Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΥΣΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Πολλοί θέλουν να μάθουν εκτός αυτούς …. που εφαρμόζουν τη δακοκτονία!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών συνέχισε την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, και όχι μόνο, σε θέματα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς (μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, φυτοπροστασία). Η συμμετοχή, παρά τη καλοκαιρινή … ραστώνη ήταν μεγάλη. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ‘Η καλλιέργεια της ελιάς – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Κων. Χαρτζουλάκης) ‘Σήψη του Ξύλου (Ίσκα) και Ξυλέλα: αλήθειες και μύθοι’ (Εμ. Μαρκάκης), ‘Δάκος- Στοιχεία βιοικολογίας, Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση’ (Καλαϊτζάκη Αργυρώ) και ‘Διαχείριση και έλεγχος δολωματικών ψεκασμών εναντίον του δάκου με τη χρήση GPS-GIS’ που έγινε από τον επόπτη Δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Φωκίδας Ν. Σιδηρόπουλο.
Αναφέρθηκε στα πολύ καλά αποτελέσματα του προγράμματος δακοκτονίας που εφαρμόζεται από το 2006 στην Π.Ε. Φωκίδας, και σήμερα και σε άλλες περιοχές (Μεσσηνία, Χαλκιδική, Κεφαλλονιά, Ρέθυμνο) με τη βοήθεια GPS-GIS, καταγράφοντας την θέση των παγίδων αλλά και τη διαδρομή που ακολουθεί κάθε ψεκαστικό συγκρότημα. Διασφαλίζεται έτσι η σωστή παρακολούθηση του προγράμματος δακοκτονίας, δίνεται η δυνατότητα στους υπευθύνους να διορθώσουν τυχόν παραλείψεις και ευαισθητοποιούνται οι εφαρμοστές και οι παραγωγοί για ορθή εφαρμογή. Επιπλέον δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα, είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον, είναι άκρως αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σωστά και πολύ οικονομική. 

Οι εργολάβοι έχουν αποδεχθεί τη μέθοδο και είναι συνεργάσιμοι με την υπηρεσία, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουν στα ερωτήματα των παραγωγών για την ποιότητα της εργασίας τους.
Παρόλα αυτά, εμείς εδώ επιμένουμε σε λανθασμένες πρακτικές αντί της καινοτομίας, χρεώνοντας την αποτυχία στην έλλειψη χρημάτων, την γραφειοκρατία, ….. Δυστυχώς απουσίαζαν οι φορείς υλοποίησης της δακοκτονίας τόσο στο δήμο Κισάμου όσο και της Π.Ε. Χανίων!
Χαρτζουλάκης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια: