Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ .... ELITE


Ρεπορτάζ: Γωγώ Σωτηρίου
Η Κρήτη ως γνωστόν «πουλάει» στον τηλεοπτικό κόσμο, στην αγορά των σήριαλ ,διαφημίσεων , εκπομπών κτλ. Ο Κρητικός καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης, λοιπόν, πρωταγωνιστής σε διαφημιστικό σποτ! 
Πολλές φορές έχουμε δει καρικατούρες Κρητικούς χαρακτήρες, με άθλια, επιτηδευμένη προφορά, να περιφέρουν την πραμάτεια της φθηνής έμπνευσης του εκάστοτε σκηνοθέτη, στο τηλεοπτικό γυαλί, στο σινεμά και στο θέατρο ακόμη. Θυμηθείτε κάτι τύπους που πάντα τους λέγανε Μανωλιό, ήταν αγαθιάρηδες και ευκολόπιστοι και γενικά όχι φημισμένοι για οξυδέρκεια και  αντίληψh άλλοτε μεταμορφώνονταν σε σκληρούς και άξεστους Κρητίκαρους… που εκπροσωπούσαν την Κρήτη στη βεντέτα, στη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και άλλων «ανωτέρων» αγαθών!
Φολκλόρ άποψη, η οποία βέβαια κατά πολύ μας αρμόζει, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να προσπεράσουμε μια άλλη… Κρήτη που αγαπά την καλή, ποιοτική μουσική, τη λεβέντικη, αντρίκια συμπεριφορά, το ήθος. Είναι φιλότεχνη, προοδευτική και αντάξια του Κορνάρου, του Καζαντζάκη του Πρεβελάκη…
Όπως ο βιολάτορας και τραγουδιστής Αντώνης Μαρτσάκης, που κατάγεται από την Κίσαμο και με την στάση ζωής του και με το καλλιτεχνικό του προφίλ υποστηρίζει την αυθεντική και άξια Κρήτη. Πρόσφατα τον είδαμε σε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ, μεγάλης εταιρείας, που πρόβαλλε παξιμάδια του νησιού μας.
Το σποτ στηρίζεται στην απλή μα και αυθεντική καθημερινότητα του Κρητικού που πάει για τη δουλειά  αφού ανταμώσει στην πλατεία τους γείτονες του, βάλει μια μπουκιά γνήσιου, λιτού πρωινού στο στόμα του και βέβαια αφού δοξάσει τον τόπο του με βιολί και μαντινάδα: «Κρήτη στον κόσμο ξακουστή είναι η λεβεντιά σου κι είναι το ξημέρωμα διπλή η ομορφιά σου» με τη φωνή του Αντ. Μαρτσάκη! Η χαρακτηριστική φιγούρα του, παραπέμπει σε μιας άλλης κοπής Κρητικής φιγούρας με αξιοπρέπεια και συμβολισμό γνήσιο.
- «Αρχές του Γενάρη του 2012  μου έγινε η συγκεκριμένη πρόταση, συζήτησα τους όρους, άλλους απέρριψα, άλλου ενέκρινα! Ήθελα όλα να γίνουν σύμφωνα με τα πιστεύω μου, που δεν τα αλλάζω με τίποτα! Οι λόγοι που αποδέχτηκα την πρόταση ήταν κυρίως δύο: θαύμασα την κίνηση της μεγάλης αυτής εταιρείας να φτιάξει παξιμάδι του τόπου μου και επίσης το είδα ως μια ευκαιρία γενικότερα να προβληθούν τα προϊόντα του νησιού μας.
‘Όλοι συμφωνούν ότι είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά που δεν θίγει κανέναν και δεν μειώνει την παράδοσή μας. Άλλωστε όλο και περισσότεροι στην περιοχή μου, επιστρέφουν στην αγροτική παραγωγή, σε εναλλακτικές κυρίως καλλιέργειες, άρα θα ωφελήσει τον τόπο η προβολή αυτή.
Το γύρισμα του σποτ κράτησε μια ημέρα από τις 5.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Δεν περίμενα να είναι τόσο χρονοβόρο, αλλά μετά που είδα το πολύ καλό, κινηματογραφικό θα έλεγα, αποτέλεσμα, κατάλαβα το γιατί.
Η αμοιβή μου ήταν κανονική για πρώτη επαφή με το χώρο. Αν με έπειθε το περιεχόμενο θα ξανάκανα διαφήμιση. Μέσα από αυτό το σποτ σκοπός μου ήταν να βγει προς τα έξω η Κρήτη που έπρεπε να βγει τόσα χρόνια. Αυτό είναι το κέρδος μου!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: