Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΧΑΝΙΑ
Τέλος στην περιπέτεια δύο νεαρών Τσέχων που είχαν χαθεί στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων δόθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των διασωστικών συνεργείων της περιοχής. Οι 28χρονοι Τσέχοι, στις 10 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν την πεζοπορία τους από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έμεναν στο "Λύκο" Σφακίων, μέσω του ορειβατικού μονοπατιού Ε4 διασχίζοντας την διαδρομή Λειβαδιανών - Αγίου Ιωάννη και τελικό προορισμό την Αγία Ρουμέλη. Έχασαν ωστόσο τον προσανατολισμό τους και εγκλωβίσθηκαν στο φαράγγι της Ελυγιάς. Εκεί παρέμειναν όλο το βράδυ του Σαββάτου χωρίς να ειδοποιήσουν τις αρχές. Την επόμενη το πρωί, συνέχισαν την προσπάθεια τους και όταν κατάλαβαν ότι είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους στις 2:15 το μεσημέρι της Κυριακής, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 112 ειδοποίησαν τις αρχές. Στήθηκε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά 8 άνδρες από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών και την ΕΜΑΚ.

Να χανότανε σήμερα μετά την τριάρα του Παναθηναϊκού το καταλαβαίνω, αλλά να χαθούν από πριν ..κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους Τσέχους !!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Οι νέες τεχνολογίες ημέρα με την ημέρα γίνονται «παιχνίδι» στα χέρια πολλών κτηνοτρόφων του νησιού και ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ενημέρωση ή κατάρτισή τους στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Γεράκι του Δήμου Καστελίου στη ριζοβουνιά των λασιθιώτικων βουνών θεωρούνται ιδιαίτερα προνομιούχοι. Με καθοδηγητή την «Αναπτυξιακή Καστελίου» έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και πρόσβασης σε πανελλήνιες και διεθνείς τηλεδιασκέψεις. Μια τέτοια τηλεδιάσκεψη έγινε προχθές με επιτυχία στο ορεινό Γεράκι στα όρια της ενδοχώρας των Νομών Ηρακλείου - Λασιθίου με συμμετοχή κτηνοτρόφων όλων των ηλικιών και ομιλήτρια την κτηνίατρο - υγιεινολόγο Ευτυχία Ξυλούρη - Φραγκιαδάκη.

ΛΑΣΙΘΙ
Η πιο φημισμένη εκκλησία της Κριτσάς, ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ, βρίσκεται στην περιοχή Λογάρι με πρώτη φάση ανέγερσης του μεσαίου κλίτους το 12ο αιώνα και μετέπειτα το βόρειο κι νότιο κλίτος,που συμπλήρωσαν την τρίκλιτη μετά τρούλου Βασιλική. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Θεομήτορα,το βόρειο στον Άγιο Αντώνιο και το νότιο στην Αγία Άννα. Το στοιχείο που κάνει το ναό να ξεχωρίζει είναι οι τοιχογραφίες και στα τρία κλίτη (Παλαιολόγια, Μακεδονική, Κρητική). Εντύπωση επίσης προκαλεί ο λιτός πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιστήριξης του μνημείου με 6 κτιστές αντηρίδες στο βόρειο και νότιο κλίτος, απόλυτα δεμένες αισθητικά με την αρχιτεκτονική του θαυμαστού μνημείου. Πολλές από τις ιστορημένες αγιογραφίες είναι μοναδικές σε εκφραστικότητα και παράσταση. (Μεγάλη δέηση, Αγία Παρασκευή, η φυγή στην Αίγυπτο).

ΡΕΘΥΜΝΟ
Η επαρχία Αγίου Βασιλείου είναι μία από τις τέσσερις του νομού Ρεθύμνου. Απλώνεται δυτικά του νομού Χανίων, κατά μήκος όλης της νότιας παραλίας του νομού Ρεθύμνου και φτάνει στα ανατολικά μέχρι το νομό Ηρακλείου. Η οροσειρά "Κέδρος", της οποίας η ψηλότερη κορυφή είναι σε υψόμετρο 1.777 μέτρων βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της επαρχίας. Ο ευκολότερος και κοντινότερος δρόμος από το Ρέθυμνο για τη νότια Κρήτη περνάει από τον Άγιο Βασίλειο. Η περιοχή έχει φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες και όμορφα χωριά που έχουν μείνει ανεπηρέαστα από το τουριστικό ρεύμα της περιοχής. Από το δρόμο μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα του κόλπου του Πλακιά και της νότιας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: