Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ

Μπροστά στην εικόνα της Γέννησης του Χριστού, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος του Βίκου και η οποία πωλούνταν από την Temple Gallery του Λονδίνου, μία καθολική καλόγρια εξηγεί το νόημα των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας τη θεματολογία και τις λεπτομέρειες της εικόνας!
Το ρεπορτάζ προβλήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2010 στο BBC, 40 περίπου ημέρες πριν οι εφημερίδες «Ανεξάρτητος» και «Ελευθερία» στα Γιάννινα αποκαλύψουν ότι στην γκαλερί αυτή εντοπίστηκαν και τακτοποιήθηκαν αρκετές από τις κλεμμένες εικόνες από την περιοχή του Ζαγορίου και όχι μόνο.
Η σχετική είδηση μεταδόθηκε χθες από το δελτίο ειδήσεων του ITV, όπου παρουσιάστηκε απόσπασμα από το αφιέρωμα, με τη βρετανίδα καλόγρια να εξηγεί τη θεματολογία της εικόνας. 40 ημέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο τοπικός τύπος των Ιωαννίνων αποκάλυψε ότι στην Temple Gallery εντοπίστηκαν κάποιες από τις κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρότι στα πλάνα που προβάλλει το BBC είναι ευδιάκριτη η αφιέρωση του δωρητή της εικόνας και η χρονολογία της δωρεάς, σημειώνεται στο επεξηγηματικό κείμενο ότι πρόκειται για εικόνα που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ο αγιογράφος είναι άγνωστος.
Όπως αναφέρθηκε, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στις 14 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο επίσημη τελετή παράδοσης των έξι πρώτων εικόνων που εντοπίστηκαν και τακτοποιήθηκαν στην γκαλερί. Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης  παρέλαβαν τις έξι εικόνες, οι οποίες προέρχονται από τον Άγιο Τρύφωνα Βίκου, τον Άγιο Νικόλαο και Κοίμηση της Θεοτόκου στο Ηλιοχώρι και από το Βισικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: