Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής μας, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, η συνεργασία για ένα Ελαφονήσι, μια διαχείριση δίχως στραλίκια και ζημιές, είναι ακόμα πολύ μακρυά. Έτσι ως και τις 26 του μηνός που θα κουβεντιαστούν σε τακτική δικάσιμο τα ασφαλιστικά μέτρα, η κατάσταση στο Ελαφονήσι, θα πρέπει να είναι ήσυχη και ομαλή.... 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πιως ειπε να μην ειναι.η δημοτικη αρχη να μαζευτει και να μην ερχεται σε ριξεις.και τι ενωιται μετα της 26 θα αρχισουν παλι να τσακωνονται;

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

στο χέρι τους είναι να τα βρουν...αλλά κι αν δεν τα βρουν πρέπει να έχουμε την καλή θέληση

Ανώνυμος είπε...

Λαφονησι .... τι πιο ωραίο τι πιο κοντά στο θαύμα !!!
Δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορια του και ελάχιστοι το βλεπουν σαν "υποχρέωση μας να το προστατεύσουμε , έτσι ώστε να το παραδώσουμε στην καλύτερη περιβαλλοντική κατάσταση στις επόμενες γενιές , από τις οποίες το έχουμε δανειστεί" .
Με δεδομένη την σημερινή υπάρχουσα κατάσταση και την αναμονή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων (που την μια μέρα τα κάνει ο ένας Δήμος και την άλλη μέρα ο άλλος Δήμος και το μόνο που κερδίζουν είναι να ρίχνουν λάδι στην φωτιά και να βλέπουν €€€€ και το Λαφονήσι να απαξιώνετε και να είναι έτοιμο να πέσει στην αγκαλιά του μεγαλοεκδότη και εθνικού εργολάβου) η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΜΟΥ γνώμη είναι :
Να αποσυρθουν τα ασφαλίστηκα μέτρα τα σημερινά και να σκιστούν τα αλλοτινά , να δηλώσουν δημοσίως και οι δύο σημερινοί Δήμαρχοι με συνοδεία αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων "ότι στο Λαφονήσι δεν υπάρχουν όρια και δεν χρειάζονται στραλίκια" , ότι για την φετινή τουριστική περίοδο και για να ηρεμήσουν τα πνεύματα η εκμετάλλευση θα γίνει από της Μονομετοχικές ΑΕ των δύο Δήμων θα εφαρμοστεί η ΚΥΑ που τους παραχωρει για ένα χρόνο την διαχείριση του αιγιαλού και συγκεκριμένα θα μείνουν ελεύθερα τα 100 μέτρα πλατους του αιγιαλού για ελεύθερη χρήση από τους επισκέπτες (μέτρα πλάτους που συμπίπτουν , με την βοήθεια του Θεού , με την απόσταση μεταξύ των "φερόμενων" συνόρων που ΣΤΡΕΒΛΑ ερμηνεύουν βάση της αποφάσεως του 1933 περί καθορισμού των ορίων μεταξύ των κοινοτήτων Κούνενι -Σκλαβοπούλας οι δύο Δήμοι και που είναι 100,28 μέτρα) έτσι ώστε να αποδείξουν έμπρακτα ότι τους ενδιαφέρει η προστασία αυτού του θαύματος της φύσης και ΟΧΙ η οικονομική του εξαφάνιση και εξάντληση σαν πρωτεύον οικονομικός και περιβαλλοντικός πόρος ανάπτυξης και για τους ΔΥΟ Δήμους .
Συνάμα να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει και να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία και με συμμετοχή με εξειδικευμένους και ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες και με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2016 την δημιουργία Φορέα Διαχείρισής της προστατευόμενης και ενταγμένης στο δίκτυο NATURA 2000 περιοχής Λαφονησίου , στην οποία θα συμμετέχουν με ίσο ποσοστό και οι δύο Δήμοι και με ένα μικρό ποσοστό ανεξάρτητες αρχές - θεσμοί οι οποίοι θα εγγυούνται την φερεγγυότητα του Φορέα . Ένα θεσμικοί πλαίσιο που θα διέπει τον Φορέα και θα δίνει δυνατότητες αυτοδιαχείρισης από τους Δημότες των δύο Δήμων , απασχόληση κατά προτεραιότητα σε Δημότες των δύο Δήμων και σε αυτούς που έχουν τα προσόντα με αξιοκρατικές διαδικασίες και διασφαλίσεις και με την προσθήκη εξειδικευμένου προσωπικού έτσι ώστε το Λαφονήσι να γίνει ο πρωτεύον πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και πόλος παγκόσμιας επισκεψιμότητας και ακόμα παράδειγμα πιλοτικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών .
Αυτή είναι μία πρόχειρη και σε σμίκρυνσή πρόταση σε σχέση με αυτή που θα τεθεί όταν όλοι μαζί καθήσουμε στο τραπέζι για το καλό του Λαφονησίου και μοναδικό σκοπό έχει την αποφόρτιση του κλίματος και την εκμετάλλευση της δυναμικής του ότι δύο νέοι και σοβαροί άνθρωπο κρατούν τα ηνία των δύο Δήμων και στην Κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός Φορέας που με την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργού για δύο φορές και σύντομα και με τρίτη έχει αποδείξει την ευαισθησία του και την δυναμική του στην κατεύθυνση της συνολικής προστασίας και αναβάθμισης της περιοχής Λαφονησίου.
Ιάκωβος Σπερελάκης απο το Κούνενι Κισάμου .