Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Μέρες τώρα κάθομαι και σκέφτομαι γιατί απότομα, σύσσωμη συμπολίτευση και αντιπολίτευση μπήκαν σε ένα παιχνίδι υποσχολογίας για τον περιφερειακό δρόμο, ή κατά τους "ειδικούς" την παράκαμψη της πόλης.
Δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα σοβαρό λόγο που κάποιοι εκλεγμένοι μας που κουμαντάρουν σήμερα τα κοινά μας, θα έμπαιναν μια τέτοια διαδικασία, ώστε μάνι-μάνι να φτιάξουμε ένα περιφερειακό δρόμο 12 μέτρα φάρδος με διαχωριστική λωρίδα, που να "διώχνει" την καλοκαιρινή κίνηση μακριά από την πόλη μας. Το χειμώνα είμαστε εμείς και εμείς !!!
Βγήκαν λοιπόν οι μελέτες, οι σκονισμένες μελέτες από τα χρονοντούλαπα, και με περισσή αποφασιστικότητα, είπαμε να φτιάξαμε ένα-δυο τούνελ, να περάσαμε πάνω από ένα οικισμό, να κάνουμε και καμιά αερογέφυρα, ώστε να ενώσουμε την παράκαμψη της λογικής με την .... Ιόνια οδό, δηλαδή το λιμάνι μας.
Εύγε λοιπόν αν πρόκειται για άσκηση επί χάρτη, τα καταφέρατε καλά (να μας κατατρομάξετε) οπότε ξανά- φυλάξετε τις μελέτες στα ντουλάπια, για αργότερα.
Αν όμως πρόκειται για αληθινό σενάριο, μάλλον τότε μιλάμε για πραγματική υπονόμευση της ίδιας της πόλης μας, της πρωτεύουσας του δήμου μας.
Περιφερειακός δρόμος (παράκαμψη για άλλους) ονομάζεται ο δρόμος που σκοπός του είναι να αποσυμφορήσει μια πόλη κυρίως από τα οχήματα τα οποία κατευθύνονται σε άλλους προορισμούς ή στην επόμενη πόλη. Δηλαδή απλά και κατανοητά φτιάχνουμε ένα δρόμο που θα οδηγεί τα οχήματα κατευθείαν στο λιμάνι (ιόνια οδό) και στα καραβάκια του κάθε επιχειρηματία. Φυσικά θα περνούν καλύτερα και λίγο γρηγορότερα οι περασιάρηδες σήμερα τουρίστες μας προς τα Φαλάσαρνα.
Αυτό σημαίνει πολλά, το σπουδαιότερο ότι δεν αγαπάτε την πόλη σας, ότι βιάζεστε, ότι δεν ρωτάτε τους δημότες, ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι «μαγαζάτορες», ότι ίσως κάτι άλλο συμβαίνει, που η κοινή ντόπια λογική αδυνατεί να κατανοήσει. Σκεφτήκατε άραγε, όλους αυτούς τους μικρούς επιχειρηματίες, που σήμερα ίσα –ίσα τα φέρνουν βόλτα, ότι ίσως θα αναγκαστούν να τα παρατήσουν (παράδειγμα τρανό η Σκαλίδη, σε λίγο τρεις και κούκος θα είναι), ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ανατολικότερα και δυτικότερα της πόλης, φτιάχνοντας νέες αγορές και σουπερμάρκετ, καθιστώντας αργά αλλά σταθερά το Καστέλλι χειρότερο από το …Κολυμπάρι; Πόσες φορές περάσατε τα τελευταία χρόνια που υπάρχει η παράκαμψη Κολυμπαρίου από το ...... Κολυμπάρι;
Ο περιφερειακός, όσο καλά και να ακούγετε αυτή η λέξη, δυστυχώς δεν είναι η λύση στο πρόβλημα μας, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα που λέγετε κυκλοφοριακό, δεν είναι η σωτηρία της αποσυμφόρησης. Δεν είναι, γιατί απλά δεν προσπαθήσατε τόσα χρόνια να λύσετε το απλό πρόβλημα του άναρχου κυκλοφοριακού της πόλης, έτσι λοιπόν απλά και χωρίς να κουράζεστε, πολύ δε περισσότερο χωρίς να το πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει (περιφερειακός ή παράκαμψη) καταφεύγετε στην εύκολη λύση της σκονισμένης όσο και σκοροφαγωμένης μελέτης του περιφερειακού του 80’.
Ας ασχοληθείτε με το Καστέλλι κύριοι πρώτα και με το πρόβλημα του –κυκλοφοριακό- και αν δεν τα καταφέρετε, τότε ανοίγετε τις μελέτες σας πάλι και μας δίνετε την λύση de jure ή μια de facto απόφαση.
Ξέρω ότι θα στεναχωρήσω πολλούς γράφοντας όλα αυτά, ίσως κάποιοι να με πείτε αθεράπευτα Καστελλιανό, αυτό δεν με πειράζει καθόλου. Κάθε ένας πρέπει να αγαπά τον τόπο του .... πρώτα!!!!!
Όμως ξέρω ότι παραπονιούνται πολλοί – όξω από δω- ότι το Καστέλλι είναι απλά ένα μικρό εμπόδιο για να πάνε οι χιλιάδες τουρίστες στα Φαλάσαρνα ή στον Μπάλο, γιατί αλήθεια πρέπει να τους διευκολύνουμε να μας προσπερνούν ακόμα ευκολότερα;
Μπορεί να μας προσπερνούν και τώρα οι περισσότεροι αλλά μερικοί σταματάνε, γιατί πρέπει να τους κάνουμε να μην μας …ξέρουν καθόλου;
Οι Εβραίοι επιχειρηματίες λένε: Και η σκόνη από τα παπούτσια του πελάτη είναι κέρδος !
Το Καστέλλι δεν χρειάζεται παράκαμψη και οι λόγοι είναι γνωστοί, δεν χρειάζεται περιφερειακός γιατί ούτε πόλη μεγάλη έχει δυτικότερα αλλά ούτε λιμάνι προδιαγραφών έχει ως και σήμερα. Εκτός κι αν μερικοί θέλουν να κάνουν μια καλύτερη πόλη ανατολικότερα ή δυτικότερα του Καστελλιού οπότε πρέπει να το πουν καθαρά και ξάστερα, για να το ξέρουμε και μείς οι υπόλοιποι!

Ατυχής βέβαια και η σύγκριση που κάνουν μερικοί με την πόλη του Ρεθύμνου και την παράκαμψη του. Εκεί χρειάζεται πράγματι η παράκαμψη γιατί και πόλη υπάρχει ανατολικότερα, Ηράκλειο, αλλά και δυτικότερα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: