Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ

Πολύ βαθιά αποδείχθηκε ότι ήταν η «Τρύπα του λιονταριού» στα Λευκά Όρη των Χανίων της Κρήτης. Οι σπηλαιολόγοι κατόρθωσαν εφέτος να φθάσουν σε βάθος 1.100 μέτρων, αναδεικνύοντας έτσι το σπήλαιο ως το δεύτερο βαθύτερο της Ελλάδας και το εξηκοστό παγκοσμίως. Η αποστολή, αποτελούμενη από 23 Έλληνες και Γάλλους σπηλαιολόγους, ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Ατζιόλακας όπου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, βρίσκεται η είσοδος του «Λιονταριού». Από την «Τρύπα» μάλιστα εξέρχεται έντονο και πολύ κρύο ρεύμα αέρα, ενδεικτικό του τεράστιου μεγέθους του σπηλαίου.
Στο πρώτο τμήμα του, δηλαδή από την είσοδο και σε βάθος 480 μέτρα, το σπηλαιοβάραθρο είναι σχετικά στεγνό, στενό και έντονα βαραθρώδες, με διαδοχικές αλλά μικρές κατακόρυφες καταβάσεις. Μετά τα 480 μέτρα όμως η μορφολογία του σπηλαίου αλλάζει καθώς μετατρέπεται σε υπόγειο ποτάμι, το οποίο και διαρρέει στοά μεγάλων διαστάσεων, με πλάτος ως και 20 μέτρα και ύψος 20-30 μέτρα. Όσο για την ποσότητα του ρέοντος ύδατος αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με το βάθος, φθάνοντας ως τα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Ακόμη βαθύτερα εξάλλου το σπήλαιο σχηματίζει πολλούς καταρράκτες αλλά και μικρές διαδοχικές λίμνες. Τέλος, στο βαθύτερο σημείο όπου έφθασαν οι σπηλαιολόγοι, δηλαδή στα 1.110 μέτρα (αντιστοιχούν σε υψόμετρο 530 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), το σπήλαιο καταλήγει σε σιφόνι. Εκεί όμως απαιτείται κατάδυση προκειμένου να συνεχιστεί η εξερεύνηση.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια κατά τη διάρκεια αποστολής του γαλλικού συλλόγου «Catamaran» αλλά αμέσως διαπιστώθηκε ότι εκτός από έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και εξαιρετική δυσκολία εξερεύνησης. Γι΄ αυτό και θεωρείται επιτυχές το αποτέλεσμα της εφετινής αποστολής η οποία, εκτός από το βάθος, διαπίστωσε ότι και το μήκος του εξερευνημένου σπηλαίου είναι διπλάσιο, ανερχόμενο σε 2.850 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι αν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σπήλαια παγκοσμίως, μόλις 84 από αυτά (συμπεριλαμβανομένου του «Λιονταριού») ξεπερνούν σε βάθος τα 1.000 μέτρα. Εξάλλου και το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο της χώρας, ο «Γουργούθακας», που ανέρχεται σε 1.208 μέτρα και ανακαλύφθηκε το 1998, βρίσκεται πολύ κοντά (περίπου 500 μέτρα βόρεια-βορειοανατολικά) στο «Λιοντάρι».
Κατά την αποστολή τους οι έλληνες και οι γάλλοι σπηλαιολόγοι προχώρησαν σε πλήρη χαρτογράφηση και φωτογράφιση όλων των τμημάτων του σπηλαίου που εξερευνήθηκαν. Οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι που υποστήριξαν την αποστολή (Catamaran, CDS Doubs, CDS Αin, GSΗL από Γαλλία και Σέλας, ΦΟΣ, ΣΠΟΚ καιΕΟΣ Χανίων από Ελλάδα) εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο συνέχισης των εξερευνήσεων το 2009 ή το 2010. Το σίγουρο είναι ότι οι βορειοανατολικές παρυφές των Λευκών Ορέων στον Νομό Χανίων είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σπηλαιολογικά περιοχές στον κόσμο, γεγονός που προσελκύει επιστήμονες και εξερευνητές. Είναι πολύ πιθανόν η συστηματοποίηση των ερευνών στην περιοχή να οδηγήσει σε ακόμη σημαντικότερες ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια.

Πολλές φωτογραφίες στο http://www.explos.org/photos/Expes/Crete_2008/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: