Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ

Ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - που διαχρονικά υποφέρει από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση - χειροτέρευση των όρων εργασίας όσων εργαζομένων της θα απομείνουν, επιδείνωση των όρων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς θα σημάνει η διαδικασία συγχωνεύσεων υπηρεσιών στο ΥΠΠΟΤ. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και «τρόικα», αλλά αποτελεί και βήμα στην ολοκλήρωση του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και μέσω της απαξίωσης των κρατικών δομών προστασίας του.Η κατάσταση στο ΥΠΠΟΤ είναι «καζάνι» που «βράζει», με τους αρχαιολόγους να κατεβαίνουν αύριο σε στάση εργασίας (12.30 μ.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, κατά των συγχωνεύσεων και των εργασιακών «εφεδρειών», όπως αποφάσισαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Η ανησυχία και οργή είναι διάχυτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ της γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνας Μενδώνη με το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η συγχώνευση των Εφορειών Κλασικών Αρχαιοτήτων με τις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε ενιαίες υπηρεσίες ανά περιφέρειες πλέον. Εκτός συγχώνευσης μένουν μόνο οι Εφορείες Νεωτέρων. Παράλληλα, δεν υπήρξε δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων, αφού η πολιτική ηγεσία εξέφρασε «πρόθεση» για διατήρηση των θέσεων «με τα σημερινά δεδομένα»...
Ο συνδυασμός της δημιουργίας «υπερ»-υπηρεσιών αρχαιοτήτων με την προοπτική ακόμη λιγότερου προσωπικού θα σημάνει υπερεντατικοποίηση, κουρέλιασμα εργασιακών σχέσεων και απολαβών και υποβάθμιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως εκτιμά και ο ΣΕΑ, η συγχώνευση «θα αφήσει μετέωρες τις οργανικές μας θέσεις» και θα «αποτελέσει πρόκριμα για "εφεδρείες" και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», ενώ άμεσες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, καταρχήν στα χρονοδιαγράμματα των αρχαιολογικών έργων του ΕΣΠΑ και στην καθημερινή μάχη των εργαζομένων στις Εφορείες για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Η ΓΣ του ΣΕΑ «ομόθυμα καταδίκασε τις πολιτικές της "εφεδρείας" στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, έχει ανάγκη από ενίσχυση της προστασίας και του κοινωνικού ρόλου των μουσείων (...) Απορρίπτουμε το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας για συγχώνευση των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως απαράδεκτο και προσβλητικό».
«Χάος» με τις προσλήψεις
Παράλληλα επικρατεί απόλυτο «χάος» στον τρόπο προσλήψεων έκτακτου προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αφορμή τον περιορισμό του 24μηνου του ΠΔ - «Παυλόπουλου». Πρόκειται για την εργατοκτόνα διάταξη, με την οποία ο εργαζόμενος απολύεται με την παρέλευση 24 μηνών εργασίας χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στην ίδια θέση. Η διάταξη αυτή λειτουργεί κυριολεκτικά ως «θεριστική μηχανή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η πρόσφατη εξαίρεση από το 24μηνο των προσλήψεων που αφορούν μόνο σε επιστημονικό και ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό και μόνο στα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ σχολιάστηκε και από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους έκτακτους του ΥΠΠΟΤ και από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ως εξέλιξη που αποτελεί καρπό των αγώνων των εκτάκτων, αλλά δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, αφού στην «καλύτερη» περίπτωση ο εργαζόμενος επιστρέφει στην εργασιακή ομηρία.
Σα να μην έφτανε αυτό, ούτε αυτή η εξαίρεση δεν εφαρμόζεται από ορισμένες υπηρεσίες στο ΥΠΠΟΤ, το οποίο τις ενημέρωσε για την εξαίρεση, αλλά αδιαφορεί για το αν και κατά πόσο εφαρμόζεται. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι γραφειοκρατικό ή διοικητικό, αλλά καθαρά πολιτικό, αφού η εργασιακή ομηρία αποτελεί διαχρονική πολιτική επιλογή του αστικού κράτους.
Στάση Εργασίας του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 12:00 έως τις 15:00 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: