Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Kάθε χρόνο μια μέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Και η μέρα αυτή λειτουργεί ως εξαγνισμός. Μιλάμε για το περιβάλλον, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ρύπανση και όλοι μαζί συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και εκεί πάντα σταματάνε τα σχέδια κινητοποίησης μας. Όλη αυτή η κουβέντα και η προσοχή που στρέφεται στο περιβάλλον την μέρα αυτή είναι ικανή να κοιμίσει τις συνειδήσεις μας για έναν ακόμη χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνες, το 60% των ανθρώπων πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά το συντριπτικό ποσοστό του 85% δηλώνει ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας άμεσα, καθώς οι συνέπειες του δεν μας απασχολούν βραχυπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα πρόβλημα μεν, αλλά δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε μαζί του καθώς έχουμε ακόμα περιθώριο χρόνου. Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται παταγωδώς σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου ΜΙΤ.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι υπεύθυνα για τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές που βιώνουν οι πλανήτες σε κάθε μεριά του πλανήτη. Βάσει των τελευταίων ερευνών, το 2005 ήταν η πιο θερμή χρονιά παγκοσμίως με την θερμοκρασία να αγγίζει και τους 50ο Κελσίου σε κάποιες χώρες. Στην Ευρώπη πάνω από 35.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχει ως επακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, βοήθησε στο να χειροτερέψουν οι τυφώνες που έπληξαν την Αμερική. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι οι κλιματολογικές αλλαγές δεν είναι υπεύθυνες για την δημιουργία των τυφώνων αλλά υπήρξαν σίγουρα υπεύθυνες για την μεγάλη τους έκταση. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι η απάντηση σε όσους διατείνονται ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την σωτηρία του πλανήτη.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες παγκοσμίως για την αφύπνιση και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «πράσινη εκστρατεία» στην οποία μετέχουν πολλοί αστέρες του Χόλυγουντ. Αξίζει να αναφερθεί και το ντοκιμαντέρ του πρώην Αντιπροέδρου Αλ Γκορ Inconvenient Truth, το οποίο παρουσιάζει σε όλη του την έκταση την ζημιά που έχει γίνει αλλά και την εξέλιξη του φαινόμενου αν δεν γίνει κάτι σύντομα. Οι πάγοι στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο λιώνουν με αποτέλεσμα πολλά χωριά στην Αλάσκα να έχουν καλυφθεί με νερό. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν. Οι πολικές αρκούδες πνίγονται και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, μέσα στα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των παραλιακών περιοχών θα καλυφθεί με νερό και εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετοικήσουν. Θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία μεταναστών, οι λεγόμενοι περιβαλλοντικοί μετανάστες.
Ως φάρος ελπίδας, λειτουργεί η στροφή μεγάλων βιομηχανιών, κυρίως πετρελαίου αλλά και αυτοκινήτων προς την αναζήτηση καινούργιων και φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Πρωταρχικός στόχος όλων είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης , τα οποία θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών έχουν ήδη αρχίσει να διοχετεύουν στην αγορά συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να είναι πιο οικονομικές αλλά και λιγότερο επιβλαβείς.
Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει η Αμερική στην παγκόσμια αυτή κίνηση. Όχι μόνο γιατί η Αμερική κατέχει την πρώτη θέση στην λίστα ρύπανσης του περιβάλλοντος αλλά και γιατί αν δεν ευαισθητοποιηθεί η Αμερική, σε επίπεδο κυβέρνησης κυρίως, τότε δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση και οι υπόλοιπες χώρες. Καλώς ή κακώς η πνοή αλλαγής θα πρέπει να ξεκινήσει από τις Η.Π.Α για να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κράτη ανά τον κόσμο. Κλείνοντας να τονίσουμε ότι υπάρχει ανάγκη καθημερινής προσπάθειας και κινητοποίησης από όλους μας αν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια: