Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ ΕΛΑΙΑΣ

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), άρχισε την οργανωμένη δραστηριότητά του το 1962, οπότε λειτούργησε για πρώτη φορά ως Σταθμός Γεωργικής Έρευνας. Σήμερα ύστερα από συνεχείς βελτιώσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις τόσο στη βασική υποδομή όσο και στον εργαστηριακό εξοπλισμό και χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού του εξελίχθηκε σ' ένα από τα καλύτερα περιφερειακά ιδρύματα αγροτικής έρευνας της χώρας. Αυτό δείχνει και η βράβευσή του το Δεκέμβρη του 2001 από την Ακαδημία Αθηνών. Με τη σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή και το αξιόλογο ανθρώπινο ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των γενικών και ειδικών στόχων της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής αγροτικής έρευνας. Επιπλέον, Βοηθά στην μεταφορά και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή και συνδράμει στην επίλυση τοπικών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα. Η λειτουργία του Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών συμβάλλει στην κάλυψη των απαιτήσεων της σύγχρονης γεωργίας για ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στις συμβατικές και οικολογικές φυτείες του Ινστιτούτου το έχει καταστήσει φάρο μεταλαμπάδευσης της σύγχρονης τεχνογνωσίας για την συμβατική και οικολογική γεωργία.

Βασική αποστολή του Ινστιτούτου είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί ερευνητικά, επιδεικτικά και πιλοτικά προγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών της ελιάς, των εσπεριδοειδών και των υποτροπικών φυτών.
Δευτερεύουσα αποστολή του Ινστιτούτου είναι η ανάπτυξη δράσεων που αφορούν την διαχείριση των εδαφο-υδατικών πόρων, τα προβλήματα καλλιεργειών και κλάδων τοπικού ενδιαφέροντος, όπως του αμπελιού, των κηπευτικών υπό κάλυψη, των αρωματικών φυτών, της κτηνοτροφίας κ.α.
Το Ινστιτούτο διαθέτει ιδιόκτητες πειραματικές φυτείες, συλλογές ποικιλιών Ελιάς, Εσπεριδοειδών, Υποτροπικών Φυτών και Αμπελιού συνολικής έκτασης 500 στρ.
Από την έκταση αυτή 300 περίπου στρ. με φυτείες ελιάς, εσπεριδοειδών και υποτροπικών βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, 100 στρ. με φυτείες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελιού στην περιοχή Ταυρωνίτη σε απόσταση 20 χλμ. από τα Χανιά και τα υπόλοιπα 100 στρ. με φυτείες χοχόμπας κ.α. στην περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων σε απόσταση 80 χλμ. από τα Χανιά.
Οι ερευνητικές ανάγκες του Ινστιτούτου εξυπηρετούνται σήμερα από αρκετές θερμοκηπιακές υαλόφρακτες και πλαστικές καθώς και πρότυπες κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις αλλά και από εργαστήρια που διαθέτουν επαρκή και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό.
Από το 1986 το Ίδρυμα στεγάζεται σε νέα κτήρια συνολικής έκτασης 5.000 m2 με άνετους εργαστηριακούς, αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους, βιβλιοθήκη και αίθουσα διαλέξεων εφοδιασμένη με μόνιμο σύστημα σύγχρονης μετάφρασης. Οι παλιές εγκαταστάσεις είναι παραδοσιακά κτήρια που σχετίζονται με την ιστορία του αγροτικού τομέα της Κρήτης και θεωρούνται διατηρητέα και αξιοποιήσιμα ως χώροι μουσειακού ενδιαφέροντος.
Το προσωπικό του Ινστιτούτου αποτελείται από 50 μόνιμους και περίπου 10 (αυξομειούμενους αναλόγως των αναγκών) συμβασιούχους υπαλλήλους.
Μεταξύ των μονίμων περιλαμβάνονται 5 ερευνητές, 8 Γεωπόνοι (2 με διδακτορικό), 2 Τεχνολόγοι (ΤΕΙ), 9 Διοικητικοί - Οικονομικοί, 15 Τεχνικοί εργαστηρίων και 3 Τεχνικοί εγκαταστάσεων και οχημάτων.
Οι συμβασιούχοι αποτελούνται από Γεωπόνους, Χημικούς, Τεχνολόγους (Γεωπονίας – Τροφίμων κλπ.) και διάφορους Εργατοτεχνίτες.

Περισσότερα στο : http://www.nagref-cha.gr/index.html

Δ/ντής του Ινστιτούτου είναι ο Κισσαμίτης Δρ. Κων/νος Χαρτζουλάκης, που εδώ τον βλέπουμε σε διάφορες δραστηριότητες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: