Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΙΔΗ

Δεν συνηθίζω να παίρνω άδεια για να δημοσιεύσω μια αναφορά που ειπώθηκε από κάποιον που είναι στην επιτροπή Καρναβαλιού γιατί απλά θεωρώ ότι αυτά που λέει είναι αντιπροσωπευτικά και έχουν την κοινή αποδοχή και των υπολοίπων μελών. Μάλιστα επειδή υπάρχει μια συρρίκνωση του Καρναβαλιού με την μεταφορά από τον κεντρικό δρόμο σε μικρότερο δρόμο στην πόλη, όλοι οι δημότες θα ήθελαν να μάθουν τους λόγους... Φυσικά πάλι βρήκα ένα σχόλιο του Γιάννη Κοκκινάκη (θεωρώ ότι και οι δυο αναφορές στους λόγους που οδήγησαν την μεταφορά του καρναβαλιού είναι σωστές) και σας το μεταφέρω

- Το οικονομικό είναι τεράστιο ζήτημα και ένας από τους λόγους της μεταφοράς. Πριν από 5-6 χρόνια ο Δήμος Κισάμου είχε καταφέρει να εισπράττει από συνεργάτες του (εργολάβους κτλ) πολύ μεγάλα ποσά χορηγιών καθώς και η καρναβαλική επιτροπή από καταστηματάρχες της πόλης. Από τις εισπράξεις εκείνης της εποχής αγοράστηκε εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα. Εννοείται πως αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν τα 2-3 τελευταία χρόνια μιας και οι συνεργάτες του Δήμου δεν έχουν πλέον χρήματα ούτε και οι καταστηματάρχες. Αυτό αυτομάτως τα τελευταία χρόνια υποβάθμισε το καρναβάλι (σε ήχο - διαφήμιση και στολισμούς) και φυσικά μαζί με την οικονομική κρίση μειώθηκε και η όρεξη του κόσμου "για Καρναβάλια".
Την "μελέτη αξιολόγησης του χώρου" την έκανε η Καρναβαλική επιτροπή μετά από πολύωρες συζητήσεις και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε, μια επιτροπή που απαρτίζεται από άτομα που ασχολούνται χρόνια με τον θεσμό και έχουν εμπειρία αναλύοντας ενδελεχώς πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η συνολική επίδραση στον θεσμό δεν μπορεί να μελετηθεί και να οριστεί για το αν υποβαθμίζεται ή αναβαθμίζεται ο θεσμός. Μεγάλοι δρόμοι δεν σημαίνει πάντα επιτυχημένοι θεσμοί, δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις γίνονται σε "παλιές πόλεις" και γραφικά "στενά πόλεων" σε όλο τον κόσμο με επιτυχία. 
Φυσικά το κέφι, η τρέλα, τα αξιόλογα άρματα αλλά και ο ρυθμός ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν και μάλλον να υπάρξουν και σε πιο έντονο βαθμό μιας και θα υπάρχει μια αμεσότητα καρναβαλιστών και κοινού, καλύτερος ήχος, καλύτερος στολισμός, δυνατότητα πιο μαζεμένων αρμάτων άρα λιγότερο κόστος άρα περισσότερες συμμετοχές.
Η καρναβαλική επιτροπή βασίζεται και περιμένει συμμετοχές όπως την δική σας με φαντασία και μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους! Ελπίζουμε όμως τα σχόλια να είναι καλοπροαίρετα όπως το δικό σας και μέσα από διάλογο να βγαίνουν σωστές αποφάσεις για τον τόπο και τον κόσμο που συμμετέχει και αγαπάει τον θεσμό.
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ομάδες και καταστηματάρχες δεν ανταποκρινόταν στα καλέσματα της επιτροπής για διάλογο και ιδέες ως αποτέλεσμα ενεργά στελέχη να κουραστούν και να απομακρυνθούν. Οι εναπομείναντες πήραν μια απόφαση και ο Δήμος την στήριξε, η επιλογή της διαδρομής δεν αλλάζει πλέον οπότε το μόνο που μένει είναι να την στηρίξουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν (αλλά και οι απ έξω) για να έχουμε ένα όμορφο για όλους αποτέλεσμα. 
Είμαστε πολύ μικρός τόπος για να φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: