Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΒΥΘΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΙΟΥ

Από το Σάββατο θα βρίσκεται στην Κισαμο ειδική ομάδα που θα βυθομετρήσει την κατεστραμμένη* ως και σήμερα προβλήτα του Τελωνείου. Είναι τα πρώτα βήματα που θα γίνουν για την ανακατασκευή της, αφού ειναι γνωστό οτι έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό με την μελετική εταιρεία Ρογκάν - Μαρίνου για εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση και επέκταση της. Είναι ιδιάζουσας σημασίας το έργο απο κάθε άποψη γιατί δημιουργεί επιτέλους μια εστία ανάπτυξης προς την θάλασσα στην καρδιά της πόλης, και η δημοτική αρχή, ιδιαίτερα με τον αντιδήμαρχο κ. Μαυροδημητράκη έχει βάλει έβαλαν στόχο να γίνει αφού ενδεχομένως να αποτελέσει και μια αρχή για μια καθωσπρέπει μαρίνα εκεί που έπρεπε να είχε γίνει. Είναι εξάλλου ένα πρώτο βήμα ώστε τα καραβάκια για τον Μπάλο να έχουν πλέον μια αναχώρηση τουλάχιστον την ημέρα, απο το κέντρο της πόλης, αποβιβάζοντας και επιβιβάζοντας τους επισκέπτες τους.
* Η παλιά προβλήτα του Τελωνίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927 και τελείωσε το 1936, είχε 50 μέτρα περίπου μήκος και στην φωτογραφία μας την βλέπουμε μισοτελειωμένη χωρίς το τέταρτο κομμάτι! Το έργο το είχε αναλάβει ο εργολάβος της εποχής Γιάννης Τσιχλάκης. Σίγουρα πρωτοποριακό έργο για την πόλη του Καστελλιού μιας και η θάλασσα ήταν η μοναδική δίοδος επικοινωνίας με την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και τα γύρω νησιά.
Σε αυτήν την προβλήτα έκαναν την βόλτα τους τις αργίες οι Καστελιανοί, σε αυτήν την προβλήτα έδεναν οι μαούνες της εποχής, του Βασίλη και του Γιάννη Λυρατζάκη, σε αυτήν την προβλήτα έδεναν και οι παραδοσιακές τράτες του Κρητικού και του Αναστασάκη.
Η προβλήτα ανατινάχτηκε στις 10 Οκτωβρίου 1944 από του Γερμανούς κατά την αποχώρηση τους από την Κίσαμο, νωρίτερα στις 15 Μαΐου του 1944* σε αυτήν την προβλήτα εξελίχτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων χρόνων αφού άφησαν την πνοή τους πάνω σε αυτήν 8 αθώοι Καστελιανοί και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι από τα συμμαχικά αεροπλάνα!

Υ.Σ Η θητεία του ΛΤΝΧ έληξε και καλό ειναι να μεριμνήσει δήμος μας στην νέα σύνθεση του να έχει ένα τουλάχιστον μέλος, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες να μην δούμε εκπρόσωπο.. εκτός κι αν δεν μας ενδιαφέρει η περίπτωση λιμάνια και λιμανάκια και αφήσουμε τον όμορο δήμο να κάνει κουμάντο και εκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: