Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΑΙ .... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΙΔΗ

10 χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει το καρναβάλι από την τελευταία φορά που είχε σταματήσει για ... 10 χρόνια. Αυτό λοιπόν το 10 μας βολοδέρνει και μας έχει γίνει εφιάλτης μου φαίνεται. Λέτε να είναι το καταραμένο νούμερο για καρναβάλι; Λέτε να είναι το τελευταίο; Μπα δεν τα πιστεύω αυτά προκαταλήψεις για να λένε. Πάμε για το 11ο και με την προϋπόθεση να μην ξανασταματήσει, γιατί αν και για κάποιο λόγο σταματήσει τότε μην περιμένετε να το ξαναδείτε...
- Βασικά το καρναβάλι είχα την εντύπωση (την έχω ακόμα) ότι ήταν για τον λαό, τους δημότες συν τους όσους φιλοξενούμενους μας μας γουστάρουν. Έρχονται να χαρούν μικροί -μεγάλοι να διασκεδάσουν, να δουλέψουν και τα μαγαζιά και να πάρει και τα απαιτούμενα εύσημα ο δήμος σαν διοργανωτής. Στην αρχή είχαμε κάτι επιχειρηματίες και καταστηματάρχεςπου έδωσαν κάποια χρήματα για να αγοραστεί ο εξοπλισμός πριν χρόνια και η καρναβαλική επιτροπή εισέπραττε ένα αντίτιμο από καταστηματάρχες της πόλης. Αυτό φυσικά τώρα δεν ισχύει ....και με την οικονομική κρίση που μας δέρνει (οι επιχειρηματίες επενδύουν στα δικά τους) έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυριέψει φόβος και πανικός της "ανοικτής αλάνας" (Ηρώων Πολυτεχνείου). Μα φίλοι μου ποτέ μα ποτέ η Κίσαμος δεν μπορεί να γίνει Παλαιόχωρα ούτε υπάρχει άλλη συγκρίσιμη πόλη, γιατί μπορεί να δημιουργούμε τρομερά πράγματα, φανταστικές εκδηλώσεις, ή όπως αλλιώς τα λένε,
εντούτοις μετά το πέρας της κάθε "παράστασης" ο θεατής αποχωρεί αθόρυβα με ένα σουβλάκι ανά χείρας. Θα μου πεις κακό είναι και αυτό ... όχι βέβαια; Αλλά, άλλα είχανε στο μυαλό τους όταν ξεκινούσε το Καρναβάλι (διανυκτερεύσεις- φαγητό- διασκέδαση- τριήμερα χάπενινγκ) και άλλου καταλήξαμε.
Τέλος πάντων!
- Όμως αφού υπάρχουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις για την μετάβαση του Καρναβαλιού σε άλλο δρόμο, σημαίνει ότι κάποιους τους ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα, τους ενδιαφέρει οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά, εγωιστικά δεν ξέρω αλλά κατάλαβα ότι τους ενδιαφέρει.
Τώρα η Σκαλίδη είναι μια τρελή ιστορία και δεν είναι πρέπον να πούμε ποιοι την έφεραν σε αυτό το χάλι, μπορούμε βέβαια αλλά δεν ταιριάζει αυτή την στιγμή. Εξάλλου εκείνη η γενιά που πονούσε την Σκαλίδη πάει για αφανισμό με τα καθεχρονής κολπάκια (κλείσιμο-άνοιγμα-μηχανόδρομος-σουζόδρομος - παρκαρόδρομος) με αποτέλεσμα να βλέπετε το χάλι μας, ειδικά στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου που κατάφεραν να στοιβάξουν μέσα σε δυο δρόμους όλα τα μαγαζιά του παλιού Καστελιού. Κορόιδο είναι σήμερα όποιος επενδύει στην Σκαλίδη, στην πλατεία Τζανακάκη και σε άλλους δρόμους πλην της Ηρώων Πολυτεχνείου.
- Φυσικά είμαι με το ναι στην Σκαλίδη, αν είναι να "αναβαθμιστεί" ο δρόμος ναι, εκεί πρέπει να γίνει το καρναβάλι (να γίνεται) όμως κύριοι της επιτροπής (είσαστε και πολύ για να σας αναφέρω ονομαστικά) με μια προϋπόθεση, να βρεθούν οι μαγαζάτορες που έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά εδώ και κάμποσα χρόνια και να καθαρίσουν τα ποντίκια που έχουν μουμιοποιηθεί στις βιτρίνες, τις κατσαρίδες που κάνουν γιρλάντες και τόσα πολλά άλλα που κάθε καλοκαίρι γινόμαστε σίριαλ σε άλλες χώρες. Πώς θα βάλουμε κόσμο μέσα σε ένα δρόμο που θρουλά και μαζί με αυτό και η παράδοση του καρναβαλιού μας;
Εκτός (πάρτε το όπως θέλετε ακόμα και σαν σπόντα) αν εννοείτε την Σκαλίδη από του Κινέζου ως και τον Μιχαήλ Αρχάγγελο.... γιατί έτσι την λογαριάζατε τώρα και 3 χρόνια.

Υ.Σ.Ι Η Σκαλίδη είναι καλοκαιρινός δρόμος, οπότε αυτά που ακούω και διαβάζω ακόμα και στην σελίδα μου για αναβάθμιση της δεν ισχύουν, γιατί το καλοκαίρι είναι αλλιώς και το χειμώνα τα πάντα είναι κλειστά...
Υ.Σ.ΙΙ Όταν προσπάθησε η δημοτική αρχή, η νυν, να αναβαθμίσει την Σκαλίδη με την λαϊκή της Τετάρτης μόνο ο εισαγγελέας δεν ήρθε στο Καστέλι.... ή μήπως το ξεχάσατε;Δεν υπάρχουν σχόλια: