Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΘΡΑΨΙΑΝΟΙ ΠΥΘΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Οι αγγειοπλάστες του Θραψανού (χωριό ανάμεσα σε Αρκαλοχώρι και Καστέλι Πεδιάδος) από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1975, τους θερινούς μήνες έστηναν τα εργαστήρια τους σε άλλα μέρη της Κρήτης, όπου κατασκεύαζαν και διέθεταν την παραγωγή τους. Πάνω από 180 Θραψανιώτικα Βεντεμάρικα καμίνια λειτουργούσαν σε όλη την Κρήτη.
Η εποχιακή αυτή μετακίνηση, η Βεντέμα, ξεκινούσε περίπου 20 Μαΐου και τελείωνε πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, (ημέρα γιορτής του Τιμίου Σταυρού και πολιούχου του Θραψανού) .
Η μετακίνηση αυτή ήταν οργανωμένη κατά ομάδες, που ονομαζόταν τακίμι!
Τέτοιοι αγγειοπλάστες ερχόταν και στην Κίσαμο και κατασκήνωναν, στην Ριβιέρα, λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, εκκλησιαστική περιουσία όπου και έστηναν τα εργαστήρια τους, αλλά και στο Φουρνάδο όπου και οι φωτο!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: