Στα σημερινά μόνο χωρικά ύδατα της Ελλάδος, υπάρχουν βυθισμένα περισσότερα από 20.000 ναυάγια! Επισήμως, τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες είναι περί τα 6.000. Τα 1.000 εξ αυτών είναι γνωστά αρχαία ναυάγια, 35 εντοπισμένα από αρχαιολόγους την 5ετία 2000-2005 σε βάθος έως 600 μ. και πολλά άλλα ναυάγια της ρωμαϊκής περιόδου, της εποχής του Βυζαντίου, κλπ.
Υπάρχουν, όμως, ακόμη, άγνωστα στις Αρχές αρχαία ναυάγια, που εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στα χίλια. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το 80% των αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που δημοπρατούνται στο εξωτερικό, αφορά αρχαιότητες που προέρχονται από ναυάγια…
Το πιο αρχαίο που έχει εντοπισθεί ανάγεται στο 2200 π.Χ. και το νεώτερο στο… 2007. Δηλαδή περίπου 4.500 χρόνια ναυτικής ιστορίας .......
..... μπορεί κανείς να «διαβάσει» καταδυόμενος στις ελληνικές θάλασσες.
Ένα από αυτά είναι Α/Π «Ταναΐς», που τορπιλίστηκε το 1944 μεταφέροντας Κρητικούς Εβραίους κοντά στην Σαντορίνη!!!
Έτσι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. σας καλούν το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 και ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν για την Εβραϊκή Κοινότητα των Χανίων όπου θα μιλήσει ο ποιητής Ιωσήφ (Σήφης) Βεντούρας, από τα ελάχιστα επιζώντα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων, με θέμα: *“Ταναΐς”: Θρήνος και Μνήμη. Η ιστορία μιας εξαφανισμένης κοινότητας. Αξίζει δε να πούμε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί Κισαμίτες που τους έστελναν οι Γερμανοί στο Άουσβιτς!!!
*Το φορτηγό πλοίο Tanais που επιβιβάστηκαν οι Κρητικοί και οι Εβραίοι ήταν πλοιοκτησίας Στέφανου Παν. Συνοδινού. Αγοράστηκε το 1935 αντί του ποσού των 3800 λιρών Αγγλίας. Ονομάστηκε Tanais από τον πλοιοκτήτη που του άρεσε να ονοματίζει τα καράβια του με ονόματα ποταμών της Ρωσίας. Με την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου, επιτάχθηκε τον Νοέμβριο του 1940 στο Ναύπλιο. Με πλοίαρχο το Μιλτιάδη. Παπαγγελή, την 17η Μαΐου 1941 είχε καταπλεύσει στην Σούδα με φορτίο ξυλείας προερχόμενο από τον Πειραιά. Στις 26 Μαΐου εξακολουθούσε να παραμένει αγκυροβολημένο στη Σούδα, όταν τις πρωινές ώρες της ημέρας αυτής βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα και βυθίστηκε σε πολύ μικρό βάθος. Στη συνέχεια το πλοίο ανελκύστηκε και επισκευάστηκε από τους Γερμανούς που το χρησιμοποιούσαν για δικές τους μεταφορές με το ίδιο όνομα Tanais.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου