Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2017

Κίνδυνοι από τη μη εφαρμογή της
Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Είναι γνωστό ότι η δακοκτονία, όπως μέχρι σήμερα εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές, δεν εξασφαλίζει λόγω συγκεκριμένων δυσλειτουργιών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, να γίνονται ανεξέλεγκτα ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του ελαιολάδου και προκαλώντας την ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για το Ν. Χανίων, αφού το παραγόμενο ελαιόλαδο έχει χαρακτηρισθεί ως ‘Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης’ (ΠΓΕ). Και η εφαρμογή της αποτελεί τεκμήριο, έστω τυπικό, για την ποιότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσλειτουργιών, αντί οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, συνεταιρισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις, κλπ) να φροντίσουν να οργανώσουν σωστά την επόμενη εφαρμογή, μια και υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές εφαρμογές με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, συμβάλουν στην περαιτέρω απαξίωση της μεθόδου στους ελαιοπαραγωγούς. Κάποιοι δε προβάλουν ως λύση την μη εφαρμογή στην περιοχή τους του προγράμματος δακοκτονίας υποστηρίζοντας ότι είναι ‘δημοκρατικό’ δικαίωμα των παραγωγών μιας περιοχής να αποφασίσουν την ένταξη ή μη στο πρόγραμμα. Και βέβαια είναι αναφαίρετο δικαίωμα αρκεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πώς θα γίνει η καταπολέμηση του δάκου και το κυριότερο πως θα αποδείξουν σε ένα ΄κακόπιστο’ αγοραστή (ντόπιο ή ξένο) ότι το ελαιόλαδο της περιοχής τους είναι ΠΓΕ.
Η έκφραση της βούλησης των ελαιοπαραγωγών γίνεται μέσω των Τοπικών Συμβουλίων, των οποίων οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές. Υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα από δημόσιο διάλογο με τους ελαιοπαραγωγούς. Πόσοι όμως από τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων που καταψηφίζουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς είναι ενημερωμένοι για τις πιθανές συνέπειες στο παραγόμενο ελαιόλαδο και μπήκαν στην διαδικασία που προβλέπει ο νόμος (συνέλευση, ενημέρωση από ειδικούς, ψηφοφορία, κλπ) για να αναλάβουν κοινή δράση; Συνήθως η απόφαση λαμβάνεται από τον πρόεδρο και τα μέλη (?) της τοπικής κοινότητας με κριτήριο τι έγινε την προηγούμενη χρονιά και βέβαια το να μην πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί του χωριού το τέλος δακοκτονίας. Αδιαφορούν για τις συνέπειες στο παραγόμενο προϊόν και πως μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών στην περιοχή τους. 
Αυτή τη λογική επικροτούν ή ανέχονται και θεσμικοί παράγοντες, ευτυχώς ελάχιστοι. Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Κισάμου, όπως φάνηκε από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 18/1/2017. Αντί να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα του Κισαμίτικου ελαιολάδου, την ναυαρχίδα των αγροτικών προϊόντων του δήμου εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές (παρουσιάστηκαν εκτενώς τον Ιανουάριο του 2016 στο δήμο), αδρανούμε. Μένοντας πιστός στην αδράνεια κ. Δήμαρχε και κ. δημοτικοί σύμβουλοι είστε συνυπεύθυνοι στην υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου και σε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ που θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί και η οικονομία της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Μάλλον ο κύριος Χαρτζουλάκης αδύνατη να καταλάβει ότι αυτό είναι μια απόφαση που την πήραμε όλοι οι αγρότες τις κάθε κοινότητας δεν την πήρε κανείς δήμαρχος και κάνεις δημοτικός σύμβουλος και αυτός που τον κάλεσε προχθές έπρεπε να τον είχε ενημέρωση....κύριε Χαρτζουλάκη σαν ειδικός που λέτε πως είστε τι είναι καλύτερο να ψεκαζουμε και οι αγρότες να ψεκαζουν και τις δακοκτονίας ,να βάζουν την μελάσα ξέρετε τη είναι η μελάσα γιατί άμα ξέρετε κάνεις αγρότης δεν επιθυμεί να μπαίνει στο χωράφι του Και επειδή ήμουν και αρχιεργατης τα τελευταία 2 χρόνια θα σας πω και τι γινόταν στο χωριό αν ξέρετε η δακοκτονίας μέχρι να βγει η προκήρυξη και να βρεθεί ο ανάδοχος πήγαινε πάντα Αύγουστος που είναι πολύ αργά ο δακος έχει αρχίσει ήδη να κάνει την ζημιά του και όχι μόνο αυτό μας δίνουν 8.000τ φάρμακα για 60.000 ελιές που να φθάσει και πως...? Και τέλος θέλω να σας ρωτήσω κάτι που συνεχώς το λέτε για την ποιότητα και την ποιότητα εγώ φέτος έκανε 3 φορές κάλυψη και έβγαλα 0.2 οξύτητα δηλαδή το λάδι μου δεν κάνει τίποτα κύριε Χαρτζουλάκη να το πετάξω?

με πολυ αγάπη πρόεδρος Φαλελιανών Πατεράκης Νικόλαος

Κώστας Χαρτζουλάκης είπε...

Κύριε Πατεράκη, ίσως θα πρέπει να διαβάσετε πιο προσεκτικά αυτά που γράφω. Αν τηρήσατε την προβλεπόμενη διαδικασία (ενημέρωση του 50%+1 των ελαιοκαλλιεργητών, από ποιούς έγινε η ενημέρωση, κλπ) όπως αναφέρω, μπράβο σας που τηρήσατε την σωστή διαδικασία. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είχατε τη σωστή ενημέρωση, αφού αναφέρεται ότι κάνετε καλύψεις. Όπως αναφέρω απαγορεύεται αυστηρά η κάλυψη στις περιοχές ΠΓΕ (που είναι και η περιοχή σας) και σας παρακαλώ να μη το ξαναγράψετε πουθενά. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να απαξιώσουν το λάδι μας.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που και εσείς αναφέρετε στην εφαρμογή, αλλά όπως αναφέρω υπάρχουν εξελίξεις που μπορεί να έχουμε επιτυχία 100% και εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές και στην Κρήτη.
Όσο αφορά την ποιότητα, σήμερα δεν είναι ένδειξη η οξύτητα, μια και ακόμα και η Τυνησία έχει 0,2 και το λάδι της πωλείται πάνω από το δικό μας. Αν φέτος και του χρόνου το πουλήσεις πολύ σύντομα θα έχεις προβλήματα γιατί θα γίνονται έλεγχοι υπολειμμάτων των φαρμάκων (ήδη το κάνει η ΑΒΕΑ για να αγοράσει το λάδι).
Και να ξέρετε ότι δεν με έφερε κανείς. Από την αγάπη μου στο τόπο μου και στο λάδι μας ήλθα για να ενημερώσω και να μην παράγουμε λάδι με προδιαγραφές του 1980 για την αγορά του 2017.
Τέλος είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον ενημέρωση
Κ. Χαρτζουλάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ είπε...

κ.Πατεράκη καλό θα ήταν λοιπόν να απευθύνετε πρόσκληση πρός τον κ.Χαρτζουλάκη για μια ενδελεχή , τεκμηριωμένη και υπεύθυνη άποψη για τον αγροτικό τομέα και δε για τον ελαιουργικό .Είμαι σίγουρος ότι ο κ.Χαρτζουλάκης με το κύρος που τον κατέχει δεν θα μας αρνηθεί .Κάτοικος της Τοπικής Κοινότητας Φαλελιανών.

Unknown είπε...

κύριε Χαρτζουλακη στο τόπο που ζούμε οι περισσότεροι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι 9 στους 10 ψεκάζουν με καλύψεις και αυτός ο ένας δεν έχει τα χρήματα να το κάνει...όσο για το αν απαγορεύεται ξέρετε πολύ καλά από που πρέπει να ξεκινήσουν, οι γεωπόνοι για να σου πουλήσουν πλέον θα σου πουν ότι fastac δεν είναι δηλητήριο πάρα σιρόπι για τον λαιμό...και πλέον για την ποιότητα του λαδιού ο κάθε αγρότης πρέπει να κοιτάει πολλά όπως από το εργοστάσιο που της πηγαίνει γιατί αυτός για να κάνει φιγούρα της αφήνει και 5 μέρες μέχρι να της βγάλει και αυτές βράζουν εκεί μέσα...και για την τιμή κύριε Χαρτζουλακη πρέπει να ξέρετε ότι γίνονται πολλά παιχνίδια από τούς φίλους μας τους εμπόρους και χάρις του κ.μιχελακη στο αστρικα πουλάμε εμείς τώρα 3.50 ευρώ...και αφού το προτείνεται εγώ εδώ στην κοινότητα έχω και χώρο και αν επιθυμείτε να έρθετε να κάνετε μια ενημέρωση πως μπορούμε εμείς να κάνουμε δωλοματικο σωστό ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΙΝΟΤΑΝ αυτός καθόλου στην συζήτηση και από έμενα θα έχετε τουλάχιστον 50 αγρότες στην αίθουσα μόνο πείτε μου μέρα και ώρα .....

Κώστας Χαρτζουλάκης είπε...

Κύριε Πατεράκη,

Πολλά από αυτά συμβαίνουν, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι πως θα βελτιώσουμε την κατάσταση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Και υπάρχουν τρόποι. Περιμένω τηλέφωνό σας για ορίσουμε την μέρα και ώρα της συζήτησης.