Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΨΗ

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ*

Και έτσι λοιπόν έγινε επίδοση στον Έλληνα Πρωθυπουργό της γραπτής πρότασης των τριών θεσμών (ξέρετε των «φίλων και συμμάχων») με το ξερό σχόλιο του προέδρου Ε.Ε. κ. Τουσκ, ο οποίος είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό «the game is over», δηλαδή το παιχνίδι τελείωσε.
Η πρόταση των «φίλων», «εταίρων», «συμμάχων», συνδυαζόμενη με τη λέξη παιχνίδι, αποκάλυψε την άποψ;h τους. Δηλαδή ότι είναι παιχνίδι το 1,5 εκ. ανέργων οι 6.000 αυτοκτονίες, το κλείσιμο 400.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η φτωχοποίηση της χώρας. Όλα είναι παιχνίδι και για την τρόικα αλλά και για τους βολεμένους και προσκυνημένους  της τρόικας εσωτερικού.
Καλομαθημένοι στη στάση υποτέλειας επί 5 χρόνια των γνωστών πρωθυπουργών και των κυβερνήσεων τους νόμισαν ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έδωσαν γραπτό κείμενο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, το επέδωσαν τελεσιγραφικά λέγοντας ότι το παιχνίδι τελείωσε. Τι έλεγαν σε αυτό το χαρτί μεταξύ άλλων;
Ότι οι δύο τομείς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν διασωθεί έως τώρα και οι οποίοι προσφέρουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις οποίες το ελληνικό Κράτος.......
... εισπράττει πολλά δισεκατομμύρια (φόροι) κ.λπ. Θα πρέπει να καταστραφούν. Αυτοί οι δύο τομείς είναι ο πρωτογενής (αγροτικός) και ο τριτογενής τομέας (τουρισμός – υπηρεσίες). Πώς θα καταστραφούν; Απλώς επιβάλλοντας τους (23% στον ΦΠΑ σε τουρισμό, τρόφιμα, ενέργεια κ.λπ. Απλώς επιβάλλοντας άρση φορολογίας υπέρ τρίτων πράγμα που θα οδηγήσει στην αύξηση της παρακράτησης του 2% για τη δακοκτονία σε 4%, αύξηση την οποία θα πληρώσουν οι αγρότες, κατάργηση των εκπτώσεων για τους αγρότες π.χ. πετρέλαιο. Απλώς επιβάλλοντας άρση των ελαφρύνσεων στα ακριτικά και μικρά νησιά.
Μείωση των κυρίων συντάξεων έως και 35 %. Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ το οποίο αφορά τους πολύ φτωχούς συνταξιούχους. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου των ατομικών επιχειρήσεων στο 100%, δηλαδή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Να αυξηθούν οι εισφορές υγείας για τους συνταξιούχους από 4% στο 6%, που θα ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Να ισχύει η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ. Να πουληθούν τα αεροδρόμια. Να πωληθεί το νερό. Να πουλήσουμε… τη μάνα μας και τον πατέρα μας. Αυτά είναι μερική παρουσίαση των όσων μας ζητούν.
Ας είμαστε όμως δίκαιοι. Μας δίνουν πολλά και σημαντικά, π.χ. δεν θέλουν να επιβληθεί φορολογία στον ηλεκτρονικό τζόγο (φρουτάκια). Δεν θέλουν να επιβληθεί φορολογία στις άδειες των μεγάλων πολυεθνικών κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο αυτές φορολογίες θα επέφεραν  στα άδεια κρατικά ταμεία περίπου 600 – 700 εκ. € κάθε χρόνο. Δεν θέλουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά μόνο την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων. Δεν θέλουν να επιβληθεί έκτακτος φόρος για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κέρδη πάνω από 500.000 € / έτος. Επιβάλουν και άλλη μείωση του ποσοστού των δημοσίων υπαλλήλων παρόλο που το ποσοστό στην Ελλάδα είναι κατά 2% μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι βέβαιο ότι η Τρόικα εσωτερικού, τα συστημικά ΜΜΕ και οι μεγαλοτραπεζίτες θα αποκρύψουν τα παραπάνω. Πιθανόν να αρνηθούν και το γραπτό κείμενο. Με ποιο τρόπο; Με τη μόνη τέχνη και μέθοδο που ξέρουν καλά. Με την τέχνη του φόβου και του εκβιασμού. Θα οργιάσουν τις επόμενες ημέρες με τη συνταγή η οποία έως τον Ιανουάριο πετύχαινε.
Τώρα όμως θα αποτύχει και οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία θα δώσουν την απάντησή τους, η οποία είναι ΟΧΙ στην κατάπτυστη πρόταση της Τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού. Θα απαντήσουν ΟΧΙ γιατί βαρέθηκαν να φοβούνται και να ταπεινώνονται από τους απανταχού Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ κ.λπ.
* Πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, δημοτικός σύμβουλος Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: