Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Sadentrepese- 4 χρόνια λειτουργίας και ........

.............Χρόνια Πολλά
 Γράφει ο Γ. Πευκιανάκης  Φιλόλογος π. Λυκειάρχης

 Ανήκω στη γενιά εκείνη, που η νέα τεχνολογία ανέτρεψε μια αρχέγονη βεβαιότητα.Την έκπληξή μας μπροστά στη ραγδαία εξέλιξη των υπολογιστών και του διαδικτύου του λεγομένου – Ιντερνέτ- ακολούθησε δικαιολογημένα η καχυποψία. Οι περισσότεροι άνω των 65 ετών σήμερα αρνήθηκαν και από αδυναμία να παρακολουθήσουν την νέα τεχνολογία. Άσχετα όμως από τη στάση των παλαιοτέρων, για τους νεότερους το διαδίκτυο και η ηλεκτρονική πληροφόρηση είναι τρόπος ζωής.
Είναι εν πολλοίς γνωστό, ότι ο πνευματικός πολιτισμός μπορεί να μην έχει γραμμική πρόοδο, γιατί είναι βιωματική συνέχεια κάθε γενεάς, αλλά ο τεχνικός πολιτισμός είναι γραμμικά εξελικτικός αφού κάθε ας πούμε γενιά ερευνητών συνεχίζει το έργο των προηγουμένων.
Πριν είκοσι λοιπόν χρόνια η ίδρυση μιας εφημερίδας αποτελούσε και πνευματικό γεγονός για μια μικρή περιοχή. Σήμερα η ηλεκτρονική πληροφόρηση έχει ήδη αποκτήσει την πρώτη θέση.
Τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο βρίσκονται σ’ ένα ορυμαγδό πληροφόρησης και παραπλάνησης. Πριν μάθομε για τα Site, ήλθαν τα e-mail, ύστερα τα blogs, face book κ.λπ.
 Ο Γιάννης ο Παπαδάκης παλιός μας μαθητής και ιδιαίτερα ανήσυχος άνθρωπος με μόνο κίνητρο την αγάπη του για τον τόπο δημιούργησε κάτι δύσκολο και σπάνιο: ένα καθημερινά επίκαιρο και ταυτόχρονα αρχειακό ιστότοπο για την Κίσαμο και την Κρήτη.
Σ’ αυτή τη Δ/νση http://www.sadentrepese.blogspot.com/, καθημερινά υπάρχει ένα ανθολόγιο ποικίλλων  θεμάτων τοπικού και γενικότερο ενδιαφέροντος.
Αξίζει να επαινέσομε τον έξυπνο σχολιασμό των περισσοτέρων αλλά και την δυνατότητα έκφρασης και αντιπαράθεσης θέσεων και απόψεων σε όλα τα θέματα της ζωής και τα ζητήματα της περιοχής.
 Αυτό που είναι εξαιρετικό για τον ιστότοπο είναι η δυνατότητα να υπάρχουν μαζί με τα νεότερα και τα σημαντικότερα θέματα  σε στήλη με περιεχόμενα: τα επιλεγμένα. Έτσι ο  καθημερινός επισκέπτης μπορεί να βρίσκει πολλά ενδιαφέροντα από ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο
Ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα: Μύθοι και ιστορίες από την πλούσια παράδοση τον τοπικό και τον ευρύτερο πολιτισμό.
       Μοναδικά αρχαιολογικά αφιερώματα. Κισαμίτικα πρόσωπα …
 Ό,τι σχετίζεται και Ό,τι αξίζει από το χθές και το σήμερα του νησιού μας 
    Καταχωρημένες και κωδικοποιημένες όλες οι δημοφιλείς αναρτήσεις και τέλος  μια  αρχειοθήκη Ιστολογίου που μόνο μεθοδικός και έμπειρος  αρχειοθέτης θα μας παρέθετε.
 Το  Δεύτερο Site toυ Blog : «Ο Φωτογράφος της Κισάμου» και μοναδικό είναι και πέρα πάσης περιγραφής αφού τι μπορείς να πεις για τις μοναδικές και ανεπανάληπτες φωτογραφίες ενός μοναδικού τόπου και και τη ζωή όσων κράτησαν αυτό τον τόπο ταξιδεύοντας σε δύσκολους καιρούς και συχνά τραγουδούντας. Μοναδικές φωτογραφίες, αφιερώματα, ανέκδοτα κείμενα κ.λπ.
 Ο Γιάννης Π. έχει στο ενεργητικό του, ότι διέσωσε κάποτε το αρχείο του μεγάλου φωτογράφου της Κισάμου Γιώργη Ανυφαντάκη. Το Αρχείο αυτό δεν κράτησε για τον εαυτό του αλλά με δημοσιεύσεις παλιότερα και με το διαδίκτυο σήμερα  το δίδει κτήμα για κάθε ενδιαφερόμενο για κάθε ένα που συγκινείται από το έργο την παρουσία και τη απουσία ενός κόσμου, που ο φωτογραφικός φακός διέσωσε και η τεχνολογία φέρνει, προσφέρει  δώρο σε  όλους.
Φωτογραφίες προσώπων πραγμάτων και εποχών αποτελούν ένα ιστορικό αρχείο ένα θαυμαστό «ζωντανό» μουσειακό τοπίο στο  διαδικτυακό  χώρο. Στο http://www.sadentrepese.blogspot.com/ προβάλλεται η Κίσαμος, είναι η Κρήτη στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό!
Ο Γιάννης Παπαδάκης  έφθασε να κάνει τούτο το σημαντικό για τον τόπο χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία και με αγάπη, μεράκι, δυνατότητα να εκτιμήσει και να αξιολογήσει ανθρώπους και πράγματα. Μακάρι και άλλοι και κυρίως  φορείς να είχαν εργασθεί  ανάλογα  και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που άλλες χώρες έχουν επιτύχει  ν α είχε ανάλογη δυνατότητα και στη χώρα μας αν και εμείς  την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είχαμε οργανώσει  ίσως προλαβαίναμε και τη σημερινή  χρεοκοπία. Ακόμη και σήμερα ως εδήλωθηκε επισήμως Δημόσιο και Δήμοι μένουν σε απραξία από αγνοια της πληροφορικής, από άρνηση  να την αξιοποιήσουν  από αδιαφορία γενικά
Είναι να μην θαυμάσομε  λοιπόν μια τόσο ανιδιοτελή προσφορά στη ιστορία και τον πολιτισμό από έναν άνθρωπο τον συμπολίτη μας τον Γιάννη τον Παπαδάκη.
Με την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων παρουσίας, ενημέρωσης και προσφοράς Ευχόμαστε:
  Καλή υγεία  προσωπική και οικογενειακή και δύναμη στο έργο σου φίλε Γιάννη . Σημαντική η αμοιβή και έπαινος, ότι με την προσπάθειά σου επωμίσθηκες την ευθύνη να σώσεις – όπως θα έλεγε ο Καζαντζάκης – τον κόσμο, έστω να παρουσιάσεις, όπου γής, τον μικρό μας τόπο σε ανοικτή βιβλιοθήκη, τη ζωή και τον πολιτισμό  από την Κίσαμο και την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: