Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

Σίγουρα τα πράγματα δεν πάνε καλά στον τουρισμό και αυτό φαίνεται. Η τουριστική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε, στην γειτονιά μας όμως υπάρχει πολύ "αναδουλειά" και αν θέλετε να μάθετε τους λόγους που εκτός απο την οικονομική κρίση - που θα την κοπανάμε έχουμε, δεν έχουμε τουρισμό- βρισκόμαστε σε αυτό το άθλιο επίπεδο, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα γύρο, στην πόλη μας και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Το Τελωνείο είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός πνεύμονας της πόλης και παρ όλο που κάθε δημοτική αρχή περηφανεύεται για την περιοχή, εκεί κάνει και τα τραπεζάκια στους καλεσμένους της, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια πολύ μικρή όαση μέσα σε μια τεράστια χαβούζα. Κανένας τελειωμένος δρόμος δεν υπάρχει που να οδηγεί προς τα εκεί, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν, ο φωτισμός σε άθλια κατάσταση, τα δε φρεάτια συνεχίζουν να φέρνουν κρυφά τα λύματα της "καθαρής" πόλης μας στις μύτες των επισκεπτών μας.
Ποιο ανατολικά ο δρόμος του γηπέδου, σε χειρότερη κατάσταση, πεζοδρόμια που είναι καλαμιώνες, φωτισμός ανύπαρκτος και τα παιδιά που ανεβοκατεβαίνουν προς το γήπεδο σίγουρα κινδυνεύουν. Φυσικά δεν είναι μόνο το Τελωνείο και το γήπεδο, υπάρχει και Μαύρο Μόλος, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είναι τόπος συνάντησης της νεολαίας, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, δρόμοι ασφυκτικά γεμάτοι απο διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο του δρόμου και τα χόρτα δεξιά και αριστερά μας υπενθυμίζουν εικόνα εγκατάλειψης. Αφήστε και αυτές τις παλιές ελαιοδεξαμενές, γίνονται θέμα από μόνες τους, μοιάζουν σαν να έχουν βομβαρδιστεί.
Η αγορά του Καστελλιού, το παλιό τσαρσί σε πλήρη εγκατάλειψη, δεν είναι νέο αλλά όταν βλέπεις το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά κλείνουν σε πιάνει η καρδιά σου, φυσικά όσα είναι χρόνια εγκαταλελειμμένα- πολλά είναι η αλήθεια- και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, οι ποντικοί και οι κατσαρίδες κάνουν πάρτι μπρός τα μάτια όλων μας. Κάτι πρέπει να γίνει με όλα αυτά τα μαγαζιά -εδώ φαίνεται άλλη μια φορά η απουσία του εμπορικού συλλόγου- που πολύ σύντομα θα μας παίζουν οι τηλεοράσεις με την ακαταλαβίστικη γρουσούζικη αδιαφορία μας. Να κάτεχα οι ιδιοκτήτες δεν αισθάνονται άσχημα που κάθε τόσο τους σχολιάζουν;
Δυτικά του Τελωνείου, η Πλάκα με το Θεοχαράκειο, η ντροπή της Κισάμου, έτσι πρέπει να λέγετε, αν περάσεις βράδυ και δεις τα σκουριασμένα όσο και επικίνδυνα σίδερα του γηπέδου μπάσκετ, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο γκέτο πολύ δυτικής χώρας και ανά πάσα στιγμή περιμένεις να σου επιτεθούν απο καμιά σκοτεινή γωνία οι σκινχεντς .
Η μόνη πεζογέφυρα του Καστελλιού, αυτή που σε περνά απέναντι στην Πλάκα είναι διαλυμένη, κανείς δεν συγκινείτε να την φτιάξει, πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά που παίζουν, αλλά και για κάτι αιωνόβιους τουρίστες που μας «ξέμειναν». Αλήθεια κανένας σύμβουλος -άντε υπεύθυνος- δεν περνά απο εκεί. Ο δε ποταμός κατάντησε εστία μόλυνσης και τα κουνούπια είναι σύννεφο, τα δε καλάμια φτάνουν πια τα 3 μέτρα ύψος. Jourasik park θυμίζουν.
Η λεωφόρος του Καστελλιού -αν κάποιος την δει θα την πει αλλιώς- κατάντησε πολύ στενή, άκρως επικίνδυνη, εκνευριστική, εγώ θα την έλεγα "ρώσικη ρουλέτα". Ο δρόμος του νοσοκομείου σκέτη τρέλα, όπου θέλει ο καθένας παρκάρει, άνοδος, κάθοδος, διπλής κυκλοφορίας μονίμως μποτιλιαρισμένη, προκαλεί αλλά δεν προκαλεί ......τους υπεύθυνους.
Τελικά μόνο τουρισμό δεν θέλουμε, εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς όπως πρέπει και κάποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε νέους επισκέπτες, νέους τουρίστες, αλλά εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα να κρατήσουμε ακόμα και τους παλιούς παραδοσιακούς φίλους μας. Ακόμα και οι Αθηναίοι συγχωριανοί μας που κάθε χρόνο μας επισκέπτονται, κάθε χρόνο χειρότερους μας βρίσκουν.
Φυσικά ούτε λόγος για την καθαριότητα της παραλίας, για την παραλία λέω που θα μας έδινε την πρώτη σημαία μας, την γαλάζια το ξεχάσατε; Ξέρετε εσείς πια ή δεν ξέρετε;
Υποδομές της πλάκας, υπηρεσίες για πλάκα αυτά δυστυχώς περνούν πολύ εύκολα στα μάτια των επισκεπτών μας που χρόνο με τον χρόνο μας λένε το "άντε γεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: