Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΕΝΙ

Αντιγράφω απο την επίσημη σελίδα του πρώην υπουργού και βουλευτή Χανίων κ. Διγαλάκη σχετικά με το μείζον θέμα που υπάρχει στην "πλούσια" κατά τ άλλα Κισαμο με το νερό. (ύδρευσης και άδρευσης)

-  Το δίδυμο φράγμα Ταυρωνίτη θα δώσει τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα άρδευσης/ύδρευσης στις δυτικές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Το έργο ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη περιλαμβάνει εκτός από τα φράγματα και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του νερού. Για να δοθεί μια πιο άμεση λύση στο οξύ πρόβλημα άρδευσης της Κισάμου, πρότεινα σήμερα με ερώτησή μου στη Βουλή να προταχθεί χρονικά η κατασκευή των δικτύων, ώστε έως την κατασκευή των φραγμάτων να αξιοποιηθεί το υπάρχον υδατικό δυναμικό των πηγών Κολενίου, το οποίο αυτή τη στιγμή υποχρησιμοποιείται.
Η αλήθεια ειναι οτι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν και να αξιοποιούσαμε τις δικές μας πηγές τις εντός του Δήμου Κισάμου, αντί να περιμένουμε πότε θα φτιαχτεί το φράγμα Ταυρωνίτη ώστε να μας φέρουν το νερό με φυσική ροή...ως και τον Φαλασαρνιώτικο κάμπο. Έκπληξη βέβαια αποτελεί για όλους οτι ενώ το νερό του Κολένι "υποχρησιμοποιείται" κατά κ Διγαλάκη, ο όμορος δήμος που του ανήκει και το φράγμα Ταυρωνίτη αντί να περιμένει με σταυρωμένα χέρια (εμείς περιμένουμε) χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο το νερό του Κολένι, θα έλεγα μάλιστα οτι παίρνει και παραπάνω κατά δηλώσεις και τοπικών αυτοδιοικητικών μας.
Από την άλλη βέβαια διακρίνω και μια κυβερνητική στροφή προς εξεύρεση λύσης απο τις υπάρχουσες πηγές μας, μιας και το πρόβλημα της άρδευσης στην Κίσαμο ειναι τεράστιο και όπως φαίνεται το φράγμα που θα μας ξεδιψάσει θα αργήσει λίγο να γίνει. Πάντως στο μόνο που συμφωνώ ειναι οτι ναι πρέπει να προηγηθούν τα δίκτυα προ Κισαμο... άχρηστα δεν θα πάνε, ακόμα και και απο το Κολένι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: