Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΓΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Νίκος Τσαγκαράκη περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ



«Zorba the Greek»
Τα λόγια είναι περιττά για την ταινία με την οποία το 1964 ο Μιχάλης Κακογιάννης μετέφερε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (εκδ. 1946) και προκάλεσε ένα παγκόσμιο τουριστικό ρεύμα προς το νησί και τη χώρα, το οποίο εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Στην ακρογιαλιά του Σταυρού Χανίων, όπου στήνεται το λιγνιτωρυχείο του φιλμ, ο Άντονι Κουίν ενσαρκώνει το ρόλο της καριέρας του, παρασύροντας τον εγκρατή Βρετανό Άλαν Μπέιτς στο συρτάκι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και μετατράπηκε σε ‘εθνικό τουριστικό’ ύμνο. Η ταινία απέσπασε εφτά υποψηφιότητες που οδήγησαν σε τρία βραβεία Όσκαρ (β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λίλα Κέντροβα, Διεύθυνση Φωτογραφίας για τον Γουόλτερ Λάσαλυ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για τον Βασίλη Φωτόπουλο) και αποτελεί την πιο διαδεδομένη κινηματογραφική απεικόνιση της Κρήτης μέχρι σήμερα.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»
Το 1957 ο Ζυλ Ντασέν χρησιμοποιεί την Κριτσά του νομού Λασιθίου για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο
μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο είχε εκδοθεί τρία χρόνια πριν. Ο σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του ένα διεθνές, πολυτάλαντο καστ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Πιέρ Βανέκ, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γκερτ Φρόμπε.

«Γαμήλιο Πάρτι»
Το καλοκαίρι του 2007 ήταν μια πολυάσχολη εποχή για την κρητική ύπαιθρο, καθώς τρεις ελληνικές παραγωγές πραγματοποίησαν τα γυρίσματά τους εκεί. Μία απ’ αυτές ήταν η ταινία που γύρισε η Κριστίν Κρόκος, με ολόκληρο το καστ να περιπλανιέται στον νομό Χανίων για να βρει το γαμήλιο πάρτι, περνώντας μεταξύ άλλων από την αρχαία Απτέρα, τα Σφακιά, τον Βάμο και το ενετικό λιμάνι Χανίων.

«Ψυχραιμία»
Με έφεση στους Κρητικούς χαρακτήρες, ο Νίκος Περάκης μετέφερε τ
η δράση της πιο πρόσφατης ταινίας του στην Κρήτη, έστω και για λίγες σκηνές, σχετικές με τον χαρακτηρα του νεαρού Σταυρακομανιού (Αντρέας Κωνσταντίνου), που έχει για κρητικιά μάνα τη Μαρία Τζομπανάκη. Στα μέσα Ιουλίου του 2007,το συνεργείο εγκαταστάθηκε στις Μαργαρίτες του Δήμου Γεροποτάμου και συνέχισε σε μέρη στο οροπέδιο της Νίδας, στα Ανώγεια, σε σημεία στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου- Ρεθύμνου και τελικά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

«Πρώτη φορά νονός»

Το ίδιο καλοκαίρι γυριζόταν κι η τελευταία ταινία της Όλγας Μαλέα, με θέμα έναν πολιτικό που στέλνει το μικρό του γιο από την Αθήνα στην Κρήτη για να ενισχύσει τη δημοτικότητα του τοπικού βουλευτή. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος φόρεσε τα στιβάνια του και, όπως υποχρεούται κάθε σωστός πολιτικός, διένυσε χιλιόμετρα από το Φρε, στο Μελιδόνι, στον Βάμο, στο Γαβαλοχώρι, στη Χαλέπα, στη Σούδα, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, μέχρι και την Επισκοπή Ρεθύμνου, προκειμένου να μαζέψει τα πολύτιμα «ψηφαλάτσια» του. Στο πλάι του βρίσκονταν ο Tex Pardue, η Ελένη Καστάνη και ο Μάνος Γαβράς

Νίκος Τσαγκαράκη περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: