεται σε νεοκλασικό κρατικό διατηρητέο κτίριο στην οδό Ι. Σφακιανάκη αριθμ. 20, αλλά διαθέτει και δεύτερο, βοηθητικό κτίριο με αρχειοστάσια. Το Αρχείο είναι σήμερα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ώστε να θεωρείται το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά Αρχεία της χώρας, σε περιεχόμενο, όγκο και σπουδαιότητα υλικού. Σκοπός και αποστολή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης είναι η περισυλλογή, ταξινόμηση, καταγραφή, διαφύλαξη και προβολή των πάσης φύσεως αρχείων και κειμηλίων που αφορούν στην Ιστορία της Κρήτης. Σήμερα, συνολικά, περίπου 700.000 ιστορικά έγγραφα φυλάσσονται σ' αυτό: Μεγάλες ιστορικές συλλογές όπως η επίσημη αλληλογραφία των Κρητικών Επαναστάσεων 1821-1830, 1866-1869, 1877-1878, 1895-1898 και 1905. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές ιδιωτικές συλλογές με αρχειακό υλικό Επαναστατών και άλλων εξεχόντων προσώπων, το αρχείο Κρητών Αγωνιστών, τα αρχεία της Τουρκικής Διοικήσεως Κρήτης, του Κεντρικού Μεταφραστικού Γραφείου Κρήτης, της Κρητικής Πολιτείας, και της Γερμανικής Κατοχής, αλλά και Διοικητικά, Δικαστικά, Εκκλησιαστικά κλπ, μεγάλο φωτογραφικό αρχείο με 3.000 περίπου φωτογραφίες, πλήρες αρχείο Κρητικού Τύπου από το 1831 μέχρι σήμερα, εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη με 10.000 τίτλους περίπου, καθώς και μεγάλη μουσειακή συλλογή με πολύτιμα ιστορικά και λαογραφικά κειμήλια.
Διεύθυνση:Ι. Σφακιανάκη 20, 73134 Χανιά, τηλ. 28210-23082 και τηλ. και fax, 0030 28210 52606
e-mail: iakr@otenet.gr, history@gak.chan.sch.gr
web site: http://gak.chan.sch.gr/history
Ώρες κοινού:09:00 - 13:00 πλην Σαββάτου - Κυριακής και αργιών
Υπεύθυνη:Σημαντηράκη Ζαχαρένια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο τωρινό δεύτερο κτίριο (αποθήκη) τα αρχεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση οπότε μια μετακόμιση είναι άκρως απαραίτητη.Αν δε μάλιστα αναλάβει το αρχείο και ένας πιο σχετικός άνθρωπος (και με λιγότερο δημοσιουπαλληλική νοοτροπία)τότε έχει να δώσει πολλά στους μελετητές και σε όλη τη Χανιώτικη κοινωνία...