Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Η ελιά, όπως όλα το οπωροφόρα δέντρα, για να δώσει καλή παραγωγή είναι απαραίτητο να περάσει μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες (180 ώρες με θερμοκρασία < 7 ºC ή 10 εβδομάδες με θερμοκρασία < 12,2 ºC, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ποικιλιών) για να διακοπεί ο λήθαργος και να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμιών.
Ωστόσο θερμοκρασίες κάτω από -7ºC προκαλούν ζημιές στα ελαιόδεντρα, αν και η αντοχή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών, η ατμοσφαιρική υγρασία, ο άνεμος, η ποικιλία της ελιάς, το στάδιο βλάστησης και η υγιεινή κατάσταση των δένδρων.
Τα φύλλα της ελιάς παγώνουν στους -3 έως -6ºC, ο φλοιός στους -7ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13ºC.
Οι υψηλές θερμοκρασίες (>10οC ) που επικράτησαν το Δεκέμβριο και εφόσον συνεχιστούν για μακρότερο χρονικό διάστημα και η έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ερχόμενη παραγωγή της ελιάς λόγω
-μειωμένης διαφοροποίησης των οφθαλμών (μείωση του αριθμού ταξιανθιών),
-αύξησης του ποσοστού ατελών ανθέων (μειωμένη καρπόδεση),
-πρώιμης ανάπτυξης των ταξιανθιών (κίνδυνος να καταστραφούν τα άνθη αν υπάρξει απότομη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 οC τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης),
-ασύγχρονη ανθοφορία (δυσκολεύει την καρπόδεση και ανάπτυξη καρπών) και
-αύξηση του δακοπληθυσμού λόγω ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση των διαχειμαζόμενων μορφών του δάκου.
Οι καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα είναι καθοριστικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: