Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΘΩΡΟΠΑΠΑ

Πριν από τριάντα ίσως και παραπάνω χρόνια, δεν υπήρχε ποταμός που να μην είχε εν λειτουργία ένα δυο, ίσως και παραπάνω νερόμυλους, ακόμα και στους μικρούς χείμαρρους όπως είναι οι δικοί μας.
Οι νερόμυλοι άρχισαν να εξαφανίζονται απο την ζωή μας αλλά και να εγκαταλείπονται ως συνέπεια της μείωσης των παραδοσιακών καλλιεργειών στα ημιορεινά εδάφη και στην αλλαγή χρήσης αυτών.
Οι καταγεγραμμένοι νερόμυλοι μόνο στο Δήμο Κισάμου πρέπει να είναι γύρω στους 30, μάλιστα πολλοί ακόμα βρίσκονται θαμμένοι μέσα στις ακροποταμιές και στα βάτα. Υπάρχουν νερόμυλοι έργα τέχνης που διατηρήθηκαν και αναπαλαιωθηκαν, που η ηλικία τους είναι ακαθόριστη και πιστεύεται οτι κρατούν απο τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Έργο τέχνης ο νερόμυλος στις Πάνω Βρύσες, με υπογραφές μάλιστα των ντόπιων κατασκευαστών, στην Ποταμίδα που είναι επισκέψιμος, στο Σάσσαλο που καθαρίστηκε πρόσφατα και είναι σε καλή κατάσταση, στην Γραμβούσα, στην Ρόκκα, στο Βουλγάρω, στα Κοτσιανά, στα Νοπήγεια του Ραίση, οι Μύλοι του κατσικάνταρη στο Σηρικάρι, στις Καλάθενες και στην Κουκουναρά  σε κάθε μικροποταμάκι υπάρχει ή υπήρχε κάποιος νερόμυλος με το μακρύ αυλάκι του την φτερωτή του και τα τόσα άλλα εξαρτήματα του. . 
Στην περίπτωση του δικού μας τώρα, που όλοι έχουμε απορία πως έπεσε... θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει (ακόμα) ένα διατηρητέο μνημείο για τους επισκέπτες της πόλης, μάλιστα έχει και το μαγκανοπήγαδο του λίγο παραπάνω που όταν ο ποταμός στέρευε έδινε νερό για να κινηθεί και να αλέσει. 
Δυστυχώς σαν και όλα μας, κάποιος προσπάθησε να ανοίξει δρόμο εκεί κοντά και τον "κουτούλησε" άθελα του...
Κρίμα βέβαια... γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν είναι και πολλές μέσα στην πόλη που θέλουμε να την κάνουμε και τουριστική, τρομάρα μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: