Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αν μια πόλη δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε κτίστηκε αυτή είναι σίγουρα η πόλης Κίσαμος... Διαβάζοντας τους ιστορικούς και γεωγράφους, αλλά παρακολουθώντας τις αρχαιολογικές ανασκαφές τα τελευταία 20 χρόνια στην πόλη της Κισάμου, βλέπουμε οτι σαν πόλη αναφέρετε οτι υπήρξαμε απο τα μινωικά χρόνια 15 αιώνας π.Χ, αλλά και τα ελληνιστικά χρόνια αφού είναι πλέον σίγουρο οτι το όνομα μας σαν περιοχή μας το έδωσαν οι Πολυρρήνιοι που έβλεπαν την θάλασσα να φυλά τις αμμώδεις παραλίες μας (ΚΥΣ ΑΜΟΣ)*.
Δυστυχώς απο κακό χειρισμό και κεκτημένη ταχύτητα διαδόθηκε οτι ήμασταν μια ανεξάρτητη πόλη με δικό της νόμισμα- πράγμα που ως και σήμερα δεν έχει αποδειχτεί αφού δεν βρέθηκε κανένα τέτοιο νόμισμα (στο οποίο (λένε) απεικόνιζαν στη μια πλευρά η κεφαλή του θεού Ερμή με πέτασο και στην άλλη ένα δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.) αντίθετα βρίσκονται αρκετά νομίσματα Πολυρρήνιας. Κάποτε πρέπει να διορθωθεί απ όλα τα επίσημα έντυπα και την Βικιπαίδεια που ο ένας μετά τον άλλο τα αντιγράφουν λάθος.
Πότε κτίστηκε λοιπόν αυτή η πόλη που όπου και να σκάψουμε την συναντάμε... λίγο μετά το 67 μ.Χ, λίγο μετά την καταστροφή της Φαλασάρνης, απο τους Ρωμαίους φυσικά. Ρωμαϊκή η πόλη της Κισάμου και μάλιστα το όνομα αυτό υιοθέτησαν και οι πρώτοι της κάτοικοι. 

* Και η περιοχή των Καλυβών στον Αποκόρωνα, Κίσαμος λεγόταν, για τον ίδιο με μας λόγο... οι αρχαίοι Απτέριοι έβλεπαν την θάλασσα να φυλά τα αμμώδη παράλια του Αποκόρωνα απο ψηλά όπως και οι Πολυρρήνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: